Beleggers hebben nog altijd geen goed beeld van de totale kosten die ze betalen. Ze denken dat ze minder betalen dan ze doen en dan ze zeggen redelijk te vinden
Dat blijkt uit een onderzoek dat Fondsnieuws en Vergelijk uw Vermogensbeheerder begin dit jaar afnamen.

Aan het onderzoek namen 245 beleggers deel. Dit waren zowel kleine beleggers met minder dan 50.000 euro belegd vermogen, als grote beleggers met meer dan 2,5 miljoen aan belegd vermogen en alles daartussenin.

Doel was te kijken naar wat mensen belangrijk vinden bij het selecteren van een vermogensbeheerder, adviseur of platform. De meeste ondervraagden beleggen via een bank, maar ook een redelijke grote groep maakt gebruik van een zelfstandige vermogensbeheerder.

De meeste respondenten zijn vermogensbeheerklanten, gevolgd door zelfbeleggers en afnemers van advies.

Kosten

Zelfbeleggers geven aan hier minder dan 1 procent per jaar voor te betalen. Dit vinden zij een redelijk tot laag percentage. In de praktijk hangen de kosten voor zelf beleggen over het algemeen sterk af van de hoeveelheid transacties die iemand doet. Hoe meer transacties je doet, hoe duurder het meestal wordt.

Het grootste gedeelte van de ondervraagde adviesklanten geeft aan tussen de 0,51 en 1 procent per jaar te betalen. Beheerklanten schatten hun kosten wat hoger in. De meeste denken tussen de 0,51 en 1,5 procent te betalen.

Het beeld of dit in- of exclusief de kosten is voor de fondsen waarin belegd wordt, is diffuus. De helft geeft aan dat dit inclusief de kosten voor de onderliggende beleggingsfondsen is, de andere helft exclusief (en het is niet zo dat de mensen die lagere kosten noemen vaker zeggen dat dit exclusief fondskosten is).

Het kan zijn dat sommigen dit niet goed weten. Daarnaast lopen de kosten voor vermogensbeheer ook gewoon uiteen.

Redelijk

Gevraagd naar wat mensen die gebruikmaken van de diensten van een vermogensbeheerder een redelijk percentage vinden om per jaar te betalen voor het beheer van een beleggingsportefeuille van 250.000 euro inclusief de kosten voor de fondsen waarin belegd wordt, zegt een vijfde van de beheerbeleggers minder dan 50 basispunten redelijk te vinden.

Twee vijfde van de beheerbeleggers vindt een percentage tussen de 0,5 en 1 procent per jaar redelijk en ruim een kwart vindt een percentage tussen de 1 en 1,5 procent schappelijk.

Dit lijkt niet overeen te komen met de werkelijkheid. ‘Voor een neutrale beheerportefeuille gevuld met beleggingsfondsen betaal je bij ABN Amro 2,54 procent per jaar, bij ING ruim 2 procent en bij Rabobank bijna 1,80 procent per jaar’, zegt directeur Jos van Heese van Vergelijk uw Vermogensbeheerder.

Bij zelfstandige vermogensbeheerders lopen de totale kosten voor een neutrale fondsportefeuille van 250.000 euro volgens Van Heese uiteen van pakweg 0,89 procent (Blu Asset) en 0,98 procent (Index People) tot bijvoorbeeld 1,9 procent bij Sequoia en 2,4 procent bij Hof Hoorneman.

Provisieverbod

Toezichthouder AFM maakt zich al een aantal jaren hard voor beter inzicht in de kosten voor beleggen. Het begin vorig jaar ingevoerde provisieverbod voor beleggingsdienstverlening heeft een einde gemaakt aan de voor klanten vaak onzichtbare provisies die in beleggingsfondsen zaten.

Sinds dit jaar is een aantal banken begonnen met het nadrukkelijker communiceren over de kosten van de beleggingsfondsen waarin zij voor klanten beleggen. Deze komen boven op de kosten die de bank zelf in rekening brengt.

Op Europees niveau wordt ondertussen gewerkt aan regelgeving die nog verder gaat in het inzichtelijk maken van kosten, maar zover is het nog niet.

Percentage van belegd vermogen

In de beleggingsindustrie is het gebruikelijk klanten een percentage van het belegd vermogen in rekening te brengen. Naarmate het vermogen toeneemt gaat de dienstverlening in euro’s meer kosten.

Hoewel je misschien zou verwachten dat klanten het redelijker zouden vinden een vast bedrag per jaar of per uur te betalen,is dit niet wat uit het onderzoek van Fondsnieuws en Vergelijk uw Vermogensbeheerder naar voren komt. Beleggers geven aan een voorkeur te hebben voor een percentage van het belegd vermogen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

You have to agree to the comment policy.