Financieel adviseur is nieuwe vermogensbeheerder

Financieel adviseurs onvoldoende voorbereid op groeiend belang vermogensplanning

Sinds 2008 mogen financieel adviseurs beleggingsadvies geven over beleggingsfondsen. Tot die tijd werd dit met name gedaan door de klassieke vermogensbeheerders, en adviseerden planners over financiële planning, verzekeringen, hypotheken en pensioenen. Nu bestaan de adviezen voor de helft van de financieel adviseurs in belangrijke mate uit vermogensplanning in Nederland.

Gebrek aan kennis over vermogensbeheer

Volgens een onderzoek van NNEK onder 176 onafhankelijke adviseurs verwacht de overgrote meerderheid dat dit straks ook voor hen het geval zal zijn. Het ontbreekt financieel adviseurs echter nogal eens over de benodigde kennis op dit gebied, zo maakt het onderzoek van de NNEK duidelijk. Klik hier voor een interview met de goeroe op het gebied van Financiële Planning.

Helft adviseurs geen eigen beleggingsbeleid

Van financieel planners die beleggingsadvies geven heeft bijna de helft geen eigen beleggingsbeleid. Als financieel adviseur is men zelf verantwoordelijk voor hun aanbevelingen over fondsen en moeten zij op basis van een beleggingsbeleid de 'asset allocatie' bepalen. Maar in plaats van een eigen beleggingsbeleid te hebben, besteden adviseurs dit uit aan bijvoorbeeld een fonds of vermogensbeheerder. NNEK denkt dat dit komt door een gebrek aan kennis bij de financieel adviseurs. Net zoals dat een deel van deze adviseurs geen cliëntovereenkomst blijkt te sluiten.

Adviseurs bang om als vermogensbeheerder op te treden

Uit onze ervaring blijkt dat veel adviseurs bang zijn om te adviseren over beleggingen. Door het toenemend aantal claims van cliënten, denkt een adviseur wel twee keer na alvorens hij een portefeuille samenstelt voor zijn cliënt. In veel gevallen is het dan ook beter om het beheer aan een ervaren vermogensbeheerder uit te besteden.

Gebrek aan inzicht

Daarnaast heeft meer dan een kwart van de planners onvoldoende inzicht in de beleggingen van hun klanten. Beleggingsfondsen communiceren vaak niet via de adviseurs, maar verstrekken de informatie direct aan cliënten.

Vermogensbeheerders richten zich ook op vermogensplanning

Steeds meer vermogensbeheerders zeggen zich ook op vermogensplanning te gaan richten. Onder andere, Alex vermogensbeheer, Van Lanschot en BNP Paribas zeggen dit ook te gaan doen. Wij vinden dat een vermogensbeheerder beter een onafhankelijk planner kan inhuren. In het verleden hebben we een aantal plannen beoordeeld van vermogens/financieel planners. Deze gaven stuk voor stuk aan dat mensen moesten gaan beleggen. Dat is ook niet zo vreemd als het salaris van deze planners door de vermogensbeheerder wordt betaald. In een aantal gevallen is het toch echter beter dat het geld veilig op de spaarrekening blijft staan.

Wat je mogelijk ook interessant vindt is:

Anti-peildatumarbitrage; hoe werkt dat voor beleggers?

Hoe kun je als particuliere belegger zoveel mogelijk rendement overhouden onder aan de streep. Loont het om te beleggen in obligaties als je de belasting bekijkt op “overige bezittingen” ten opzichte van “spaargeld”?  In dit artikel wordt dieper ingegaan op het concept van peildatumarbitrage en met wat voor percentages je momenteel wordt belast over je spaarvermogen

Read More

De mythe van actief beleggen

Beleggen is een manier om vermogen op te bouwen en te behouden. Er zijn twee hoofdstrategieën voor beleggen: actief en passief beleggen. In deze sectie wordt voornamelijk ingegaan op actief beleggen en hoe het zich verhoudt tot vermogensbehoud.Actief beleggenActief beleggen houdt in dat beleggers of vermogensbeheerders actieve beslissingen nemen over hun posities in de markt, met

Read More