Hoe selecteert u de juiste beheerder?

Door ervaring op te doen bij diverse vermogensbeheerders, vele concurrentieanalyses en veel klantencontact hebben we een ruim inzicht gekregen in wat u als cliënt bij vermogensbeheer mag en kunt verwachten.

Goed hangt niet alleen af van het rendement of de vriendelijkheid van uw adviseur. Uiteindelijk is het een totaal beeld van meerdere facetten. Dit klinkt heel saai maar het is belangrijk om in kaart te brengen waar u met uw effectenportefeuille realistisch gezien wilt staan over bijvoorbeeld 10 jaar.

Hoe weet u welke vermogensbeheerder bij u past?

Past de huidige partij nog wel bij mij?

Ik weet nog goed dat ik bij het openen van mijn eerste rekening bij de bank een voetbal van mij favoriete club kreeg. Een mooie manier van klantenbinding. De betreffende bank heeft mij dan ook voor een lange periode weten te binden.

Mijn rekening ging feilloos over in een studentenrekening om vervolgens een young professional rekening te worden uiteraard met de nodige verzekeringen en een creditcard.

Waarschijnlijk als ik niet in de financiële wereld terecht was gekomen, had ik ook de uitnodiging geaccepteerd om een hypotheekgesprek aan te gaan bij de bankman. Na enige vergelijkingen kwam ik er al snel achter dat er verstrekkers waren met betere voorwaarden en nog belangrijker een veel lagere rente.

Bij het selecteren van een vermogensbeheerder is dat exact hetzelfde. Het is lonend om goed om u heen te kijken. Er zijn naast de grootbanken veel partijen die zich specialisten noemen in deze markt. Het grote verschil is dat maatwerkvermogensbeheer bij een bank pas bij grotere bedragen begint.

Daarnaast is het van belang om te kijken of uw eigen partij wel zo onafhankelijk is als ze zichzelf voordoen. Krijgt de beheerpartij bijvoorbeeld een vergoeding om een bepaald fonds aan te prijzen?

Wat is de beste vermogensbeheerder?

Een beste vermogensbeheerder bestaat in onze ogen simpelweg niet. Er is niet een beheerder of beleggingsfonds die al 10 jaar lang achtereen de beste resultaten laat zien. Het is veel belangrijker om te kijken hoe de resultaten zijn behaald.

Een goed voorbeeld hiervan is het fonds Fortis Obam. Dit beleggingsfonds kreeg in het jaar 2007 5 sterren van de site Morningstar. Deze waardering is louter gewaardeerd op resultaten uit het verleden.

Vlak na de toekenning van de 5 sterren zakten de beurzen wereldwijd in. Dit resulteerde in een nog hardere afstraffing van het fonds. Vier jaar later staat het fonds nog steeds onderwater.

Advies of beheerrelatie?

Bij veel vermogensbeheerders heeft u zelf de keuze om voor volledig beheer te kiezen of om alleen adviezen te krijgen.

Wat is eigenlijk het verschil?

Bij een beheerrelatie heeft de vermogensbeheerder zelf de regie en gaat hij aan de hand van de vooraf besproken afspraken aan de slag met uw vermogen.

Meestal heeft u via internet inzage in de portefeuille zodat u over de schouder van de beheerder kunt meekijken. U kunt er dus tussenuit gaan en ondertussen wordt de portefeuille in de gaten gehouden en beheerd.

De vermogensbeheerder mag niet iets doen dat buiten de afspraken valt die met elkaar gemaakt zijn. Doet de beheerder dit wel dan kunt u hem daarop aanspreken. Bij grove fouten kunt u hem zelfs aansprakelijk stellen.

Bij een adviesrelatie worden er adviezen gegeven door de vermogensbeheerder. De beheerder zal vooraf eerst contact met u opnemen om de kansen en bedreigingen te bespreken maar hij kan niet zonder toestemming actie ondernemen. U geeft zelf groen licht of de aan of verkoop door moet gaan.

In dit geval heeft u meer de vinger in de pap en dit geeft sommige beleggers een vertrouwd gevoel. De juridische eindverantwoordelijkheid ligt uiteindelijk bij u. Weeg hierbij altijd goed de belangen van het advies af, zeker als het een huisfonds of eigen product betreft.

Mocht u gaan genieten van een welverdiende wereldreis of bent u voor een lange tijd niet bereikbaar dan kan er beter worden gekozen kiezen voor een beheerrelatie.

Risico en Rendement

Graag zoveel mogelijk rendement met zo weinig mogelijk risico hoor je dagelijks als beleggingsadviseur. Het draait uiteindelijk om de juiste rendement en risico verhouding.

Uiteraard heeft elke belegger het liefst zoveel mogelijk rendement. Er moet echter wel een besef zijn dat risico en rendement altijd hand in hand gaan.

Zo moet Griekenland meer rente voor haar leningen betalen dan bijvoorbeeld Duitsland of Nederland. Dit komt omdat het risico voor een Griekse staatslening hoger is dan bij een Duitse staatslening.

Het is belangrijker om te kijken of de beheerder aan de hand van uw wensen, eisen en risicoprofiel een verantwoorde prestatie kan neerzetten. Dit gaat niet altijd gepaard met het hoogste rendement. Een goede beheerder neemt alleen het risico dat u bereid en financieel gezien in staat bent om te lopen.

Het evalueren van uw huidige vermogensbeheerder is in feite een continu proces. Blijf altijd kritisch het resultaat en de beleggingsbeslissingen volgen, en handel daarnaar. Mocht de financiële situatie in de loop der tijd wijzigen, geef dit dan tijdig door aan de beheerder zodat ze hiervan op de hoogte zijn en waar nodig kunnen bijsturen.

Hoe worden de beslissingen genomen?

De meningen in beleggingsland over het nemen van beslissingen lopen nogal uiteen. Grofweg is dit te verdelen in beslissingen op basis van technische of fundamentele analyse. Het een hoeft het ander niet uit te sluiten maar het is van groot belang om uit te zoeken wat u prettig vindt. Vraag daarom goed naar de visie van uw beheerder.

Het is in ieder geval belangrijk dat de beslissingen met een bepaalde gedachte worden genomen. Aan de koop van bijvoorbeeld een aandeel gaat altijd onderzoek vooraf. Heeft uw beheerder een eigen researchteam of wordt deze informatie extern verkregen.

Kijk naar de (verborgen) kosten

Goed getrainde adviseurs vertellen het beleggingsverhaal met een smeuïg sausje. Hierdoor is het mogelijk dat u enkele kosten over het hoofd ziet. Zoals hierboven beschreven lopen de transactiekosten nogal uiteen. Dit komt ten eerste door de depotbank waar de vermogensbeheerder mee samenwerkt. De kostenstructuur is echter belangrijk om op te letten.

Enkele andere kosten die vaak over het hoofd worden gezien.

  • Administratiekosten
  • Kosten voor rapportages
  • Bewaarloon
  • Kosten binnen beleggingsfondsen
  • Vooruit betaalde managementkosten (Belangrijk als u na een aantal rapportages naar een andere beheerder gaat)
  • Overboekingskosten

Bereken de Total Cost of Ownership bij uw vermogensbeheerder.

Hoe zit de beloningsstructuur van de vermogensbeheerder in elkaar en wat bent u gemiddeld aan kosten kwijt per jaar?

Sommige partijen maken ook gebruik van georganiseerde uitjes. Een dag golfen, de private skybox of een dag naar het circuit behoren tot de mogelijkheden. Houd er rekening mee dat u dit zelf betaalt. Met meer rendement of simpelweg minder kosten kunt u zelf een leuk dagje uit boeken met de familie.


Wat je mogelijk ook interessant vindt is:

De mythe van actief beleggen
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>