Markets in Financial Instruments Directive (MiFID)

MIFID markets in financial INstruments directiveMiFID; Markets in Financial Instruments Directive is een Europese beleggingsrichtlijn. Deze richtlijn is door de Europese Commissie opgesteld en 2007 in werking getreden met de volgende drie doelstellingen:

  • Het beschermen van beleggers en de integriteit van de financiële markten
  • Het bevorderen van eerlijke, transparante, efficiënte en geïntegreerde financiële markten
  • Het verder standariseren van de Europese beurshandel en beleggingsmarkt

De eisen van MiFID

De eis van MiFID is dat er voldaan wordt aan best execution, de belegger moet de beste voorwaarden krijgen. Dit houdt in dat banken de prijzen op meerdere beurzen moeten vergelijken.

De belangrijkste thema’s waar het MiFID zich mee bezig houdt zijn: het beleggersprofiel, afstemming op het beleggersprofiel, optimale uitvoering en beheer van de orders plus informatieverstrekking, classificatie en rapportering aan klanten.

Als u meer te weten wilt komen over MiFID dan kunt u verder lezen door middel van onderstaande externe links:

Toezicht klachten vermogensbeheerders

Bij klachten bij vermogensbeheer en het toezicht hierop is het belangrijk om bepaalde zaken in de gaten te houden. Allereerst als je te maken hebt met klachten bij de vermogensbeheerder dan kun je terecht bij het Kifid. Als je wilt weten of een vermogensbeheerder integer is, dan kun je o.a. kijken naar DSI en of de beheerder of de juiste vergunningen beschikt.