Het jaar van de rat

In deze update: o.a. 

  • Het jaar van de rat?
  • Markt gemiddeldes van; Banken, profielfondsen en vermogensbeheerders
  • Resultaten; Actief, passies & MSCI World

 

Het jaar van de Rat

Volgens de Chinese dierenriem was 2020 het jaar van de Rat.  Het eerste jaar van een nieuwe cyclus uit de 12 dieren van de Chinese dierenriem.

Het jaar van de rat staat vanwege de start van de nieuwe cyclus altijd voor een nieuw begin met veel mogelijkheden en kansen.

Investeren was dan ook het Chinese devies voor 2020. Het jaar van de rat is immers het jaar van geluk en voorspoed.

Laten we kijken hoe het ook alweer ging.

Voor je verder gaat? Heb jij enig idee hoe jouw portefeuille er echt voor staat? Zit jij echt bij de top 5 beste vermogensbeheerders? De verschillen zijn enorm.

Laat nu eenmalig je portefeuille analyseren door een beleggingsspecialist.
“https://beheer.lpages.co/portefeuilleanalyse/” Klik hier voor meer info.
“https://www.vuvb.nl/wp-content/uploads/plaatje-het-jaar-van-de-rat.jpg”
“https://www.vuvb.nl/wp-content/uploads/plaatje-het-jaar-van-de-rat.jpg”

Happy New Year!?

Op zaterdag 25 januari was het dan zover. Het jaar van geluk en voorspoed werd ingeluid.

Omdat het jaar ondanks al z’n saaiheid voorbij vloog moest ik in mijn What’s app berichten te rade gaan om te kijken hoe de vlag er in januari bij hing.

In het app groepjes waarin ik zit en die op dat moment actief waren, ging het vooral over Bitcoin die eindelijk weer eens steeg, de komende wintersport en allerlei andere zeer belangrijke zaken :).

Ondertussen zat Wuhan al op slot en in werden in Europa de eerste drie personen positief getest op het Covid-19 virus. In de app groep werd er nog geen woord over gerept. Ook in de kranten werd er nauwelijks aandacht besteed aan de op handen zijne pandemie.

Wat kon Nederland nou gebeuren was de gedachte, de Mexicaanse griep stelde toch ook niets voor? Ook de wereldwijde aandelenbeurzen hielden zich nog relatief rustig.

Toch voltrok zich al een flinke ramp die zelfs de slimste mens niet zag aankomen.

Zonder dat we het doorhadden

Vanaf eind februari werd het serieus.  Covid-19 begon zich razendsnel door Italië te verspreiden. Achteraf werd de massaal bezochte voetbalwedstrijd tussen Atalanta Bergamo en Valencia CF als belangrijkste besmettingshaard gezien. Deze wedstrijd werd op 19 februari in Bergamo (onder Milaan) gespeeld.

 

Welkom in de feesttent het dak dat gaat eraf

“https://www.vuvb.nl/wp-content/uploads/Snollebollekes-Carnaval.png”
“https://www.vuvb.nl/wp-content/uploads/Snollebollekes-Carnaval.png”

Terwijl het virus zich, zonder dat we het doorhadden, razendsnel verspreidde in Europa moest carnaval nog beginnen.

Snollebollekes, Slimste mens van Nederland, zonder dat we het doorhadden, liet zijn publiek lekker  van ‘links naar rechts’ bewegen met als gevolg dat Covid-19 in een polonaise Loon op Zand bereikte. De eerste besmetting in Nederland was een feit.

Zonder dat we het doorhadden, want drie dagen na carnaval werd gezegd dat het virus tijdens carnaval nog niet in Nederland was. Toch bleek een week later een relatief groot deel van Brabant besmet te zijn, oeps!

De MSCI World All Countries Index (MSCI) ging in februari al met 7,52% onderuit. 

  

We kunnen het schudden!

Beleggers kregen door dat Covid-19 een serieus probleem was.  Pas echt serieus werd het toen op 9 maart de volgende mededeling van onze toenmalige premier Rutte kwam:

“U kunt voet zoenen of ellebogen stoten, wat u ook wilt”, zegt hij. “Maar we stoppen met handen schudden.”

Vlak daarna volgde een oproep tot thuiswerken, ging de Horeca op slot en moesten ook de kinderen thuis blijven. De beloofde voorspoed en het geluk waren heel ver weg.

De MSCI verloor maar liefst 13,54% in maart. Na de eerste drie manden van 2020 waren aandelen al 20% minder waard. Daarmee was het eerste kwartaal van 2020 het slechtste sinds het laatste kwartaal van het vorige jaar van de rat (2008). Toen verloor MSCI in 3 maanden tijd ruim 22%.

https://beheer.lpages.co/portefeuilleanalyse/ Hoe staat jouw portefeuille ervoor? Laat nu je portefeuille analyseren.

Behandelplan 

Een goed vaccin is er voor onze kapitalistische economie niet. Daarom werd eind maart gestart met een palliatieve behandeling volgens het Keynesiaanse model; Geld in de economie pompen om deze weer aan de praat te krijgen.

Overheden van vooral westerse landen kwamen met enorme kapitaalinjecties. Deze injecties wierpen op de beurs al heel snel hun vruchten af.  In april vond de MSCI haar weg alweer omhoog. Op een paar kleine rimpeltjes na klom de MSCI van -20% in april naar + 6,71% op 31-12-2020.  Hoe de reële economie zal ontwaken uit haar coma merken we de komende jaren pas echt.

Het Chinese jaar van de rat eindigt volgende week.  Voor wie alleen naar de beurzen heeft gekeken is het al met al een prima jaar geweest. Voor iedereen die hoe dan ook geraakt is door Covid-19 was het gewoon een vreselijk jaar.

Laten we hopen dat het jaar van de Os op alle fronten een stuk beter wordt!

Cheers to that!

“https://www.vuvb.nl/wp-content/uploads/Effecten-virus-op-beurs.png”
“https://www.vuvb.nl/wp-content/uploads/Effecten-virus-op-beurs.png” Het effect van pandemieën op de beurs in het verleden

De prestaties van Banken & Vermogensbeheerders

We zoomen nu wat dieper in op de prestaties van banken en vermogensbeheerders. Wilt u de prestaties van een een bepaalde partij weten? Wij helpen je graag.

Stuur een mailtje naar [email protected] en je krijgt een persoonlijke reactie.

Echt passief vermogensbeheer bestaat niet meer

Laten we beginnen het bericht dat er officieel geen vermogensbeheerders meer bestaan met een geheel passief beleggingsbeleid.

Een passieve beheerder zou volgens ons de markt moeten volgen. Voor wie strak in de leer is doet dat zowel voor aandelen als voor obligaties.

Omdat veilige obligaties een negatief rendement in het vooruitzicht hebben zien we ook bij de passieve beheerders een beweging naar zeer kortlopende obligaties of zelfs het advies aan cliënten om afscheid te nemen van obligaties en een gedeelte cash voor zover de bank de bank het dekt. Na kosten blijft er simpelweg in veel gevallen niets over van het rendement op obligaties.

Een logische keuze, maar de keuze is hoe dan ook actief. We zagen overigens al langer dat partijen die onder de noemer passief vallen wel degelijk actieve actieve keuzes maken. Onder de passieve partijen/mandaten scharen wij voortaan alle partijen die louter in ETF’s of indexfondsen beleggen.

De resultaten

Hieronder vind je de rendementen die professionele partijen in het laatste kwartaal hebben behaald in 2020.

“https://www.vuvb.nl/wp-content/uploads/Beleggignsresultaten-vermogensbeheer-q-4-2020.png”
“https://www.vuvb.nl/wp-content/uploads/Beleggignsresultaten-vermogensbeheer-q-4-2020.png” bron: www.assetmeasurement.nl

“https://www.vuvb.nl/wp-content/uploads/rendementen-vermogensbeheer-2020.png”
“https://www.vuvb.nl/wp-content/uploads/rendementen-vermogensbeheer-2020.png” Bron: www.assetmeasurement.nl

De rendementen uit bovenstaande tabellen spreken voor zich. Het gaat hier natuurlijk wel om gemiddelden. Let op, het zijn bruto rendementen. Als jij minder in je portefeuille hebt overgehouden zijn waarschijnlijk de kosten in je beleggingsportefeuille te hoog.

Goede keuze vermogensbeheerder is cruciaal

De verschillen tussen de resultaten van vermogensbeheerders onderling zijn enorm en lijken steeds groter te worden. Er is dus wat te kiezen tussen die ruim 150 vermogensbeheerders die Nederland rijk is.

Zoeken naar rendement

Vermogensbeheerders staan de komende jaren voor een flinke uitdaging.

Ze weten namelijk nu al dat in bijvoorbeeld een neutraal profiel* de helft van de portefeuille vrijwel niets gaat opleveren.  Omdat de aandelen naar verwachting gemiddeld zo’n 5% gaan renderen mag u de komende jaren in een neutraal profiel gemiddeld zo’n 2,5% per jaar verwachten.

Wijken de verwachtingen van jouw vermogensbeheerder erg af? Dan daag ik je uit voor een vrijblijvende portefeuille analyse.

*Een neutraal profiel bestaat grofweg uit 50% aandelen en 50% obligaties.

Ja leuk allemaal, maar wat doen vermogensbeheerders om  mijn vermogen te beschermen of te laten groeien??

Wij zien het volgende.

De meeste beheerders en banken nemen voor het defensieve gedeelte in de portefeuilles kortlopende obligaties en/of cash op. In dit geval zijn de kosten wel erg belangrijk. Je wilt echt niet teveel betalen voor een negatief rendement.

Andere partijen zoeken naarstig nog naar rendement en nemen hierdoor meer risico. Obligaties is immers een rekbaar begrip. Een lening aan Gamestop is net zo goed een obligatie als een lening aan Shell. Het risico is wel een tikkie anders. Geloof ons, we zien de gekste dingen.

Weer andere partijen kiezen voor de eerder genoemde, minder bekende,  alternatieven. Die alternatieven kunnen wel degelijk van toegevoegde waarde zijn. Toch schuilen hier risico’s in. Iets wat we vaak tegenkomen bij ‘alternatieve beleggingen’ is onvoldoende liquiditeit. Hierdoor is het product slecht verhandelbaar, iets wat extra risico’s met zich meebrengt als het even tegenzit.

Uiteindelijk zullen we aan het einde van 2021 zien wat de resultaten zijn.

Ik voorspel dat de verschillen groot zijn!

We houden je op de hoogte.

ps. Wil jij alvast weten hoe jouw portefeuille reageert op een crash? “https://beheer.lpages.co/portefeuilleanalyse/” Laat je portefeuille dan analyseren door een professional.

Jos van Heese


Wat je mogelijk ook interessant vindt is:

De mythe van actief beleggen
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>