Hoe een portefeuille analyse u helpt!

In tijden wanneer beleggingen florissant renderen lijkt een portefeuille analyse of vermogensscan overbodig bij vermogensbeheer. Weet u wel, zo’n analyse of second opinion van uw effecten om te kijken of uw beleggingen op de juiste manier zijn ingericht.

De meeste beleggers hebben wel eens iemand over hun schouder laten meekijken en hebben ervaren dat het gras bij de “professionele” buurman een stuk groener oogt bij de vermogensbeheerder.

Commentaar op uw effectenportefeuille is nooit leuk

Er deugde helemaal niets van mijn beleggingen, zei de vermogensbeheerder en het was maar beter als ik de gehele portefeuille naar hen zou overhevelen!

Samen met uw huidige vermogensbeheerder heeft u de portefeuille kritisch samengesteld en het voelt niet prettig als u dan commentaar krijgt. De goede punten worden aangestipt maar er wordt voornamelijk ingezoomd op de verbeterpunten. In de meeste gevallen doen vermogensbeheerpartijen dit om zichzelf te profileren.

Het was maar beter om al mijn effecten in zijn geheel te verkopen, ze hadden nog een paar interessante producten voor me op de plank liggen.

Dit zijn veelgehoorde spreuken. Hoe vervelend dit ook lijkt en hoe graag u in de verdediging zou willen schieten, u kunt met een second opinion uiteindelijk toch uw voordeel doen!

Hoe een portefeuille analyse u toch beter kan maken

Een partij moet beginnen om kritisch naar uw financiële situatie en doelstelling te kijken. Deze stap wordt maar al te vaak over het hoofd gezien maar is erg belangrijk. De doelstelling, met uw wensen en eisen zijn namelijk bepalend voor de manier van invullen van uw portefeuille, de zogenaamde asset allocatie. De juiste asset allocatie bepaalt uiteindelijk voor meer dan 90% uw rendement.

U leest het goed, de juiste asset mix zorgt voor meer dan 90% van uw rendement. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat werd gehouden door de heren Brinson, Hood en Beebouwer (BHB).

Het is dus helemaal niet verkeerd om met meerdere partijen van gedachten te wisselen. Zo krijgt u namelijk een goed zicht op de visie van de verschillende beheerders.

Deze kan per partij aardig verschillen en elke beheerder zal een goede onderbouwing hebben voor zijn of haar verhaal. Luister aandachtig en bepaal welke positieve en negatieve invloed dit mogelijk zou kunnen hebben op uw portefeuille.

Een second opinion van uw effectenportefeuille in goede en slechte tijden

Een second opinion kan in zowel goede als slechte tijden uitkomst bieden. In goede tijden kan het meer rendement opleveren en in slechte tijden verder verlies beperken. De meeste beleggers zullen in slechte tijden geen gebruik maken van een second opinion en leggen hun effectenportefeuille vaak in de kast zonder er naar om te kijken.

We kunnen beter stil zitten als we geknipt en geschoren worden

Dit is een veelvoorkomend argument tijdens een crisis. Alleen werkt deze opmerking meer psychologisch dan dat het een logische grondslag heeft. De angst om meer te verliezen werkt verblindend en verstijfd de belegger. Kortom: de emotie komt om de hoek kijken.

Helaas heeft dit grote gevolgen voor het rendement. Bij een verlies van 50% moet u namelijk 100% rendement maken om op het oude niveau terug te komen.

Kijk kritisch naar de visie van uw vermogensbeheerder en houd deze tegen het licht. Zorg voor een vluchtplan en tref goede voorbereidingen voor een ‘worst case scenario’. Zodat u altijd bent voorbereid op goede maar ook op slechte tijden!


Wat je mogelijk ook interessant vindt is:

De mythe van actief beleggen
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>