Wanneer je overweegt om een lijfrenteverzekering af te sluiten, dan is het belangrijk om eerst te weten wat een ‘lijfrente’ precies inhoudt en wat je ermee kunt. Wanneer je weet wat een lijfrente is en wat je ermee kunt, kan je op zoek gaan naar een lijfrente die bij je past.

Wat is een lijfrente precies?

Een lijfrente is een verzekeringspolis of bankspaarproduct waarbij gedurende de opbouwfase een premie wordt gestort.

Een lijfrenteverzekering wordt zo genoemd omdat er een verzekering wordt afgesloten op een ‘lijf’, een leven dus.

Met deze verzekering zorg je voor een extra inkomen voor het moment waarop je bijvoorbeeld:

  1. Met pensioen gaat;
  2. Eerder wil stoppen met werken;

Om dit extra inkomen te realiseren, betaal je een premie aan de verzekeringsmaatschappij waarbij je de lijfrente afsluit.

Als de premie eenmalig wordt gestort spreek je over een koopsompolis. De premiebetaling van de koopsompolis kan ook periodiek, per maand, kwartaal of per (half) jaar zijn. Na de opbouwfase – waarin je dus  periodiek of eenmalig premie betaalt – volgt de periode van het ‘cashen’, oftewel de uitkeringsfase.

Je legt bij een lijfrente dus geld opzij om uitkeringen op een later moment te garanderen. Het is wel belangrijk om te weten dat als je in de tussentijd komt te overlijden, dat alle winst voor de verzekeringsmaatschappij is. Je betaalde premie is dan weg.

Je kunt dit voorkomen door een contra verzekering te sluiten.

Met de betaalde koopsom of premie wordt door de verzekeraar lijfrentekapitaal opgebouwd. De betaalde premies zijn in de meeste gevallen fiscaal aftrekbaar en kun je in mindering brengen op de te betalen inkomstenbelasting.

De betaalde premie wordt opgegeven tijdens de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting. Het lijfrentekapitaal moet worden gebruikt als aanvulling op de oudedagsvoorziening. Je kunt hier denken aan AOW of pensioen.

 

Er zijn meerdere soorten lijfrente regimes:

  1. oud regime;
  2. nieuw regime.