AFM wil all-in prijs voor beleggen

afm wil all in prijs voor beleggen mbt kostenDe AFM wil een all-in-prijs voor beleggen. Uit onderzoek van de toezichthouder blijkt dat beleggers nu nauwelijks weten waar ze aan toe zijn als het gaat om de kosten van hun beleggingen.

Bekijk de tips over kosten bij vermogensbeheer.

Doordat aanbieders van beleggingsfondsen nog altijd niet voldoende helder zijn over de kosten, is het lastig voor consumenten om een goede keuze te maken tussen sparen en beleggen.

Volgens de AFM zijn banken en vermogensbeheerders nog altijd onvoldoende duidelijk over het totale kostenplaatje van beleggingsfondsen. Die kosten hebben grote invloed op de het lange-termijnrendement van beleggingen.

Kosten beleggingsfondsen

Voordeel van beleggingsfondsen is dat een particuliere belegger met één aankoop kan beleggen in een gespreid mandje van aandelen, dan wel obligaties en grondstoffen.

Fondsbeheerders rekenen voor het beheer van een beleggingsfonds kosten en daarnaast zijn er administratieve lasten, zoals de kosten voor jaarverslagen en beursnoteringen.

De jaarlijkse kosten zijn verwerkt in de zogenoemde total expense ratio (TER), die de kosten als percentage van het beheerde vermogen weergeeft.

Als de jaarlijkse kosten bijvoorbeeld 2,5 procent zijn van het vermogen en het jaarlijks behaalde bruto rendement op de beurs is 6,25 procent, dan snoepen kosten 40 procent van dat bruto rendement af. Bij langlopende beleggingen, zoals pensioenvoorzieningen, kan dat tienduizenden euro schelen bij de uiteindelijke opbrengst. (lees het artikel invloed van kosten op uw portefeuille)

Als de jaarlijkse kosten van de belegger bijvoorbeeld worden verlaagd van 2,5 procent naar 2,0 procent van het belegd vermogen, levert dat de belegger na tien jaar beleggen ongeveer 7.500 euro meer rendement op, bij een initiële inleg van 100.000 euro en een jaarlijks brutorendement van 6,25 procent. Na twintig jaar beleggen levert dezelfde kostenverlaging ongeveer 22.000 euro op, aldus de AFM.

Meer transparantie totale kosten

De zorg van de AFM is vooral dat er naast de kosten die in de ter-ratio vermeld worden nog indirecte kosten zijn, waar de consument veel lastiger grip op krijgt. Dan gaat het om zaken zoals de kosten van aan- en verkopen van effecten door de fondsbeheerder en kosten die verbonden zijn met het verschil tussen aan- en verkoopprijzen van effecten.

afm wil all in prijs voor beleggen kosten vermogensbeheer

De AFM wil dat aanbieders van beleggingsfondsen gaan werken met een kostenratio waarin alle kosten verwerkt zitten, de zogenoemde ‘total cost of ownership‘.

De AFM heeft niet de bevoegdheid om dit af te dwingen, maar wil daarover “met de sector in gesprek”, zegt AFM-bestuurder Theodoor Kockelkoren vrijdag in een toelichting tegenover Het Financieele Daglad.

Idee is dat beleggers periodiek op de hoogte worden gehouden van de totaalprijs van beleggingsfondsen, zodat ze ook een goede afweging kunnen maken tussen het echte rendement van beleggen, afgezet tegen bijvoorbeeld sparen.

De Nederlandsche Vereniging van Banken geeft tegenover het FD aan best met de AFM te willen praten, maar wil niet dat de focus “eenzijdig” op kosten komt te liggen.

Update 01-05-2015: Meer weten over de AFM? Lees hier alles over deze organisatie! 

Transparant

Volgens Theodor Kockelkoren, bestuurslid bij de AFM, is het belangrijk dat de kosten inzichtelijk zijn.

Bij het terugverdienen van de belegger hoort ook dat men transparant en goed uitlegt welke kosten allemaal gemoeid gaan met beleggen. Er wordt wel veel informatie gegeven, maar die wordt op verschillende momenten en verschillende plaatsen gegeven en op een manier die niet altijd even makkelijk te hanteren is voor de gemiddelde belegger.
Vooral de handling-kosten – de kosten die gemoeid zijn met het uitbetalen van coupons – of het op de juiste plek laten landen van de de dividendstromen zijn niet erg transparant. Dat beleggingsmaatschappijen minder verdienen door de invoering van de TCO is voor Kockelkoren nog geen uitgemaakte zaak. “Ik denk dat vooral klanten meer vertrouwen krijgen.

Update 01-05-2015: Alles weten over de TCO? VUVB legde in het verleden de structuur van de TCO uit. Lees er hier meer over!

En dat is belangrijk, vindt het AFM-bestuurslid.

Zo hebben de klanten een goed inzicht of de beleggingspropositie bij ze past, zodat ze goede keuzes kunnen maken. Ik denk dat de instellingen zelf ook gehinderd worden door de complexiteit. Het kost moeite om de wirwar die er nu is bij elkaar te brengen, maar ik denk dat ze die moeite moeten nemen om er de vruchten van te kunnen plukken.

Kosten Weggemoffeld

De AFM opent dan ook de aanval op de weggemoffelde kosten voor consumenten. Particuliere beleggers moeten vaak buitensporig veel moeite doen om alle kosten van een beleggingsproduct of -dienst te achterhalen, concludeert de AFM concludeert dat op basis van een eigen onderzoek dat vrijdag openbaar wordt gemaakt.

Volgens de toezichthouder lopen beleggers door gebrek aan transparantie het gevaar de verkeerde keuze te maken. Nu beleggen sommige consumenten, terwijl sparen meer zou kunnen opleveren. Het betreft overigens geen wetsvoorstel, benadrukt Jonker,

Mmaar als de AFM het zegt moet je je daar als bank wel iets van aantrekken.

Bron: FD, BNR


Wat je mogelijk ook interessant vindt is:

De mythe van actief beleggen
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>