Hoe een Tao-geïnspireerde wijsheid je vermogen kan redden

“We worden niet betaald om druk bezig te zijn. We worden simpelweg betaald om gelijk te hebben.” – Charles Munger (Warren Buffett’s partner) 

De weg naar succes is in ons leven op veel vlakken vooral, hard werken en de hele dag gefocust zijn op resultaat. 

Ook veel beleggers hebben deze benadering voor wat betreft het managen van hun beleggingsportefeuille. Helaas vaak ten spijt. Hard- en te resultaat gericht werken werkt met beleggen vaak averechts.

Het Taoïsme, een Chinese filosofie kent een mooi fundament. “wu-wei.” vrij vertaald: handelen door niet te handelen. Het Taoïsme doelt hiermee op het feit dat lang niet altijd het beste succes wordt bereikt door zeer actief te zijn.

Handelen door niet te handelen is tevens een fundament om een goed beleggingsresultaat te boeken.

Veel wetenschappelijk onderzoek wijst zelfs uit dat we door meer te handelen, vaak, een uitermate beroerd beleggingsresultaat boeken. Wu-wei is dus een uitstekende basis voor jouw beleggingsportefeuille.

De studenten van het Taoïsme leren los te laten wat ze niet kunnen controleren.

Een exemplarisch voorbeeld is het spelletje “Mindball”:

Mindball is een spel waarbij je een bal met je geest naar de andere kant van de tafel probeert te brengen. Een hoofdband met elektroden registreert je hersengolven, waarmee je een bal kan bewegen.

Mindball spel een vergelijking met vermogensbeheer
Mindball is een paradoxaal spelletje: hoe sterker de hersengolven die duiden op ontspanning, des te sneller jaag je de bal de goede kant op; hoe minder je de overwinning nastreeft, des te eerder zul je winnen.

‘Als het eenmaal goed gaat, krijg je de gedachte dat je gaat winnen, en dan opeens stopt de bal. Weg winst.’

Je zou wu wei ook kunnen omschrijven als een levenswijze waarbij geen dingen geforceerd worden.

Het draait erom minder tijd te besteden aan het manipuleren van situaties, mensen en je omgeving om je eigen wensen te vervullen.

In plaats daarvan probeer je de dingen op zijn beloop te laten.

Deze filosofie gaat dus over het vermijden van de verlammende effecten van stress, piekeren en alle andere zaken die horen bij de behoefte om mensen en gebeurtenissen te controleren.

Accepteer dingen die buiten onze macht liggen

Wu wei is eigenlijk een levenshouding die pleit voor het accepteren dat dingen buiten onze macht liggen.

Wees bereid om te observeren en in te grijpen op de weinige momenten dat jouw handelen werkelijk iets kan toevoegen aan de situatie.

Dat laatste is het moeilijkste gedeelte: om het verschil te leren tussen de weinige situaties waar handelen wel zin heeft en de vele situaties waar we graag iets zouden ondernemen, maar onze handelingen nergens toe leiden.

De meeste beleggers hebben geprofiteerd van stijgende markten. Echter, het verschil tussen de beste en slechtste vermogensbeheerder in 2017 was 12,7% in een vergelijkbaar profiel. Zorg daarom dat je bij de juiste vermogensbeheerder zit, dit is de enige manier om onder aan de streep het juiste rendement over te houden. Doe onze gratis portefeuille scan.

Niet lui en gemakzuchtig achterover leunen

Dit betekent niet dat je met beleggen nooit actie moet ondernemen, je moet alleen nadenken wanneer je dit doet.

Inzichten uit de financiële wereld suggereren dat je je beleggingsinspanningen moet richten op de zaken die je kan beheersen.

Dat betekent dat je onder andere rekening houdt met je eigen voorkeuren, wensen en eisen wanneer je een beleggingsstrategie kiest. Bijvoorbeeld de asset allocatie die 90% van het rendement van jouw portefeuille bepaalt.

Asset allocatie bepalen: hoe verdeel je jouw vermogen over de verschillende beleggingscategorieën zoals aandelen, obligaties en liquiditeiten. Dus simpel gezegd welk beleggingsprofiel kies je.

Ook is het verstandig je portefeuille over verschillende beleggingen te verspreiden, om hoogte- en dieptepunten beter op te kunnen vangen.

Let daarnaast op de impact van de kosten en houd vast aan je beleggingsplan, ook als je emoties de overhand dreigen te nemen.

Succesvol beleggen

Om succesvol te beleggen zijn handelingen nodig die een positieve impact kunnen hebben op het rendement.

Om bijvoorbeeld een evenwichtige spreiding in jouw beleggingsportefeuille te behouden, moeten beleggers regelmatig hun portefeuille opnieuw verdelen, waarbij je eigenlijk geld weghaalt bij beleggingen die goed presteren.

Dit herbalanceren van de portefeuille verloopt volgens een gedisciplineerd, vooraf uitgedacht plan gebaseerd op de specifieke context waarin de belegger handelt.

Dit is het tegenovergestelde van het rusteloos achter de beleggingstrends aanlopen en het najagen van zogenaamde, mooie producten met reeds behaalde rendementen uit het verleden die door de media worden gepromoot.

Iemand die dat doet, blijft de hele nacht op om tips op te zoeken over de best presterende bedrijven en kijkt zoveel mogelijk financiële programma’s op televisie om extra rendement te scoren.

Dat soort activiteiten zijn vaak contraproductief en levert meestal alleen maar hogere kosten op, zonder dat ze iets opleveren.

Laat je niet gek maken

Bij beleggen gaat het continu sleutelen aan je portefeuille meestal niet gepaard met een beter rendement.

Hoewel dat logisch klinkt, blijft het voor veel beleggers lastig om deze principes op lange termijn toe te passen.

De media kijkt met een andere bril op naar beleggen.

Men moedigt haar lezers aan om vooral te kijken naar gebeurtenissen die zich vandaag de dag afspelen (wat inmiddels al verdisconteerd zit in de koers) of te speculeren wat er morgen zal gebeuren.

Het is geen verrassing dat men inspeelt op ‘negatief’ nieuws, omdat dit het beste verkoopt.

De grafiek hieronder laat de contraproductieve impact zien van belangrijke gebeurtenissen met de bijbehorende krantenkoppen en de waarde van de aandelenmarkten.

gebeurtenissen wereldwijd en de negatieve krantenkoppen bij jouw beleggingsportefeuille bij een vermogensbeheerder

Bron van de grafiek: MSCI ACWI Index  [net div.]. MSCI data © MSCI 2018, alle rechten voorbehouden.

Deze hoofdpunten uit het nieuws worden niet getoond om de schommelingen van de markt te verklaren.

Dagelijkse gebeurtenissen of lange termijn beleggen

Media herinneren beleggers eraan dat ze de effecten van dagelijkse gebeurtenissen over de lange termijn moeten overzien en geen beleggingsbeslissingen moeten nemen die alleen maar gebaseerd zijn op het nieuws.

Speculeren en het nodige giswerk kan soms een positieve uitkomst hebben op de korte termijn, maar is het op de lange termijn interessant voor je? Waarschijnlijk niet.

Mensen die vastzitten in hun dagelijkse beslommeringen wisselen misschien snel van een 5-sterren beleggingsfonds, gebaseerd op de goed behaalde resultaten uit het verleden.

Of ze proberen slimme veranderingen aan te brengen in hun beleggingen. Of ze reageren meteen op nieuws dat op de lange termijn nauwelijks effect blijkt te hebben op hun belegging.

Beleggers die op deze, door de media gestimuleerde, manier beleggen, gaan ervan uit dat als ze maar genoeg tijd en energie steken in het uitpluizen van externe invloeden en factoren, en ze steeds hun beleggingen hier op aanpassen, ze betere resultaten behalen.

Het beleggen van geld op basis van emoties heeft vaak desastreuze gevolgen.

Beleggers behalen minder rendement op de lange termijn als ze vaak handelen, alleen beleggen in aandelen die in het verleden goed gepresteerd hebben, proberen de markt te voorspellen of hun portefeuille aanpassen op basis van het huidige (positieve of negatieve) nieuws.
Uiteindelijk herinnert de ophef die de media creëert ons aan de mogelijke voordelen die er te behalen zijn voor gedisciplineerde beleggers die zich richten op de zaken die ze kunnen beheersen.

Zoals het oude Chinese gezegde luidt:

“Door los te laten, wordt alles geregeld. Zij die het de vrije loop (kunnen) laten, winnen de wereld. Maar als je steeds maar blijft proberen, is de wereld nooit te winnen.”

Daarom is het verstandig om samen met een onafhankelijke adviseur je situatie door te lichten om te bezien of jouw vermogensbeheerder voldoet aan de belangrijkste criteria.

De meeste beleggers hebben geprofiteerd van stijgende markten. Echter, het verschil tussen de beste en slechtste vermogensbeheerder in 2017 was 12,7% in een vergelijkbaar profiel. Zorg daarom dat je bij de juiste vermogensbeheerder zit, dit is de enige manier om onder aan de streep het juiste rendement over te houden. Doe onze gratis portefeuille scan.


Wat je mogelijk ook interessant vindt is:

De mythe van actief beleggen
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>