Vermogensbeheerder en bank voor vermogende particulieren Van Lanschot schrapt nog eens 250 extra banen, boven op de 300 aangekondigde ontslagen. Mogelijk vallen hierbij gedwongen ontslagen. Dit is een onderdeel van het in 2011 ingezette kostenreductie programma. De kosten moeten worden teruggebracht van € 409 naar € 340 miljoen.

Gedwongen ontslagen

Lees meer

spaarrente afgelopen vijf jaar dieptepuntDe spaarrentes bij Nederlandse banken zijn gekelderd naar het laagste punt in zeker vijf jaar. Aan deze duikelvlucht zal niet snel een einde komen omdat de Europese Centrale Bank (ECB) de rente opnieuw heeft verlaagd naar een historisch laag tarief van 0,5 procent. Dit is het laagste tarief in de geschiedenis van de euro.

Lees meer

AFM: Oók verbod op aanbrengvergoeding

Tussenpersonen die een klant begeleiden bij de keuze voor een vermogensbeheerder mogen van deze beleggingsondernemingen volgend jaar geen vergoeding meer ontvangen.

Veel tussenpersonen blijken hier niet goed op voorbereid. Ze wachten op de uitkomst van een consultatieronde die gisteren is afgerond.

‘Ze moeten op zoek naar een alternatief verdienmodel’, zegt Tim Mortelmans, hoofd toezicht financiële ondernemingen bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM), in een gesprek met Fondsnieuws.

Lees meer

Het wordt steeds duidelijker dat een groot aantal vermogensbeheerders onder druk staat. Dit komt mede door de grote regeldruk, hetgeen veel kosten met zich meebrengt, en de opgelegde aanpassingen van de verdien-modellen.

Een vermogensbeheerder krijgt vanaf volgend jaar geen distributievergoeding meer voor beleggingsfondsen. Daarnaast mag niet meer middels kickback-fee’s verdiend worden aan transacties. Dit betekent hoogstwaarschijnlijk dat het voor u goedkoper wordt om een beleggingsfonds aan te kopen en dat de transactiekosten omlaag gaan.

Het voordeel hiervan is dat de kosten een stuk transparanter zijn.

Lees meer