Robeco Vermogensbeheer

Zijn beleggingsfondsen het beste voor uw vermogen?

We hebben al een aantal blogs aan beleggingsfondsen gewijd. Deze post gaat specifiek over de bekendste fondsaanbieder van Nederland, Robeco nu in handen van Japanse Orix. Voorheen in de handen van de Rabobank.

Ik moet hier een opmerking bij maken: Deze post gaat dus over beleggingsfondsen en niet over Robeco vermogensbeheer! Robeco heeft maar liefst een belegd vermogen van 150 miljard euro. Dat is bijna de helft van onze staatsschuld!

De volle dochter van de Rabobank biedt vermogensbeheer aan door middel van beleggingsfondsen. De marketing is ijzersterk. De reclames met de herkenbare tune en de actuele onderwerpen wekken zelfs bij mij vertrouwen.

Wie mag uw vermogen beheren?

Tijd voor wat cijfers en feiten. Want is Robeco een partij die uw vermogen verdient te beheren of kunt u wellicht beter elders terecht?

Om u iets meer inzicht te geven hebben we er twee beleggingsfondsen uitgepikt die Robeco aanbiedt. Dit zijn fondsen die we in de praktijk vaak tegenkomen in beleggingsportefeuilles. We hebben de fondsen beoordeeld op rendement, kosten en risico.

Robeco Hollands bezit

De naam zegt het al, dit is een beleggingsfonds met een keur aan bedrijven die in Nederland gevestigd zijn.

Rendement Robeco

Bij het schrijven van deze post wilde ik niet met modder gaan gooien. Als ik echter zie dat het rendement in 2008 – 47,9% is kan ik het niet laten dit te vermelden. Het is iets beter dan de AEX-Index met -52%.

Er zijn ook vermogensbeheerders die (gedeeltelijk) liquide zijn gegaan en daardoor een licht negatief rendement hebben gemaakt in 2008. Ik kan het niet vaak genoeg benadrukkken maar met een dergelijk verlies moet uw portefeuille 100% stijgen om weer op het oude niveau te komen!

Kosten Robeco

De kosten van dit fonds bedragen 1,16% op jaarbasis. Daarnaast betaalt u bij aankoop 0,3% aan transactiekosten.

Risico

Het risico van dit fonds is zeer groot. Het is immers belegd in aandelen. Zoals u in de grafiek kunt bent u met dit beleggingsfonds ontzettend afhankelijk van de beurs. Dit beleggingsfonds lijkt op een 1 op 1 kopie van de AEX-index. Aangezien de AEX al meer dan 10 jaar een van de slechtst presterende beurzen wereldwijd is, zijn hier maar weinig beleggers gelukkig van geworden.

Heeft u er wel is over nagedacht om bij een partij te beleggen die ook (gedeeltelijk) liquide kan gaan in slechtere tijden? De meeste beleggingsfondsen doen dit niet.

Robeco N.V.

In mijn ogen een leuk samengesteld fonds met mooie grote ondernemingen wereldwijd. U kunt deze aandelen ook zelf aankopen, maar zo kan het ook.

Rendement

Het rendement van dit beleggingsfonds is een stuk beter dan Hollands bezit. Dit komt mede doordat het beleggingsfonds zich niet volledig op Nederland focust. Met een resultaat van – 40,9% in het crisisjaar 2008 doen ze het beter dan onze eigen AEX (-52%). Een tracker op de MSCI world doet het dan met – 37,74% nog weer beter. Het totale rendement van Robeco NV en een willekeurige tracker op de MSCI world index is over de afgelopen drie jaar vrijwel gelijk.

Robeco verslaat benchmark niet

Toch ziet u hieronder dat de benchmark niet echt verslagen wordt. U kan dus net zo goed een tracker kopen op die markt of wellicht uw eigen beleggingsfonds samenstellen door het aankopen van individuele titels.

 

robeco vermogensbeheer

Kosten Robeco

Aankoop 0,35%, Total Expense Ratio 1,12%. De total expense ratio van trackers ligt rond de 0,45%. Een verschil van 0,7% op jaarbasis! Dat is toch weer een aantal malen lekker uit eten met de familie. Zeker als het fonds uiteindelijk geen toegevoegde waarde levert.

Risico

U blijft het aandelenrisico houden. De spreiding is wel goed en wereldwijd waardoor de prestaties iets beter zijn dan onze eigen AEX-index.

Voor risicoreductie leest u de blog Asset Allocatie

Conclusie

De kosten van deze 2 fondsen zijn in vergelijking met veel andere aanbieders laag. U kunt echter tegen een vergelijkbare vergoeding een veel uitgebreidere dienstverlening krijgen bij een vermogensbeheerder. In deze twee gevallen had u ook een tracker kunnen kopen. U volgt de markt dan tegen een lagere prijs.

Elke besparing komt rechtstreeks ten goede aan uw rendement. Als u de markt echt wilt verslaan kunt u beter op zoek naar een goede fondsbeheerder of beleggen in individuele titels. Het moge uiteraard duidelijk zijn dat Robeco meer biedt dan deze twee fondsen. Het geeft echter wel een beeld van deze partij.

Wist u dat de Rabobank het pensioengeld van de eigen werknemers bij Robeco heeft weggehaald wegens tegenvallend rendement?

Voordelen beleggingsfondsen

  • Spreiding met een relatief laag instapbedrag
  • Laagdrempelig
  • Uw beleggingen worden in de gaten gehouden

Nadelen beleggingsfondsen

  • Gaan vaak 1 op 1 mee met de markt.
  • Niet transparant.
  • Vaak hoge kosten
>