Terwijl meeste lezers nog moeten wennen aan termen als Etf’s of Trackers (zelfde betekenis), worden we alweer doodgegooid met een nieuw begrip, Factorbeleggen!

In dit artikel leg ik uit wat het is maar ook wat je er mee kan. We laten je ook de rendementen zien die zijn behaald met de belangrijkste factoren.

Is het de nieuwe strategie? Of kan je het beter links laten liggen?

Wat is Factorbeleggen?

Factorbeleggen kent een afwijkende benadering t.o.v. de traditionele manier. Waar we normaal uitgaan van een strategische en tactische asset allocatie om een portefeuille op te bouwen, kijken we bij “ factorbeleggen” naar verschillende stijlen die je in een portefeuille kunt opnemen, met als uitgangspunt dat de markt efficiënt is. Men probeert dus niet actief binnen de fondsen te handelen om een benchmark te verslaan.

Lees meer

Online vermogensbeheerder Fundix vormt zich om tot ‘robo-adviseur’. Met een nieuwe naam Pritle — gaat het bedrijf voortaan verder als automatische beleggingsmachine.

Volledig Automatisch

Klanten krijgen op basis van hun beleggingshorizon en risicotolerantie een asset-allocatie aangemeten en hun vermogen wordt in goedkope indexfondsen belegd, zonder dat er een mens aan te pas komt.

Lees meer

beleggingsfondsen populairder dan ooit

Het Britse fondshuis Schröders heeft alweer voor de 6e keer onderzoek gehouden onder Nederlandse beleggers met een vermogen van boven de € 50.000. De uitvoering van dit onderzoek is gedaan door TNS-NIPO.

Een belangrijke conclusie is dat beleggingsfondsen onder Nederlanders ongekend populair blijven. 36% van ons vermogen is naar beleggingsfondsen gegaan. Slechts 3,7% van het vermogen is nog maar belegd in ETF’s. Voor mij overigens best een verrassende uitslag.

We zien bij vermogensbeheerders juist een trend dat er veel meer vermogen naar ETF’s stroomt. Op basis van veel historische data zouden we kunnen concluderen dat, als je een hele lange beleggingshorizon hebt, je per definitie beter voor een ETF (passief product) zou kunnen kiezen.

Kom erachter welke beheerder goed presteert en doe de vermogensbeheerscan.

Een groot aantal vermogensbeheerders verwacht daarentegen dat activiteit de komende jaren, bij bewegende beurzen, het verschil kan maken.

Lees meer