Hoeveel kosten betaalt u?

Heeft u zich zichzelf wel eens afgevraagd hoe lang u gaat beleggen? Nee? Deze vraag is om meerdere redenen belangrijk. Als u een doelstelling heeft, zoals het aflossen van uw hypotheek of een aanvulling op uw pensioen wordt het beleggingsbeleid daarop afgestemd. U heeft simpelweg een bepaald rendement nodig om uw doelstelling te bereiken.

Hoeveel kosten maakt uw vermogensbeheerder?

Om het gewenste rendement te bereiken doet uw vermogensbeheerder zijn uiterste best. De kosten die uw vermogensbeheerder in rekening brengt zijn hierbij belangrijker dan veel mensen denken. In onderstaand overzicht ziet u het verschil in kapitaal na 10 jaar beleggen, met een rekenrendement van 6,2%. Dit is gebaseerd op een portefeuille die grofweg uit 50% aandelen en 50% obligaties bestaat. We zijn hierbij uitgegaan dat u een start maakt met €500.000. De kosten zijn iets hoger als u met een lager bedrag start en lager als u met een groter bedrag belegt.

Onderzoek AFM en Consumentenmonitor

Uit recent onderzoek van de AFM en de Consumentenmonitor blijkt dat 62 procent van de cliënten bij een vermogensbeheerder geen idee heeft hoeveel kosten er worden gemaakt. Uiteraard is rendement een hoofdreden om te gaan beleggen, echter risico en het kostenaspect zijn tevens belangrijke punten om te vergelijken.
Hoe hoger de kosten van de vermogensbeheerder, des te meer risico er binnen een effectenportefeuille genomen moet worden om op hetzelfde resultaat uit te komen. De totale kosten van een beheerder hebben een behoorlijke impact op uw rendement.
Kosten vermogensbeheer laag houden loont echt! Vergelijk Uw Vermogensbeheerder hanteert een kritische bovengrens van 2,0% aan totale kosten. Gemiddeld liggen de kosten bij onze cliënten, afhankelijk van het vermogen, tussen de 0,7 - 1,5%. Echter, we zien in de praktijk dat er veel portefeuilles zijn waarvan de beheerfee op een laag niveau ligt, rond de 1%. Op het moment dat wij alle kosten tegen het licht houden inclusief de , dan blijken we in sommige portefeuilles boven de 3% uit te komen. In extreme gevallen zelfs kosten rond de 5%. Inderdaad, het is tijd om wakker te worden! Blijf op de kosten letten! Wij kunnen u helpen bij het zoeken naar een vermogensbeheerder met redelijke kosten. Daarnaast kunnen wij voor u onderhandelen in de tarieven.

Wat je mogelijk ook interessant vindt is:

Anti-peildatumarbitrage; hoe werkt dat voor beleggers?

Hoe kun je als particuliere belegger zoveel mogelijk rendement overhouden onder aan de streep. Loont het om te beleggen in obligaties als je de belasting bekijkt op “overige bezittingen” ten opzichte van “spaargeld”?  In dit artikel wordt dieper ingegaan op het concept van peildatumarbitrage en met wat voor percentages je momenteel wordt belast over je spaarvermogen

Read More

De mythe van actief beleggen

Beleggen is een manier om vermogen op te bouwen en te behouden. Er zijn twee hoofdstrategieën voor beleggen: actief en passief beleggen. In deze sectie wordt voornamelijk ingegaan op actief beleggen en hoe het zich verhoudt tot vermogensbehoud.Actief beleggenActief beleggen houdt in dat beleggers of vermogensbeheerders actieve beslissingen nemen over hun posities in de markt, met

Read More