vermogensbeheerders vergelijken VUVB

Spreiding (ook wel diversificatie genoemd) kreeg in het eerste decennium van de jaren 2000 een slechte naam.

En het kreeg een slechte naam omdat het er op leek dat alles samen sterk gecorreleerd was.

Maar is dit wel terecht?

Wat het idee van spreiding is, je wil een aantal beleggingscategorieën in de portefeuille waarbij, als de ene beleggingscategorie naar beneden gaat, de andere omhoog gaat, en je onder aan de streep een stabielere portefeuille hebt.

Lees meer

Wat hebben vermogensbeheerders in het jaar van de rat gepresteerd? 2020 was in ieder geval een gek jaar. De MSCI schommelde tussen -22% en + 6%. Meer over de prestaties lees je hier.

goede resultaten bij vermogensbeheer

Als je je vermogen uitbesteedt aan een vermogensbeheerder of bank draait het onder andere om het netto resultaat onder aan de streep.

Maar hoe krijg je de juiste resultaten boven tafel?

Te vaak zien we particuliere beleggers die zich laten verleiden door torenhoge rendementen over het afgelopen jaar. Maar hoe betrouwbaar zijn die resultaten eigenlijk en wat zeggen resultaten uit het verleden zeggen over de toekomst?

Vermogensbeheerders goochelen met rendement.

Om te voorkomen dat je appels met peren gaat vergelijken of mogelijk wordt misleid door te rooskleurige cijfers, zullen we je vertellen waar je op kunt letten om de juiste cijfers boven tafel te krijgen.

rendement vermogensbeheer vergelijken - hoe betrouwbaar zijn vermogensbeheerders

Lees meer

Begin 2017 vielen de analisten bijna over elkaar toen ze voorspelden dat de financiële markten hun sterke rendementen van 2016 niet meer zouden herhalen.

De argumenten vlogen daarbij in het rond.

De politieke onrust in de Verenigde Staten, de moeilijke Brexit, de onzekerheid in de wereldeconomie, escalerende conflicten op het Koreaans schiereiland, het Midden-Oosten: allemaal lagen ze aan de basis van de tegenvallende cijfers die we nu echt wel mochten verwachten.

Dat het allemaal zo’n vaart niet liep, kunnen we in het eerste derde kwartaal 2018 toch wel zeggen.

De grote aandelenindexen in Azië, Europa, de Verenigde Staten en zelfs deze in de opkomende markten boekten gewoon sterke rendementen, alsof die onheilspellende woorden er nooit waren.

Lees meer

Vergelijkt u liever veel rendementen of vergelijkt u liever gecontroleerde rendementen?

De kwartaalrendementen van de vermogensbeheerders van het derde kwartaal zijn weer bekend en gecontroleerd.

Wellicht is het u opgevallen dat de rendementen op de website van VUVB niet meer worden bijgewerkt.

Daar hebben we een aantal goede redenen voor;

  • In de praktijk blijkt dat veel partijen niet consequent rendementen aanleveren;
  • We kregen regelmatig het verzoek om rendementen uit het verleden aan te passen;
  • Aangeleverde rendementen kloppen in veel gevallen niet, en komen niet overeen met rendementen op andere vergelijkingssites.

Wilt u de gecontroleerde rendementen van een specifieke vermogensbeheerder weten? Of ontdekken welke vermogensbeheerder het beste bij u past? Klik dan hier voor de vermogensbeheer scan.

Transparantie vermogensbeheerders ontbreekt

Wij hebben de afgelopen jaren veel data van vermogens gecontroleerd aan de hand van echte portefeuilles. 

Hieruit blijkt, helaas, dat veel partijen er nog steeds een potje van maken.

Mede hierdoor hebben wij het aantal vermogensbeheerders waarnaar wij doorverwijzen fors beperkt, en verwijzen wij alleen nog naar partijen waarvan de data te controleren is.

35 gecontroleerde vermogensbeheerders en/of banken

Onderstaand vindt u een overzicht van de behaalde marktrendementen van het derde kwartaal van dit jaar.  Door een overweging in aandelen zien we dat actieve banken en vermogensbeheerders een beter rendement hebben neergezet. Door de daling van de afgelopen maand is er al een groot deel van het rendement weer ingeleverd. De verschillen zijn per bank en vermogensbeheerder ontzettend groot dit jaar.

Op deze afbeelding vindt u de rendementen van vermogensbeheerders en banken van het derde kwartaal.

Afbeelding 1: Rendementen vermogensbeheerders en banken per profiel.

“We worden niet betaald om druk bezig te zijn. We worden simpelweg betaald om gelijk te hebben.” – Charles Munger (Warren Buffett’s partner) 

De weg naar succes is in ons leven op veel vlakken vooral, hard werken en de hele dag gefocust zijn op resultaat. 

Ook veel beleggers hebben deze benadering voor wat betreft het managen van hun beleggingsportefeuille. Helaas vaak ten spijt. Hard- en te resultaat gericht werken werkt met beleggen vaak averechts.

Het Taoïsme, een Chinese filosofie kent een mooi fundament. “wu-wei.” vrij vertaald: handelen door niet te handelen. Het Taoïsme doelt hiermee op het feit dat lang niet altijd het beste succes wordt bereikt door zeer actief te zijn.

Lees meer

gemiddelde kosten vermogensbeheerders en wat overblijft voor beleggers

Een nieuwe tijd voor beleggen is aangebroken.

De tijd staat niet stil. Waar vroeger alles op de beurs nog gebeurde met papieren documenten is dit vandaag de dag ondenkbaar geworden. Computers zijn niet meer weg te denken uit het hedendaagse leven. Zo ook in het beursleven.

Alle transacties worden vandaag de dag automatisch verwerkt en van menselijke tussenkomst is bijna geen sprake meer.

Doordat het beleggen zo is geautomatiseerd en gedigitaliseerd, zijn de transacties voor het doen van aan- en verkopen voor beleggingen sterk toegenomen.

Als de manier van handelen verandert, dan verandert ook ineens het publiek die daar mee gepaard gaat.

50 jaar geleden waren 90 procent van de beleggers individuen zoals jij en ik.

Lees meer

verschillende mandjes qua spreiding van beleggingen

Er is weinig discussie over het feit dat computers beter zijn in routinetaken dan mensen.

De meeste mensen realiseren zich echter niet dat goed investeren een kwestie is van routine en met routine bedoel ik: Gebaseerd op regels.

Routine in de zin van een ijzeren discipline is iets wat je nogal ten goede komt als je belegt.

Telkens weer toont academisch onderzoek aan dat methoden die gebaseerd zijn op bepaalde regels beter presteren dan methoden gebaseerd op menselijk oordelen, zeker wanneer de kosten worden meegenomen.

De meeste mensen zien niet in dat de toegevoegde waarde van ‘het automatiseren van je beleggingen’ het vermogen is om academisch bewezen, op regels gebaseerde strategieën aan te leveren via een goede vermogensbeheerder.

Niet iedere vermogensbeheerder is echter gelijk.

Lees meer

jaarlijkse-rendementen-en-dalingen-tijdens-het-jaar-bij-belelggen

In 2017 hebben we een reeks van gloriedagen gezien op Wall Street, Europese beurzen en de krantenkoppen bereikten een koortsachtig hoogtepunt.

De Dow Jones Industrial Average bereikte destijds tien dagen lang iedere dag een recordhoogte en verbrak voor het eerst de grens van 22.000, dankzij een sterk winstseizoen waarbij 73% van bedrijven die deel uitmaken van de S&P 500 de verwachtingen overtroffen.

De markt kreeg een extra boost door mooie meevallers.

De meeste beleggers hebben geprofiteerd van stijgende markten. Echter, het verschil tussen de beste en slechtste vermogensbeheerder in 2017 was 12,7% in een vergelijkbaar profiel. Zorg daarom dat je bij de juiste partij zit, dit is de enige manier om onder aan de streep het juiste rendement over te houden. Doe onze gratis portefeuille scan.

De goede serie werd vervolgens doorbroken tijdens de toenemende spanningen met Noord-Korea en de daaropvolgende uitspraken van de Amerikaanse president Donald Trump.

Dit zien we dan ook terug in een beleggersjaar als 2018.

Lees meer