Invloed van kosten op een portefeuille

Vermogensbeheer in veel gevallen nog steeds te duur!

Heb je je ooit afgevraagd hoe lang je gaat beleggen en welke kosten bij vermogensbeheer met zich meebrengt? Nee?

Bekijk in dit artikel het belang van de invloed van kosten over de lange termijn van jouw portefeuille!

Deze vraag is om meerdere redenen belangrijk. Als je een doelstelling hebt, zoals het aflossen van je hypotheek of een aanvulling van je pensioen, wordt het beleggingsbeleid daarop afgestemd. Je hebt simpelweg een bepaald rendement nodig om je doelstelling te bereiken.

Download ons gratis E-book, Selecteer jouw vermogensbeheerder in 10 stappen!

Hoeveel kosten maakt jouw vermogensbeheerder?

Om het gewenste rendement te bereiken doet jouw vermogensbeheerder zijn uiterste best. De kosten die jouw vermogensbeheerder in rekening brengt, zijn hierbij belangrijker dan veel mensen denken.

Wat mag een gemiddelde vermogensbeheerder dan kosten?

In het onderstaande overzicht zie je het verschil in kapitaal na 10 jaar beleggen, met een rekenrendement van 6% bij vermogensbeheer. Dit is gebaseerd op een portefeuille die grofweg uit 50% aandelen en 50% obligaties bestaat.

We gaan hierbij uit van een start met € 1.000.000,-. De kosten zijn iets hoger als je met een lager bedrag start en lager als je met een groter bedrag belegt.

kosten vermogensbeheer - verschil in kosten bij vermogensbeheer en eindkapitaal

Bij hogere kosten moet jouw vermogensbeheerder meer risico nemen om hetzelfde rendement te halen.

Kosten vermogensbeheer laag houden loont echt!

Het laag houden van kosten bij vermogensbeheer is zeer belangrijk en levert daadwerkelijk voordeel op om de volgende redenen:

  1. Directe Impact op Rendement: Kosten verminderen direct het netto rendement van je beleggingen. Hoe lager de kosten, hoe meer van het behaalde rendement daadwerkelijk in je zak blijft. Als je bijvoorbeeld een bruto rendement van 6% behaalt en de kosten zijn 2%, blijft er netto maar 4% over. Bij lagere kosten van bijvoorbeeld 1% zou dit netto rendement 5% zijn.

  2. Compounding Effect: Op de lange termijn kan zelfs een klein verschil in kosten een groot effect hebben door het rente-op-rente effect. Lagere kosten betekenen dat je meer kapitaal behoudt, wat vervolgens weer kan renderen. Over jaren kan dit leiden tot een aanzienlijk hoger eindkapitaal.

  3. Risicobeheer: Bij hogere kosten moet een vermogensbeheerder mogelijk meer risico nemen om hetzelfde rendement te behalen. Dit kan leiden tot onnodig hoge risico’s voor jouw beleggingen.
  4. Voorspelbaarheid: Lagere en transparantere kosten maken de uitkomsten van je beleggingsstrategie voorspelbaarder. Je hebt beter inzicht in wat je kunt verwachten qua kosten en dus ook qua netto rendement.

Kortom, het kritisch beoordelen en minimaliseren van de tarieven bij vermogensbeheer is een essentiële stap in het optimaliseren van je beleggingsstrategie en het maximaliseren van je uiteindelijke vermogensgroei.

Let op de kosten! Wij helpen dagelijks beleggers bij het zoeken van een vermogensbeheerder met de laagste kosten en een zo hoog mogelijk gemiddeld rendement. Daarnaast hebben wij onderhandelde tarieven bij diverse partijen. 

Het effect van kosten op het rendement

Er zijn beleggers die bij de keuze van een beleggingsdienstverlening en investering vooral worden geprikkeld door het te behalen rendement. De kosten die gekoppeld zijn aan de beleggingsdienstverlening zijn vaak niet volledig bekend en lijken van ondergeschikt belang. Onterecht, want juist de kosten hebben een belangrijke invloed op het nettorendement van de beleggingen. Beoordeel en vergelijk de totale kosten van verschillende beleggingsdiensten en beleggingsfondsen om het effect te zien.

De kostenstructuur kan per variant beleggingsdienstverlening verschillen. Zorg ervoor dat je inzicht hebt in de kosten, het risico en het rendement. Zo neem je een overwogen beslissing.

Een aantal tips van de AFM:

  • Lees altijd de informatie over kosten. Deze informatie kun je opvragen bij je beleggingsadviseur, vermogensbeheerder of broker, maar vaak vind je het ook op hun website.
  • Heb je vragen of begrijp je de informatie niet? Vraag het na bij je beleggingsadviseur, vermogensbeheerder of broker.
  • Vergelijk de samenstelling en de hoogte van de totale kosten van verschillende vormen van beleggen (vermogensbeheer, beleggingsadvies of zelf beleggen) en van verschillende beleggingsadviseurs, vermogensbeheerders of brokers.

Wat je mogelijk ook interessant vindt is:

De mythe van actief beleggen
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>