Vermogensbeheer: Beleggen met een doelstelling

Beleggen kan heel dynamisch zijn maar in de praktijk is het voor een groot aantal mensen beter om het wat “saaier” te houden. Veel particulieren staren zich blind op rendement terwijl risico net zo´n belangrijke factor is bij vermogensbeheer.

Bij vermogensbeheer heeft elke belegger een beleggingsdoelstelling. Dit doel is voor de één noodzakelijker dan voor de ander. Echter, we zien in de praktijk veel beleggers die doelloos aan het beleggen zijn.

Beleggen zonder doelstelling geeft mindere resultaten

Als u belegt voor wat extra etentjes of vakanties is dat wellicht minder belangrijk dan wanneer het uw pensioen betreft. Toch zien we bij beleggers zonder een concrete beleggingsdoelstelling dat de resultaten over het geheel slechter zijn.

Om uw financiële einddoel te kunnen behalen is het ontzettend belangrijk hoe uw financiële situatie er op dit moment voor staat en hoeveel tijd u heeft om uw beleggingsdoeltelling te bereiken.

Daarnaast is het belangrijk om periodiek te monitoren of uw doelstelling nog in lijn staat met het behaalde rendement. Zo niet, dan kunt u tijdig bijsturen. Bijsturen kan betekenen dat u bijvoorbeeld een aantal aandelen moet omruilen voor obligaties. Hierover leest u meer bij asset allocatie of in ons gratis E-book.

Wat is uw beleggingshorizon?

Als u meer dan 20 jaar de tijd heeft tot aan uw pensioen, kunt u simpelweg meer risico nemen dan wanneer u over twee jaar met pensioen gaat. In het laatste geval kunt u weinig schommelingen permitteren.

Het komt erop neer dat de beleggingsportefeuille wordt samengesteld met de grootste kans om een beleggingsdoelstelling te bereiken. Eigenlijk heel logisch toch?

We gebruiken bewust het woord kans omdat u weet dat resultaten uit het verleden… Juist ja, bieden geen garantie voor de toekomst! U kunt dit zinnetje waarschijnlijk dromen.

Update 01-05-2015: Meer weten over de juiste beleggingshorizon? Lees hier er meer over. 

In de praktijk

Door onze jarenlange praktijkervaring bij meerdere vermogensbeheerders, hebben we veel beleggers in de meest uiteenlopende situaties meegemaakt.

Beleggingsadviseurs zijn over het algemeen goed getraind om problemen van potentiële klanten boven tafel te krijgen.

Als we u vragen wat uw beleggingsdoelstelling is dan krijgen we 9 van de 10 keer het antwoord:Zoveel mogelijk rendement.., waarop we zelf al met een grijns aanvulden, met zo min mogelijk risico zeker? Het ijs was gebroken maar eigenlijk wisten we nog niets.

Vermogensdoelstelling

Dan maar een aantal suggesties: Belegt u voor uw pensioen of is het een aanvulling op uw inkomen? Extra vermogen genereren om uw hypotheek af te lossen? Studie kinderen? Een verre reis?

Uiteindelijk bleek er een pensioen gat te zijn. Dit moest in de toekomst worden aangevuld met het belegde vermogen. Een belangrijke doelstelling dus.

Meneer, u gaat over drie jaar met pensioen en belegt voor 100% in aandelen. Wanneer de beurs halveert, dan halveren uw beleggingen ook. Heeft u in een jaar als 2008 niet gezien wat voor risico’s dit met zich meebrengt?

Een logische reactie van de klant volgde:

Jullie hebben de kredietcrisis toch ook niet zien aankomen…?

Dat klopt. Wij hebben ook geen glazen bol. Het is echter wel zo dat wanneer u voor een groter deel in vastrentende waarden belegt, een goede spreiding toepast u bij de volgende crisis minder risico loopt. En misschien nog wel belangrijker, de weg naar herstel veel korter is.

Dit lijkt misschien op mosterd na de maaltijd. Echter, als bovenstaande cliënt meer rekening had gehouden met zijn doelstelling en minder met zijn emotie, dan zou hij zich nu minder zorgen hoeven te maken over zijn pensioen.

Vergeet niet dat wanneer uw portefeuille een verlies incasseert van 50 procent, de portefeuille 100 procent moet stijgen om op het oude niveau terug te komen.

Uiteraard bieden rendementen uit het verleden geen garantie voor de toekomst. Het zegt wel iets over het beleid dat in het verleden is gevoerd. Wij hebben alle vermogensbeheerders voor u op een rijtje.

Bekijk de ervaringen van onze cliënten en doe de vermogensbeheer scan.


Wat je mogelijk ook interessant vindt is:

De mythe van actief beleggen
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>