Angst voor correcties op de aandelenmarkt is nergens voor nodig

Individuele beleggers reageren slecht op correcties op de aandelenmarkt. Veel individuele beleggers verkopen aandelen wanneer er een koersdaling is omdat ze bang zijn dat de koers zich niet zal herstellen. Historische data toont echter het tegenovergestelde aan. De markt zal zich niet alleen herstellen, in het verleden gebeurde het veel sneller dan men verwachtte.

Meer feiten lezen over beleggen? Lees er hier meer over.

In de grafiek hieronder is te zien dat over de afgelopen 50 jaar, 11 bearmarkts waren.  (langdurige dalende trend) en 14 correcties waren.

Daarnaast is bij een correctie meestal sprake van een daling van ten minste 10% (piek naar dal) en bij een bearmarkt is dit een daling van 20% (piek naar dal).

Het duurt niet lang voordat een correctie zich weer herstelt

De tabel hieronder geeft de grootte van elke correctie weer en hoe lang het duurde voordat de markt weer herstelde, met andere woorden, hoe lang het duurde om weer terug te stijgen naar de koers in de piek.

In de tabel is ook te zien dat de gemiddelde tijd dat een koers zich weer herstelde 107 dagen was. Dit is niet een hele lange periode. Een beetje geduld loont dus in deze gevallen. Wat opvalt is dat het herstel van een koers gemiddeld even lang duurde als de daling van een koers.

Lees ook: Kwaliteit vermogensbeheer.

Desondanks zijn onderzoeksorganisaties tot de conclusie gekomen dat individuele beleggers op consistente wijze proberen hun aandelen te verkopen wanneer er een daling plaatsvindt. Dit kost hun gemiddeld 4% per jaar!

Ook vermogensbeheerders die onnodig transacties doen maken veel kosten. Dat lees je hier.

Bearmarkten hebben doorzettingsvermogen

Bearmarkten (=langdurige dalende trend) hebben veel meer tijd nodig om te herstellen, maar herstellen uiteindelijk wel en daarom is het hebben van geduld belangrijk. De gemiddelde tijd voor een bearmarkt om te herstellen is 738 dagen (ruim 2 jaar), maar dat kwam vooral door de hersteltijd van de bearmarkten in de jaren ’70 die 2112 dagen duurde. Zelfs de financiële crisis in 2008 had minder lang de tijd nodig om te herstellen, namelijk 1485 dagen (4 jaar).

Lees ook: juiste rendement en risico verhouding.

Het loont om niet uit te stappen

Als je van plan bent om op de lange termijn te gaan sparen zou een bearmarkt jou niet moeten afschrikken om extra te investeren. Sterker nog, investeren in een bearmarkt kan zorgen voor een significante stijging van je portefeuille bij je pensioen. Dit is omdat je vanwege de lage koers een goedkope prijs betaald voor het product.

Ondanks alle correcties en bearmarkten over de afgelopen vijftig jaar heeft een belegger een winst van 6,6% gemaakt over zijn beleggingen als hij zou zijn begonnen op 1 januari 1965 met het investeren in bearmarkten. Dat is aanzienlijk hoger dan de inflatie van 3,6%.

Feiten over een bearmarket bij beleggen

Het kan beter zijn om soms een mentale strijd aan te gaan!

Investeren volgens je intuïtie is niet echt logisch. Je kunt beter investeren in een markt met een dalende koers dan in een markt met een stijgende koers. Je moet je winnende aandelen verkopen en juist verliezende aandelen kopen en je kan de markt niet timen.

Het negeren van correcties en bearmarkten is een investeringsmethode die niet echt goed voelt, maar omdat het een slecht gevoel geeft betekent het niet dat je de verkeerde beslissing neemt.

Emoties bij belegger

In de bovenstaande afbeelding kan je precies de emotionele cyclus van een belegger zien. Hij begint heel optimistisch en wordt vervolgens euforisch als zijn aandeel groeit. Later als het aandeel keldert wordt de belegger depressief en daaropvolgend wordt het aandeel verkocht. Terwijl juist op dat moment een financiële kans ligt vanwege de groei die het aandeel gaat realiseren. Beleggers moeten soms geduld bewaren willen ze rendement behalen op hun aandelen.

Bron: Wealthfront


Wat je mogelijk ook interessant vindt is:

De mythe van actief beleggen
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>