Hoe werkt de depositogarantie bij een en/of rekening?

Jij en jouw vrouw hebben een en/of-rekening en nu vraag je je af of jullie beiden recht hebben op de maximale garantie volgens het Depositogarantiestelsel, of dat dit slechts voor jullie samen geldt. 

Is mijn geld bij de bank beschermd door het depositogarantiestelsel met een en/of rekening tot 200.000 euro?

Als jouw bank failliet gaat, betekent dat niet noodzakelijk dat je al jouw banktegoeden verliest. De meeste banken vallen onder het depositogarantiestelsel, wat inhoudt dat jouw geld tot op zekere hoogte wordt beschermd.

De maximale vergoeding is doorgaans € 100.000 per rekeninghouder, per bank.

Dit betekent simpelweg dat je met een en/of rekening tot € 200.000,- euro gedekt bent bij de desbetreffende bank waar je het vermogen hebt gesteld.

Het depositogarantiestelsel biedt een maximale vergoeding van € 100.000 per rekeninghouder, per bank. Als je een en/of-rekening hebt met jouw partner, geldt het maximale bedrag per persoon. Er is geen eigen risico van toepassing.

Depositogarantiestelsel in Nederland

In Nederland vallen alle banken met een Nederlandse bankvergunning onder het depositogarantiestelsel, dat wordt beheerd door De Nederlandsche Bank (DNB). Je kunt bij jouw bank navragen of zij onder dit stelsel vallen, of je kunt het zelf controleren in het register Wet financieel Toezicht (Wft). DNB keert uit aan rekeninghouders tot het maximumbedrag, waarna de kosten achteraf worden verdeeld over de deelnemende banken.

Het depositogarantiestelsel dekt specifieke tegoeden van rekeninghouders wanneer een bank niet meer aan haar verplichtingen kan voldoen. De vergoeding is beperkt tot een maximumbedrag, afhankelijk van de voorwaarden.

Niet alle financiële producten vallen onder het depositogarantiestelsel

Het is belangrijk om te weten dat niet alle financiële producten onder het depositogarantiestelsel vallen. In het algemeen worden vrijwel alle spaarrekeningen, lopende rekeningen en termijndeposito's gedekt, maar geld dat op een achtergestelde depositorekening staat, valt meestal niet onder deze regeling.

Aandelen of obligaties vallen ook niet onder het depositogarantiestelsel, maar in plaats daarvan vallen ze vaak onder het beleggerscompensatiestelsel.

Dit is echter alleen van toepassing als de beleggingsonderneming failliet gaat en de wet niet is nageleefd. Koersverlies valt niet onder het beleggerscompensatiestelsel.

Jouw bank moet kunnen aangeven of het financiële product dat je hebt, valt onder het depositogarantiestelsel of een ander garantiestelsel.Wat je mogelijk ook interessant vindt is:

De mythe van actief beleggen
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>