Hoe experts vermogensbeheer resultaten uit het verleden gebruiken

Elke belegger zal zijn eigen opinie vormen over zogenaamde ‘past performance data’. Voor sommigen zijn zij een obsessie, anderen negeren ze totaal. De waarheid ligt in het midden. Het gebruik van resultaten uit het verleden is subjectief. Maar sommige beleggers maken wel de fout om hun beslissing louter en alleen op deze data af te stemmen. Dat werkt snel en bovendien spreken data direct over wat de belegger nauw aan het hart ligt: vermogensgroei.

Lees ook: goede resultaten van vermogensbeheerders.

Daarom is het vaak moeilijk om aan de lokroep der data te weerstaan – en dat kan best gevaarlijk zijn. Resultaten uit het verleden moeten immers altijd in de juiste context worden geplaatst.

Om beter te begrijpen hoe dat moet, vroeg Adam Zoll (Site editor van Morningstar.com) zijn collega-experts van het gereputeerde Morningstar hoe zij resultaten uit het verleden inzetten in hun analyses bij het beoordelen van beleggingsfondsen.

Lees meer

,

Vooral kleine vermogensbeheerders verhogen hun prijzen

Vooral kleinere vermogensbeheerders verhogen hun tarieven in anticipatie op volgend jaar, als een belangrijk deel van hun inkomsten wegvalt vanwege het verbod op provisies dat dan ingaat.

vermogensbeheerders jos van heese

 

‘Ik zie kleine spelers hun tarieven aan de voorkant enorm verhogen’, zegt Jos van Heese (foto), van Vergelijk Uw Vermogensbeheerder, dat particulieren begeleidt bij het kiezen van een vermogensbeheerder.

Waar beheerders eerst 1 procent van het beheerde vermogen aan kosten rekenden, gaat dat nu naar 1,6 of 1,8 procent. In sommige gevallen wordt klanten gevraagd het bedrag vooraf te betalen. Lees ook tips over kosten bij vermogensbeheer.

Lees meer

Directe en indirecte kosten bij vermogensbeheer

Bij vermogensbeheer is het belangrijk om naast het bruto rendement, ook naar de kosten te kijken. De kosten van de vermogensbeheerder hebben een grote invloed op het netto rendement. De kosten bij vermogensbeheer bestaan uit directe kosten, maar ook uit indirecte kosten. Hieronder leest u het verschil en waaruit de kosten bestaan.

Directe kosten vermogensbeheer

Lees meer

SNS Securities verkocht aan bank Ten Cate & Cie

sns bank verkocht aan bank ten cate

AMSTERDAM (Dow Jones) — de vermogensbeheertak SNS Securities, onderdeel van SNS Reaal nv (SR.AE), meldt vrijdagochtend met Bank ten Cate & Cie in gesprek te zijn over de verkoop van de afdeling Private Banking. Door de nationalisatie van SNS vraag ik me af of de overname nog doorgaat, en of de overheid er verstandig aan doet de gezonde vermogensbeheer tak te verkopen. De planning is dat SNS Securities per 8 juli 2013 bij Bank Ten Cate intrekt.

Lees meer

AFM waarschuwt voor slecht beleid van vermogensbeheerders

Autoriteit Financiële Markten

De Autoriteit Financiële Markten, AFM, heeft een onderzoek gedaan naar de manier waarop vermogensbeheerders beslissingen nemen over de selectie van beleggingsfondsen. AFM is een belangrijke autoriteit als het aankomt op het toezicht op de gang van zaken binnen de financiële markten sinds 2002.

Uit het onderzoek bleek dat veel vermogensbeheerders hun fondsen kiezen op basis van ongeldige gronden.

Dat betekent, voor vermogende particulieren die hun vermogen laten beheren, dat ze kritisch moeten zijn tegenover hun vermogensbeheerder, die wellicht niet het beste fonds kiest of op basis van verkeerde selectiecriteria een fonds opneemt.

Lees meer

Standaarddeviatie: een essentieel cijfer bij vermogensbeheer

Standaarddeviatie risicostandaard bij vermogensbeheer

Vermogensbeheer – een moeilijke opgave

Wie een vermogen beheert, wil dat goed (laten) doen. Vermogensbeheer is echter geen gemakkelijke taak. Het is lastig de goede vermogensbeheerder van de slechte te onderscheiden. Wie veilig wil beleggen, maakt vaak geen grote winsten. Wie grote winst wil maken, zal grote risico’s lopen.

Mensen voelen zich van nature aangetrokken tot risico’s. Neem bijvoorbeeld bergbeklimmers en skydivers. Hun sport is gevaarlijk. Ze lopen het risico botten te breken, en zitten waarschijnlijk met hoge verzekeringskosten.

Lees meer

Beleggers stappen massaal over van vermogensadvies naar vermogensbeheer

De waarde van beleggingsadvies

Vroeger was alles beter. Het beleggingsadvies van uw bank was gratis of in ieder geval heel goedkoop. Als u op advies van uw bank aandelen kocht of verkocht betaalde u transactiekosten. Bij een goed advies waren die transactiekosten meegenomen in de overwegingen, dus daar kon u zich nooit een buil aan vallen.

Binnenkort gaat dit veranderen. Minister Dijsselbloem van Financiën breidt het provisieverbod per 1 januari 2014 uit naar beleggingsdienstverlening. Dit betekent dat u vanaf die datum voor beleggingsadvies als dienst op zichzelf moet betalen. Ook als u besluit de adviezen niet op te volgen en er dus geen transactiekosten zijn. U zult zich voortaan dus terdege moeten afvragen hoeveel de adviezen die u krijgt van de bank voor u waard zijn.

Lees meer

Vermogensbeheerders moeten toegevoegde waarde uitleggen

Vermogensbeheerders moeten toegevoegde waarde uitleggen

Voor veel mensen is alles wat met het beheren van geld te maken heeft zwarte magie. Vermogensbeheerders ontlenen hieraan hun bestaansrecht. Zij geven de klant houvast bij het maken van lastige financiële keuzes. Tot voor kort lieten vermogensbeheerders zich hiervoor betalen door middel van provisies.

Minister Dijsselbloem van Financiën heeft daar een einde aan gemaakt, door per 2014 een provisieverbod in te stellen.

Terecht. Provisies zijn voor de klant net zo goed zwarte magie als het vermogensbeheer zelf. Net zoals een schilder wordt betaald voor het opknappen van een huis en niet voor de afzonderlijke kwastbewegingen, wordt een vermogensbeheerder voortaan betaald voor het beheren en adviseren als geheel en niet voor de afzonderlijke beleggingstransacties.

Vermogensbeheerders moeten voor het eerst gaan nadenken hoeveel ze eigenlijk waard zijn en hoe ze hun tarieven aan klanten kunnen uitleggen.

Lees meer

Rabobank krijgt 720 miljoen euro boete voor manipulatie Libor-rente

De Rabobank krijgt een boete van bijna een miljard dollar, omgerekend zo’n 720 miljoen euro voor manipulatie van de zogeheten Libor-rente, meldt de Financial Times. De boete wordt volgens de Britse zakenkrant mogelijk volgende week al uitgedeeld.

LIBOR is een afkorting van London Inter-Bank Offer Rate. Dit is het rentetarief dat banken onderling in rekening brengen voor leningen. Het wordt vastgesteld op basis van schattingen die banken zelf geven van de rente die op leningen moet worden betaald. Meerdere banken worden door Amerikaanse aanklagers verdacht van manipulatie van dat tarief door opzettelijk onjuiste schattingen te geven.

De Rabobank is de enige Nederlandse bank die in het panel van banken zat dat de Libor-rente vaststelde.

Lees meer

Optimix neemt het Add Value Fund over

Woensdag 9 oktober maakte Optimix vermogensbeheer bekend dat ze het Add Value Fund heeft overgenomen van Keijser Capital.

Het sinds 2010 beursgenoteerde beleggingsfonds richt zich op small en midcapp fondsen. Het fonds wordt beheerd door Willem Burgers en Hilco Wiersma.

De beheerders, Burgers en Wiersma nemen beide een belang van 10%. Optimix koopt in eerste instantie 45% met het recht om de resterende 35% binnen twee jaar van Keijser Capital over te nemen.

Beide fondsbeheerders gaan het fonds aansturen vanuit Optimix in Amsterdam.

Lees meer