De waarde van beleggingsadvies

Vroeger was alles beter. Het beleggingsadvies van uw bank was gratis of in ieder geval heel goedkoop. Als u op advies van uw bank aandelen kocht of verkocht betaalde u transactiekosten. Bij een goed advies waren die transactiekosten meegenomen in de overwegingen, dus daar kon u zich nooit een buil aan vallen.

Binnenkort gaat dit veranderen. Minister Dijsselbloem van Financiën breidt het provisieverbod per 1 januari 2014 uit naar beleggingsdienstverlening. Dit betekent dat u vanaf die datum voor beleggingsadvies als dienst op zichzelf moet betalen. Ook als u besluit de adviezen niet op te volgen en er dus geen transactiekosten zijn. U zult zich voortaan dus terdege moeten afvragen hoeveel de adviezen die u krijgt van de bank voor u waard zijn.

Lees meer

Vermogensbeheerders moeten toegevoegde waarde uitleggen

Voor veel mensen is alles wat met het beheren van geld te maken heeft zwarte magie. Vermogensbeheerders ontlenen hieraan hun bestaansrecht. Zij geven de klant houvast bij het maken van lastige financiële keuzes. Tot voor kort lieten vermogensbeheerders zich hiervoor betalen door middel van provisies.

Minister Dijsselbloem van Financiën heeft daar een einde aan gemaakt, door per 2014 een provisieverbod in te stellen.

Terecht. Provisies zijn voor de klant net zo goed zwarte magie als het vermogensbeheer zelf. Net zoals een schilder wordt betaald voor het opknappen van een huis en niet voor de afzonderlijke kwastbewegingen, wordt een vermogensbeheerder voortaan betaald voor het beheren en adviseren als geheel en niet voor de afzonderlijke beleggingstransacties.

Vermogensbeheerders moeten voor het eerst gaan nadenken hoeveel ze eigenlijk waard zijn en hoe ze hun tarieven aan klanten kunnen uitleggen.

Lees meer

De Rabobank krijgt een boete van bijna een miljard dollar, omgerekend zo’n 720 miljoen euro voor manipulatie van de zogeheten Libor-rente, meldt de Financial Times. De boete wordt volgens de Britse zakenkrant mogelijk volgende week al uitgedeeld.

LIBOR is een afkorting van London Inter-Bank Offer Rate. Dit is het rentetarief dat banken onderling in rekening brengen voor leningen. Het wordt vastgesteld op basis van schattingen die banken zelf geven van de rente die op leningen moet worden betaald. Meerdere banken worden door Amerikaanse aanklagers verdacht van manipulatie van dat tarief door opzettelijk onjuiste schattingen te geven.

De Rabobank is de enige Nederlandse bank die in het panel van banken zat dat de Libor-rente vaststelde.

Lees meer

Woensdag 9 oktober maakte Optimix vermogensbeheer bekend dat ze het Add Value Fund heeft overgenomen van Keijser Capital.

Het sinds 2010 beursgenoteerde beleggingsfonds richt zich op small en midcapp fondsen. Het fonds wordt beheerd door Willem Burgers en Hilco Wiersma.

De beheerders, Burgers en Wiersma nemen beide een belang van 10%. Optimix koopt in eerste instantie 45% met het recht om de resterende 35% binnen twee jaar van Keijser Capital over te nemen.

Beide fondsbeheerders gaan het fonds aansturen vanuit Optimix in Amsterdam.

Lees meer

Vermogensbeheerders goochelen met rendementen

Vermogensbeheerders goochelen met rendementen

Iedere vermogensbeheerder wil het liefst goede rendementen laten zien, daarom wordt er alles aan gedaan om dit te bewerkstelligen.

Het is volstrekt normaal dat u aanneemt dat rendementen die gepresenteerd worden waarheidsgetrouw zijn.

Daarover vertellen we u graag het volgende wat belangrijk is om op te letten bij vermogensbeheer.

Kom erachter welke beheerder goed presteert en doe de vermogensbeheerscan.

Ten eerste zijn er nog steeds vermogensbeheerders die bij het presenteren van de rendementen de beste portefeuilles uit de kast trekken. Dit is uiteraard zeer onwenselijk, misleidend en bovendien wordt hier de financiële wereld, die toch al niet heel goed bekend staat nog verder beschadigd.

Lees meer