Vermogensbeheerder en bank voor vermogende particulieren Van Lanschot schrapt nog eens 250 extra banen, boven op de 300 aangekondigde ontslagen. Mogelijk vallen hierbij gedwongen ontslagen. Dit is een onderdeel van het in 2011 ingezette kostenreductie programma. De kosten moeten worden teruggebracht van € 409 naar € 340 miljoen.

Gedwongen ontslagen

Van Lanschot sluit gedwongen ontslagen dit keer niet uit maar houdt het aantal kantoren wel op 34. Ook wordt de vermogenstoets van € 250.000 geschrapt. Vanaf nu is iedereen met potentie om rijk te worden welkom. “Waarschijnlijk resulteert de vereenvoudiging van het vermogensbeheer in een verschraalde online dienstverlening zoals we bij een aantal aanbieders nu ook al zien” aldus Jos van Heese van Vergelijk Uw Vermogensbeheerder.

Meer weten over vermogensbeheerders? Download dan hier onze E-book. 

Zakelijke kredietportefeuille

De zakelijke kredietportefeuille van 4,4 miljard euro wordt afgebouwd. Dat betekent dat bestaande leningen worden afbetaald en er geen nieuwe worden verstrekt aan klanten die geen klantrelatie met Van Lanschot hebben in het kader van de genoemde kernactiviteiten. Van een uitverkoop van de kredietportefeuille is geen sprake, benadrukte Guha in een toelichting op de plannen.

Core tier 1 ratio

De kernkapitaal ratio moet de komende jaren fors verhoogd worden. Op dit moment is de ratio 11%, deze moet de komende jaren groeien naar 15%. Dit doet men met name door de zakelijke kredietportefeuille te halveren.