Slechts 10% Nederlanders maakt gebruik van Financieel planner

Slechts 1 op de 10 Nederlanders maakt gebruik van een financieel planner. Dat blijkt uit het vandaag door Fondsnieuws gepubliceerde onderzoek van onze stagiair, Yashin Rasoolzadeh. Aan dit onderzoek namen 311 respondenten deel.

Klik hier voor de volledige resultaten van het onderzoek

Het doel van het onderzoek was om erachter te komen wat het beeld is dat mensen hebben over financiële planning. Ook werd het onderzoek gehouden om te kijken naar de bewustzijn van Nederlanders over hun financiën.

Meer weten over financiële planning? Lees er hier meer over.

Opvallende resultaten

Uit het onderzoek zijn opvallende resultaten uitgekomen. 74% van de Nederlanders zegt te weten wat financiële planning inhoudt. Toch maakt slechts 1 op de 10 van de respondenten er gebruik van. Als reden gaven de respondenten op dat ze het niet nuttig vonden en dat ze niet bezig waren met hun financiële situatie.

Dit is betreurenswaardig, aangezien uit het onderzoek blijkt dat meer dan 60% van de respondenten zijn pensioen niet in kaart heeft gebracht. Daarnaast zijn er meer onderwerpen die te weinig Nederlanders in kaart hebben gebracht. Hieronder een overzicht.

Het gevolg hiervan is dat 30% van de Nederlanders te weinig spaart voor zijn pensioen. Een financieel planner kan het verschil maken om dit te verlagen, maar helaas realiseren veel Nederlanders niet de baten (belastingvoordelen, besparingen op de hypotheek en/of verzekeringen) die een financieel planner levert.

Kortom, het niet hebben van een gedegen financiële planning kan ontzettend veel geld kosten. Mensen zien op voorhand niet goed wat de baten kunnen zijn. Daarin is dus nog een hoop te verbeteren.

Van de respondenten die wél gebruik maakte van een financieel planner, was 85% gematigd tevreden.

Financiële planning te duur

Uit het onderzoek kan ook worden geconcludeerd dat Nederlanders financieel planning te duur vinden. Een financieel plan kost, afhankelijk van de complexiteit tussen de €1.500,- en €3.000,- euro. Helaas wil maar liefst 51% niet meer dan €1.000,- betalen voor een financieel plan.

Lees hier de 10 tips waar u op moet letten bij het kiezen van een financieel planner!

Impuls pas na een gebeurtenis

Wat ook een opvallend resultaat is, is dat 60% pas een impuls krijgt om een financieel planner in te schakelen na een gebeurtenis die een grote impact (zoals een erfenis, geboorte van hun kinderen) heeft op de financiële situatie. Dit is vergelijkbaar met het sluiten van een verzekering nadat je huis is afgebrand. Daarnaast zegt 1 op de 3 een financieel planner te overwegen nadat bekend is wat de voordelen zijn. Hieruit blijkt dus dat er zeker interesse in naar een financieel planner.

Als men op zoekt gaat naar een financieel planner geeft 43% van de ondervraagden aan dit via internet te doen. 32% geeft aan via een kennis en slechts 13% zal via een bank zoeken.

Beeld over financiële planning onduidelijk

Mensen hebben nog geen duidelijk beeld van financiële planning, terwijl wordt aangegeven dat men weet wat financiële planning inhoudt. “Daar is dus nog een flinke slag te slaan”, aldus Yashin Rasoolzadeh.

Daarnaast kan er geconcludeerd worden dat veel mensen hun financiën niet op orde hebben, aangezien meer dan 60% zijn pensioen niet in kaart heeft gebracht. Uit eerdere onderzoeken blijkt ook dat weinig mensen rekening houden met het feit dat ze later zelf voor een groot deel van de zorgkosten opdraaien. Daar is dus vaak geen potje voor.

Hopelijk verandert dit op de lange termijn. Die verandering komt pas, als we ons echt realiseren wat financiële planning inhoudt en niet alleen naar de kosten, maar ook naar de baten kijken.

Door de vergrijzing kan financiële planning een grote rol spelen, zodat de toekomst van deze groep rooskleurig en vooral betaalbaar is. Ook jongeren moeten zich eerder bezighouden met hun financiën. We weten bijvoorbeeld niet zeker of het huidige pensioenstelsel wel houdbaar is.


Wat je mogelijk ook interessant vindt is:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>