Welk vermogen beheert uw vermogensbeheerder?

Het wordt steeds duidelijker dat een groot aantal vermogensbeheerders onder druk staat. Dit komt mede door de grote regeldruk, hetgeen veel kosten met zich meebrengt, en de opgelegde aanpassingen van de verdien-modellen.

Een vermogensbeheerder krijgt vanaf volgend jaar geen distributievergoeding meer voor beleggingsfondsen. Daarnaast mag niet meer middels kickback-fee’s verdiend worden aan transacties. Dit betekent hoogstwaarschijnlijk dat het voor u goedkoper wordt om een beleggingsfonds aan te kopen en dat de transactiekosten omlaag gaan.

Het voordeel hiervan is dat de kosten een stuk transparanter zijn.

Inkomsten worden op een andere manier behaald

Het gevolg van de verandering is dat de beheer-fee’s van een aantal beheerders flink wordt opgeschroefd. We zien tarieven van 1,8% per jaar, exclusief transacties. Daarnaast is het niet ongewoon dat er per kwartaal administratiekosten e.d. worden gerekend. We zien zelfs dat u voor kwartaalrapportages, die worden verzonden per e-mail, gaat betalen.

Hoe staat het met de continuïteit van uw vermogensbeheerder?

Voor een aantal vermogensbeheerders zal het voortbestaan hierdoor in gevaar komen. Er zullen beleggers zijn die schrikken van deze tarieven en besluiten hun vermogen bij een andere vermogensbeheerder onder te brengen.

Daarnaast worden potentiële klanten steeds kritischer en bedenken zich wel twee keer om bij een te dure vermogensbeheerder aan de slag te gaan. Het is namelijk bekend dat de kosten een behoorlijke invloed hebben op het rendement.

Wat is het gevaar?

Omdat een aantal van deze vermogensbeheerders niet genoeg vet op de botten heeft en ingesteld is op hoge inkomsten, kan de continuïteit in het gedrang komen.

Als een vermogensbeheerder met 100 miljoen onder beheer, gemiddeld 3% aan totale kosten rekende, dan kwam er voor verandering van de regelgeving jaarlijks 3 miljoen Euro omzet binnen. Stel het aantal klanten blijft gelijk, er wordt 1% minder geïncasseerd, dan is er ineens nog maar 2 miljoen aan omzet.

Dit lijkt veel, maar hier moet de directie, beheerders, adviseurs, riskmanagers, administratie, secretaresses, compliance officers, toezichtkosten AFM, vergunning van de Nederlandsche bank, huur van een chique pand, research rapporten, Reuters/Bloomberg systemen en marketing van betaald worden.

Als deze beheerders dan ook nog minder nieuwe cliënten krijgen en er lopen een aantal weg, kan het al snel problemen opleveren. Uw beleggingen lopen dan geen gevaar maar het is wel vervelend om weer een overstap te maken.

Vraag altijd aan uw beheerder hoeveel vermogen men onder beheer heeft en maak een inschatting of dit genoeg is voor een langdurig bestaan.


Wat je mogelijk ook interessant vindt is:

De mythe van actief beleggen
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>