AFM wil TCO vastleggen in Mifid-II

TCO vastgelegd in Mifid-II?

Een nieuwe versie van de Markets in Financial Instruments Directive (MiFID) richtlijn is een feit. Vorige maand hebben de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Europese Raad van ministers een akkoord bereikt over de definitieve inhoud van de herziene richtlijn; de Mifid-II.

Uitwerking Mifid-II

Ondanks het akkoord zijn nog niet alle details van de Mifid-II ingevuld. Zo moeten bepaalde zaken nog preciezer gedefinieerd worden. De richtlijn bevat nog algemene termen, die uitgediept moeten worden. Ook moet er nog gekeken worden naar wat de richtlijn zal betekenen voor de praktijk. De bovengenoemde zaken zullen onder leiding van de Europese toezichthouder Esma behandeld worden. Er zijn verschillende commissies opgericht, die zich de komende tijd met deze onderwerpen bezig zullen houden. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) wordt hierin vertegenwoordigd. In de maanden maart en april zullen de consultatierondes van start gaan.

TCO mogelijk een onderdeel van Mifid-II

De TCO ‘Total Cost of Ownership’ is een kostenmaatstaf, welke de totale kosten van het beleggen weergeven. De AFM wil het liefst dat deze maatstaf wordt vastgelegd in de nieuwe Mifid-richtlijn. Zij zijn al jaren voorstander van een mogelijke TCO en probeert dit door te voeren als algemene maatstaf aan de herziene Mifid-richtlijn. Volgens Peggy Bracco Gartner, beleidsmedewerker bij de AFM, heeft het Europees Parlement bepaald dat alle beleggingskosten inzichtelijk gemaakt moeten worden. ‘Dit betreffen de kosten bij vermogensbeheer voor de dienstverlening, producten en andere aspecten die effect hebben op de omzet.’ Onder leiding van toezichthouder Esma wordt er nu gekeken of er één Europese standaard kan worden opgesteld. Het is echter nog niet zeker of dit gaat lukken. Bracco Gartner stelt dat het een gecompliceerde zaak is: ‘Het moet natuurlijk wel praktisch uitvoerbaar zijn en marktpartijen worden hier nog over geconsulteerd.’ Veel marktpartijen denken dan ook dat het moeilijk uitvoerbaar zal zijn. Theodoor Kockelkoren, waarnemend voorzitter van de AFM, is het hier niet mee eens.

Kapitaalmarkt en beleggersbescherming

De richtlijn bevat regels voor een betere werking van de kapitaalmarkt, maar ook voor een betere beleggersbescherming. Zo is er een provisieverbod voor vermogensbeheer opgesteld en is een onafhankelijk advies onderdeel van de richtlijn. Mochten de Europese lidstaten echter verder willen gaan dan de voorschriften van de richtlijn, is dat mogelijk. De definitieve tekst van Mifid-II-richtlijn zal in juni in het blad van de Europese Unie verschijnen. De richtlijn zelf zal naar verwachting in het begin van 2017 in werking treden.

Wat je mogelijk ook interessant vindt is:

Anti-peildatumarbitrage; hoe werkt dat voor beleggers?

Hoe kun je als particuliere belegger zoveel mogelijk rendement overhouden onder aan de streep. Loont het om te beleggen in obligaties als je de belasting bekijkt op “overige bezittingen” ten opzichte van “spaargeld”?  In dit artikel wordt dieper ingegaan op het concept van peildatumarbitrage en met wat voor percentages je momenteel wordt belast over je spaarvermogen

Read More

De mythe van actief beleggen

Beleggen is een manier om vermogen op te bouwen en te behouden. Er zijn twee hoofdstrategieën voor beleggen: actief en passief beleggen. In deze sectie wordt voornamelijk ingegaan op actief beleggen en hoe het zich verhoudt tot vermogensbehoud.Actief beleggenActief beleggen houdt in dat beleggers of vermogensbeheerders actieve beslissingen nemen over hun posities in de markt, met

Read More