Kosten vermogensbeheer volgens de AFM

In ons gratis E-book: “Selecteer uw vermogensbeheerder in 10 stappen”, heeft u kunnen lezen dat vermogensbeheerders er verschillende verdienmodellen op nahouden.

Ook dit lijkt in de toekomst te veranderen. De AFM, die vaak verweten wordt dat ze te vaag is met opgestelde richtlijnen, neemt hierin het voortouw.

Onlangs heeft de AFM een aantal vermogensbeheerders een brief gestuurd met daarin de boodschap of deze beheerders al voldoen aan de richtlijnen van de AFM. In deze brief worden de tariefstructuren van vermogensbeheerders samengevat in 4 modellen.

Bekijk de tips over kosten bij vermogensbeheer.

In deze blog bespreken we model 1, de klassieke retourprovisie. De overige drie modellen komen later aan bod.

“Deze brief bewijst eens te meer dat de Autoriteit Fnanciele Markten, net als Vergelijk Uw Vermogensbeheerder streeft naar transparantie.”

Hieronder een model dat door ca. 30% van de vermogensbeheerders wordt gehanteerd.

Kritiek op verdienmodellen vermogensbeheer

Bij vermogensbeheer heeft dit model al geruime tijd kritiek. U betaalt als client namelijk uw vermogensbeheerder en de broker, bijvoorbeeld Binck bank. De tarieven die de bank of beheerder voor transacties rekent zijn in veel gevallen vele malen hoger dan die de broker u als particulier zou rekenen. Van dit verschil krijgt de bank of beheerder een gedeelte terug (retourprovisie). Elke transactie levert uw vermogensbeheerder dus geld op. Dit kan een “perverse prikkel” zijn om te muteren. Daarnaast is het verre van transparant.

AFM en Vergelijk Uw Vermogensbeheerder hebben een gezamenlijk doel

Volgens de AFM is dit model niet wenselijk i.v.m. de prikkel voor te veel of te dure transacties. Het is natuurlijk ook wel erg makkelijk om je omzet als adviseur op deze manier op te krikken.

Er wordt door uw adviseur al snel gezegd dat het te veel muteren in uw portefeuille verboden is. Absoluut waar, maar wat is te veel?

Hier vindt u de overige modellen

AFM stuurt tweede brief m.b.t. vergoedingen

De betreffende vermogensbeheerders ontvangen binnenkort een tweede brief waarin de AFM haar visie geeft op distributievergoedingen.

Distributievergoedingen zijn vergoedingen die een beleggingsonderneming ontvangt van een aanbieder van beleggingsfondsen voor het opnemen van een specifiek fonds in het assortiment van de beleggingsonderneming. Deze vergoedingen worden ook wel kick-back fees, bestandsvergoedingen, trailer fees of retrocessies genoemd.

Wat is het verdienmodel van uw vermogensbeheerder? Doe nu vrijblijvend de vermogensbeheer scan.

Bron: AFM


Wat je mogelijk ook interessant vindt is:

De mythe van actief beleggen
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>