Beleggen in vastgoed (deel 1)

We weten allemaal dat de kredietcrisis mede door de sterke daling van het vastgoed is gekomen. Door de daling van het vastgoed in de VS konden de vastgoedhouders (huizenbezitters) niet meer aan hun betalingsverplichtingen voldoen. Hetgeen resulteerde in dat banken fors moesten afschrijven. Op dit moment krabbelen de prijzen weer aardig op maar we zijn nog lang niet op het niveau van voor de crisis aldus vergelijk uw vermogensbeheerder. Vastgoed is overigens meer dan alleen onze huizenprijzen.

Vastgoed per categorie

Vastgoed beleggingen kunnen we onderscheiden in: Woningen en appartementen, recreatiewoningen, winkels, bedrijfsruimten en kantoren. Zoals aandelen en obligaties in uw portefeuille thuis horen, hoort vastgoed daar ook in. Of toch niet? U mag het allemaal zelf of samen met uw vermogensbeheerder bepalen. Wij leggen u door middel van deze mini-serie blogs over vastgoed uit, wat de kansen en bedreigingen zijn. Omdat de marktontwikkeling , risico-rendementsverhouding en andere eigenschappen niet in iedere sector gelijk is behandelen we ze per sector. We beginnen met beursgenoteerd vastgoed in uw beleggingsportefeuille.

Wat is beursgenoteerd vastgoed?

Bij beursgenoteerd vastgoed hebben we het over aandelen of obligaties die u van vastgoed ondernemingen kunt kopen. Denk aan Unibail-Rodamco, Wereldhave of Corio. Beursgenoteerde bedrijven. Het grootste verschil is de verhandelbaarheid. Waar u aandelen dagelijks kunt aan of verkopen, bent u bij een vastgoed CV voor een langere periode gekoppeld. Bij beleggingsfondsen kan het verschillen. Let hier goed op, dit bepaalt de mate van uw flexibiliteit.

Wat is er nou zo interessant aan vastgoed?

Simpelweg omdat vastgoed een inflatiebestendige belegging kan zijn. We kunnen aannemen dat wanneer de prijzen in het algemeen stijgen. De (ver) huurprijzen dat ook doen. Daarnaast rendeert vastgoed goed en is het risico in de meeste gevallen lager dan bij aandelen.

Moet vastgoed in mijn portefeuille?

Om die vraag te beantwoorden kijken we naar de verhoudingen, strategische assetallocatie opgegeven door het nibe-svv. Figuur 1: Strategische assetallocatie Wijkt uw profiel erg af van figuur 1, laat uw effectenportefeuille dan een keer analyseren. Wij selecteren graag samen met u een bekwame vermogensbeheerder.

Het belangrijkste is uiteraard wat het oplevert!

Volgens de specialisten van Aegon Asset Management gaat vastgoed de komende 4 jaar 9% gemiddeld per jaar opleveren. Ter vergelijking met aandelen, 7% is dit een zeer gunstige ontwikkeling.

Wat zijn de risico’s ?

Bij het beleggen in vastgoed kunt u denken aan de volgende risico’s
  • Leegstand
  • Valutarisico
  • Politiek risico
  • Debiteurenrisico
  • Verkoopwaarderisico
  • Onderhoudsrisico
  • Vastgoed wordt vaak gefinancierd door geleend geld
Wilt u weten hoe diverse vermogensbeheerders met vastgoed omgaan of wat hun visie is? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op of doe nu vrijblijvend en kosteloos de vermogensscan.

Wat je mogelijk ook interessant vindt is:

Anti-peildatumarbitrage; hoe werkt dat voor beleggers?

Hoe kun je als particuliere belegger zoveel mogelijk rendement overhouden onder aan de streep. Loont het om te beleggen in obligaties als je de belasting bekijkt op “overige bezittingen” ten opzichte van “spaargeld”?  In dit artikel wordt dieper ingegaan op het concept van peildatumarbitrage en met wat voor percentages je momenteel wordt belast over je spaarvermogen

Read More

De mythe van actief beleggen

Beleggen is een manier om vermogen op te bouwen en te behouden. Er zijn twee hoofdstrategieën voor beleggen: actief en passief beleggen. In deze sectie wordt voornamelijk ingegaan op actief beleggen en hoe het zich verhoudt tot vermogensbehoud.Actief beleggenActief beleggen houdt in dat beleggers of vermogensbeheerders actieve beslissingen nemen over hun posities in de markt, met

Read More