Waarom spreiding werkt…

Spreiding (ook wel diversificatie genoemd) kreeg in het eerste decennium van de jaren 2000 een slechte naam.

En het kreeg een slechte naam omdat het er op leek dat alles samen sterk gecorreleerd was.

Maar is dit wel terecht?

Wat het idee van spreiding is, je wil een aantal beleggingscategorieën in de portefeuille waarbij, als de ene beleggingscategorie naar beneden gaat, de andere omhoog gaat, en je onder aan de streep een stabielere portefeuille hebt.

De reden dat spreiding een slechte naam kreeg, was toen je naar het derde kwartaal van 2008 keek, en ik gebruik dat omdat dat het soort kwartaal was waar er dagen waren waarop de gemiddelden van Dow Jones 50 punten vielen -excuus ik bedoel, 500 punten,- op een dag.

Dit was de tijd waarin iedereen gewoon ontzettend nerveus was.

En het kreeg een slechte naam omdat alles toen naar beneden ging.

Er was geen enkele plek waar je je kon verbergen.

De manier waarop ik me herinner dat mensen in die tijd spraken, was: “Diversificatie (spreiding) faalt juist wanneer je het het meeste nodig hebt.”

Welnu, diversificatie faalde niet in het eerste decennium van de jaren 2000.

Omdat de Amerikaanse markt nul procent had behaald in het eerste decennium van de jaren 2000.

Je had dus geen geld verdiend op de Amerikaanse markt.

Je zou in het eerste decennium van de jaren 2000 geen geld op de Europese markt hebben verdiend.

Je hebt geen geld in Japan gemaakt.

Maar als je aandelen van opkomende markten, de snelgroeiende opkomende markten zoals China, India, Brazilië, enzovoort, zou hebben gehad, hoewel de ups en downs meestal gecorreleerd waren, verdiende je ongeveer 10% per jaar.

Het is dus niet zo dat zelfs wanneer alles gecorreleerd is, de prestaties van de markten hetzelfde zullen zijn.

En een van de dingen die onze adviescommissie heeft gedaan, is ervoor zorgen dat we breed gespreid zijn en dat we een aantal beleggingscategorieën daarin zullen hebben, ook al zien de ups en downs er hetzelfde uit, we hebben beleggingscategorieën die zeer waarschijnlijk goed presteren wanneer anderen het slecht doen.


Wat je mogelijk ook interessant vindt is:

Anti-peildatumarbitrage; hoe werkt dat voor beleggers?

Hoe kun je als particuliere belegger zoveel mogelijk rendement overhouden onder aan de streep. Loont het om te beleggen in obligaties als je de belasting bekijkt op “overige bezittingen” ten opzichte van “spaargeld”?  In dit artikel wordt dieper ingegaan op het concept van peildatumarbitrage en met wat voor percentages je momenteel wordt belast over je spaarvermogen

Read More

De mythe van actief beleggen

Beleggen is een manier om vermogen op te bouwen en te behouden. Er zijn twee hoofdstrategieën voor beleggen: actief en passief beleggen. In deze sectie wordt voornamelijk ingegaan op actief beleggen en hoe het zich verhoudt tot vermogensbehoud.Actief beleggenActief beleggen houdt in dat beleggers of vermogensbeheerders actieve beslissingen nemen over hun posities in de markt, met

Read More