Beleggers hebben nog altijd geen goed beeld van de totale kosten die ze betalen. Ze denken dat ze minder betalen dan ze doen en dan ze zeggen redelijk te vinden
Dat blijkt uit een onderzoek dat Fondsnieuws en Vergelijk uw Vermogensbeheerder begin dit jaar afnamen.

Lees meer

werkelijke kosten per jaar vermogensbeheerders

Onderzoek i.s.m. Fondsnieuws

Begin dit jaar heeft Vergelijk Uw Vermogensbeheerder een onderzoek gedaan naar de kosten bij vermogensbeheerders. Hieruit blijkt dat beleggers vaak geen goed beeld hebben van wat ze betalen. Aan dit onderzoek hebben 245 beleggers deelgenomen.

Klik hier om het rapport te downloaden!

Het doel van het onderzoek was te kijken naar wat mensen belangrijk vinden bij het selecteren van een vermogensbeheerder, adviseur of platform. Het deelnemersveld was goed verspreid. Er deden zowel mensen die bij banken zitten als beleggers bij zelfstandig vermogensbeheerders mee.

Lees meer

morningstar award

Onlangs vond de uitreiking van de Morningstar Awards plaats. Fondsenhuis Fidelity werd uitgeroepen tot beste fondshuis van alle vermogenscategorieën. NN investment partners, voorheen ING IM, won de meeste prijzen bij de mixfondsen. Opvallend was dat in de categorieën Aandelen Nederland en Aandelen Wereldwijd de prijzen naar indextrackers gingen.

Meer weten over prijsuitreikingen in de wereld van vermogensbeheer? Lees er hier meer over.

Lees meer

Beleggers kiezen steeds vaker voor een passief beleggingsfonds. Bij passief beleggen wordt zo nauwkeurig mogelijk een bepaalde index gevolgd. Het rendement wijkt hierdoor niet veel af van de index. Actieve beleggingsfondsen staan, mede door de hoge kosten, en de tegenvallende resultaten onder druk. In tegenstelling tot passief beleggen krijgen actieve managers betaald om de index te verslaan.

Passief beleggen een trend in Amerika

Onlangs is de omvang van passieve beleggingsstrategieën gemeten door Morningstar. Passief beleggen wordt vooral door Amerikaanse beleggers gekozen. In percentages uitgedrukt belegt men in Amerika in meer dan 30% van de gevallen in een passief fonds, denk hierbij aan indextrackers of een indexfonds.

Deze fondsen zijn voorbeelden van een passieve strategie. Zij proberen de index dus niet te verslaan, maar kopiëren deze gewoon. Zoals je in onze eerdere blogpost al hebt kunnen lezen kost dit vaak veel minder dan actief beheer.

Hoe zoek je een ETF op?

Lees meer

Gaat u weer vermogensbelasting betalen?

De 1,2% vermogensrendementsheffing (huidige vermogensbelasting) die u betaalt boven het bedrag van € 21.139 wordt verhoogd als het aan Diederik Samsom en Jeroen Dijsselbloem (PVDA) ligt. Minister Dijsselbloem wil daar zelfs overeenstemming in de EU over bereiken.

De leider van de PVDA en de minister van financiën van dezelfde partij hebben onlangs inzicht gekregen in de ongelijke wijze waarop vermogen in Nederland is verdeeld.

Lees meer

Correcties op de aandelenmarkt

Individuele beleggers reageren slecht op correcties op de aandelenmarkt. Veel individuele beleggers verkopen aandelen wanneer er een koersdaling is omdat ze bang zijn dat de koers zich niet zal herstellen. Historische data toont echter het tegenovergestelde aan. De markt zal zich niet alleen herstellen, in het verleden gebeurde het veel sneller dan men verwachtte.

Meer feiten lezen over beleggenLees er hier meer over.

Lees meer

maximum drawdown bij vermogensbeheer

Asset allocatie

Is Asset allocatie wel zo belangrijk? Asset allocatie is de globale verdeling van beleggingscategorieën in je portefeuille, in de vorm van aandelen, obligaties, vastgoed, grondstoffen, alternatieven en liquiditeiten.

Meer weten over asset allocatieKlik hier om er meer over te weten. 

Lees meer