Vooral kleine vermogensbeheerders verhogen hun prijzen

Vooral kleinere vermogensbeheerders verhogen hun tarieven in anticipatie op volgend jaar, als een belangrijk deel van hun inkomsten wegvalt vanwege het verbod op provisies dat dan ingaat.   ‘Ik zie kleine spelers hun tarieven aan de voorkant enorm verhogen’, zegt Jos van Heese (foto), van Vergelijk Uw Vermogensbeheerder, dat particulieren begeleidt bij het kiezen van een vermogensbeheerder. Waar beheerders eerst 1 procent van het beheerde vermogen aan kosten rekenden, gaat dat nu naar 1,6 of 1,8 procent. In sommige gevallen wordt klanten gevraagd het bedrag vooraf te betalen. Lees ook tips over kosten bij vermogensbeheer.

Minimuninleg beheerders

Ook verhogen beheerders het minimumbedrag dat een belegger moet inleggen, bijvoorbeeld van 100.000 naar 200.000 euro. Andere spelers zijn begonnen elk kwartaal administratiekosten in rekening te brengen. Ook moeten veel meer klanten een prestatievergoeding gaan betalen in het geval dat de beheerder weer een positief rendement weet te realiseren. Tot op heden vroegen ze de prestatievergoeding alleen als er in alle beleggingsjaren sprake was van daadwerkelijke vermogensgroei (ten opzichte van de zogeheten high watermark). Van Heese ziet nu echter ook partijen opduiken die zich niet aan de high watermark houden en ook een prestatievergoeding kunnen vragen als het vermogen aanvankelijk is gekrompen.

Acceptatie?

Het is de vraag of beleggers de prijsverhogingen zullen accepteren. Bart Tishauser, directeur van Nobel Vermogensbeheer, merkt dat klanten kritischer worden en makkelijker van beheerder wisselen. ‘Consumenten varen scherper aan de wind. Ze shoppen.’ Prestaties op de lange termijn worden minder belangrijk. ‘We worden tegenwoordig niet meer op jaarbasis, maar per kwartaal beoordeeld.’ Bron: Het Financieele Dagblad, 10 december 2013.

Wat je mogelijk ook interessant vindt is:

Anti-peildatumarbitrage; hoe werkt dat voor beleggers?

Hoe kun je als particuliere belegger zoveel mogelijk rendement overhouden onder aan de streep. Loont het om te beleggen in obligaties als je de belasting bekijkt op “overige bezittingen” ten opzichte van “spaargeld”?  In dit artikel wordt dieper ingegaan op het concept van peildatumarbitrage en met wat voor percentages je momenteel wordt belast over je spaarvermogen

Read More

De mythe van actief beleggen

Beleggen is een manier om vermogen op te bouwen en te behouden. Er zijn twee hoofdstrategieën voor beleggen: actief en passief beleggen. In deze sectie wordt voornamelijk ingegaan op actief beleggen en hoe het zich verhoudt tot vermogensbehoud.Actief beleggenActief beleggen houdt in dat beleggers of vermogensbeheerders actieve beslissingen nemen over hun posities in de markt, met

Read More