Kickback fee bij uw vermogensbeheerder?

Bij het vergelijken van vermogensbeheer is het belangrijk om te letten op het rendement, de service en de manier van beleggen. Er zijn nog meer belangrijke punten zoals de vergoeding en de verborgen kosten voor de dienstverlening. De zogenaamde kickback-fee. Wat houdt een kickback-fee precies in en hoe kunt u dit voorkomen?

Kickbackfee, distributievergoeding en/of retourprovisie.

Een kickback-fee is een provisie die aanbieders van beleggingsfondsen betalen aan banken of vermogensbeheerders voor het aankopen van hun fonds. Inmiddels is een kickback-fee of distributievergoedingen verboden per 2014. U betaalde aan het beleggingsfonds een management fee plus overige kosten. Nee, daar kreeg u geen rekening van, maar het beleggingsfonds verrekent dit dagelijks in de koers van het fonds. De beheerkosten dekken niet alleen de kosten van de beheerder of de fondsmanagers, maar ongeveer de helft van deze vergoeding wordt doorgegeven aan degene die u het fonds verkoopt. Hoe hoger de kosten, des te meer de beheerder verdient.
De retourprovisies gelden ook voor aan- of verkopen van effecten door uw beheerder
De vermogensbeheerder koopt voor u effecten aan in uw portefeuille. Hier betaalt u aan- en verkoopkosten over die gemiddeld rond de 0,5 tot 1,5 procent liggen. Uw beheerder betaalt vervolgens - de depotbank waar uw effecten zijn gestald - voor de transacties. Voor professionals is het aan- en verkopen buitengewoon goedkoop vanwege de hoeveelheid transacties die zij uitvoeren. Vandaar dat internetbrokers in staat zijn uw orders uit te voeren tegen 0,1 procent en daar nog geld aan te verdienen ook.

Een voorbeeld

Stel dat wij als vermogensbeheerder denken dat oliemaatschappij Total een tot twee procent méér kan opbrengen dan Koninklijke Olie. Wij kopen dan liever Total aan in uw portefeuille in plaats van Koninklijke Olie. Echter, we betalen voor de aankoop van Total (0,75 procent) en voor de verkoop van Koninklijke Olie (0,75 procent) aan kosten. In totaal kost deze transactie u 1,5 procent, terwijl de vermogensbeheerder maximaal 0,2 procent betaalt. Als de mutatie gepaard gaat met 1,5 procent aan kosten dan vervalt uw verwachte voordeel al bij voorbaat, terwijl de vermogensbeheerder wel (1,5-0,4) 1,1 procent aan deze transactie verdient. Het vervelende van hoge transactiekosten — behalve natuurlijk het directe financiële nadeel — is dat ze een negatief effect hebben op het beheer van uw portefeuille. Het leidt namelijk tot dubbele belangen!

Voorkom verborgen kosten en kickback-fees

Zorg dat u op de hoogte bent van de verborgen kosten zodat uw bank of beheerder niet achter uw rug om geld verdient. Er zijn genoeg partijen die wel op een eerlijke en transparante manier voor u aan de slag gaan. U krijgt de kickback-fee dan netjes teruggestort op uw rekening, wel zo prettig! Bekijk de invloed van kosten op uw portefeuille. Wilt u weten of uw adviseur ook kickback-fee krijgt? Doe nu vrijblijvend de vermogensscan.

Wat je mogelijk ook interessant vindt is:

Anti-peildatumarbitrage; hoe werkt dat voor beleggers?

Hoe kun je als particuliere belegger zoveel mogelijk rendement overhouden onder aan de streep. Loont het om te beleggen in obligaties als je de belasting bekijkt op “overige bezittingen” ten opzichte van “spaargeld”?  In dit artikel wordt dieper ingegaan op het concept van peildatumarbitrage en met wat voor percentages je momenteel wordt belast over je spaarvermogen

Read More

De mythe van actief beleggen

Beleggen is een manier om vermogen op te bouwen en te behouden. Er zijn twee hoofdstrategieën voor beleggen: actief en passief beleggen. In deze sectie wordt voornamelijk ingegaan op actief beleggen en hoe het zich verhoudt tot vermogensbehoud.Actief beleggenActief beleggen houdt in dat beleggers of vermogensbeheerders actieve beslissingen nemen over hun posities in de markt, met

Read More