De Gouden Beleggingstips?

Ik wacht tot de beurs wat stabieler is

Ik hoor beleggers dagelijks zeggen dat het niet het goede moment is om in te stappen. Dat is voor mij altijd lastig te pareren. Ok, ik kan zeggen dat er genoeg wetenschappelijk onderzoek is dat aantoont, dat je de beurs niet kunt voorspellen, en daarmee het juiste moment ook niet. Maar dat blijkt soms te saai.

Uitspraken van Analisten maken beleggen “Sexy”

Het is veel leuker om van een analist te horen dat de beurs makkelijk kan zakken naar 400 punten, of dat de weg naar boven volledig open ligt. Als je eenmaal een analist hebt gehoord met een plausibel verhaal, is het ook nog menselijk om vervolgens bevestiging te zoeken. Dat gebeurt vaak zelfs onbewust.

Via RTL-Z, Het Financieel Dagblad en de Financiële Telegraaf krijgen we genoeg signalen die de verwachting van de analist kunnen beamen. We vergeten op dat moment even de berichten die juist het tegenovergestelde brengen. We horen nou eenmaal graag wat we willen horen om vervolgens ook ons eigen gelijk te kunnen halen. Niets onmenselijks aan.

Populisme werkt op elk vlak

De beleggingsgoeroe’s die concrete uitspraken doen zijn dan ook vaak het populairst, of ze nou gelijk hebben of niet. Vroeger was dat Rienk Kamer, nu hebben we Martine Hafkamp (Fintessa Vermogensbeheer) en Geert Schaaij (Beursgenoten).

50% kans!

Omdat de beurs twee kanten op kan gaan hebben de goeroe’s statistisch gezien 50% van de voorspellingen bij het juiste eind. Als jij dan net luistert en op het juiste moment instapt zal je de goeroe nooit vergeten. Hij heeft er veel verstand van!

Lees ook ons E-book, Selecteer de juiste vermogensbeheerder in 10 stappen!

Ook een stilstaande klok heeft twee keer per dag gelijk!

Een analist heeft vaak best een goed onderbouwd verhaal. Dat geldt zowel voor de beursanalist als een bedrijfsanalist. Het enige probleem is dat ze veel meer factoren, die ook van invloed zijn op de koers van een bedrijf of de hele beurs zijn, niet meenemen.

Daarnaast wordt er meestal geen termijn aan die uitspraak gekoppeld. Wat je ook vaak ziet is dat er aan het einde van een bericht staat dat ze geen glazen bol hebben, of dat het toch koffiedik kijken blijft. Hiermee doen ze eigenlijk alle uitspraken teniet.

Ik zal je hieronder een aantal voorbeelden laten zien:

Perfect moment voor aandelen (juli 2015)

‘Gewoon instappen!’ Beursexperts Jos Versteeg en Harry Geels zijn positief over de beurs. ‘De economie herstelt, de euro blijft gelijk en de situatie Griekenland is niet bedreigend voor de beurzen.’ De twee kenners zien vooral kansen. ‘Let op Randstad.

“Beurs kan statistisch gezien alleen nog maar omhoog”

De dreiging vanuit Griekenland verdween inderdaad en de weg naar boven leek open. Ik hoorde zelfs mensen zeggen dat de beurs statistisch gezien alleen nog maar omhoog kon. Totdat de Chinese beurs  zich in een achtbaan bevond.

De problemen in het verre oosten bleken ook een grote invloed te hebben op onze beurs. En zo is er altijd wel weer iets verrassends, zowel positief als negatief.

Chinese beurs vanaf juli!

Vooruitblik tweede helft 2015 :

Zoals je in het stukje dat door Richard de Jong (overigens zeer vriendelijke man) kunt lezen in De Financiële Telegraaf, zie je dat hij gematigd positief is over aandelen. “Randstad wordt, net als door de analisten in het videootje, zelfs een parel genoemd”:

“Randstad: De uitzender heeft een cyclisch karakter en zal naar verwachting de vruchten gaan plukken nu de economie in Europa eindelijk lijkt aan te trekken”


Je ziet op de korte termijn dat hij gelijk heeft. In een maand tijd wint het aandeel Randstad maar liefst 8%, terwijl de AEX maar 4% rendement heeft behaald in dezelfde periode. Hij had wel goed gezien dat als de AEX het goed zou doen, dat Randstad nog meer zou profiteren van de opwaartse trend.

De keerzijde is dat als je er echter nu nog in zou zitten, zou je een verlies hebben van bijna 9%, ongeveer net zoveel als de AEX. Niemand had kunnen verwachten dat China zoveel invloed zou hebben. En zo lijkt er altijd wel iets te gebeuren!

Het probleem met verwachtingen/ voorspellingen is dat je niet weet wanneer je precies moet in- en/of uitstappen.

Nog een beursparel van Richard:

 “RD Shell: Het Brits-Nederlandse olie- en gasconcern is een aantrekkelijk aandeel voor beleggers vanwege het stabiele karakter en het hoge dividendrendement”

Als je het paradepaardje van de AEX op 1 juli had aangekocht stond je vandaag op een verlies van 11%, nog meer verlies dan de gehele AEX dus, 9%. Het spijt me, maar ik kan dit geen stabiel aandeel noemen.

Aegon

Aegon: De verzekeraar die zeer actief is in Amerika profiteert van een mogelijke rentestijging in dat land. De lage waardering en het mooie dividend geeft het aandeel ook een steun in de rug.”

Aegon is sinds 1 juli van dit jaar met 18% gedaald, 2 keer zoveel als de AEX.

Buisiness Class

Iemand die graag gezien wordt door veel beleggers en tevens vaste gast bij Harry Mens is, is Martine Hafkamp van Fintessa Vermogensbeheer. Ook Martine gaf een aantal tips halverwege dit jaar.

Naast Royal Dutch Shell, adviseerde Martine Hafkamp DSM. Het resultaat vanaf 2 juli is op het moment van schrijven -14%. Zie ook de afbeelding hieronder. De blauwe lijn is van DSM en de rode is van de AEX index.

Een relatief goed advies

Martine Hafkamp gaf ook het advies om Grand Vision te kopen. Grand Vision, het bedrijf achter Pearle dat dit jaar debuteerde op de beurs, heeft het beter gedaan dan de AEX, en noteert vanaf 2 juli tot het moment van schrijven een + van 0,82%. Dat is beter dan de AEX wat dat betreft dus een prima keuze.

Lees hier de rest van Martines adviezen.

Eigen verantwoordelijkheid van de belegger!

Het blijft vooral wrang voor de mensen die op basis van het positieve sentiment instapten en dat dat de beurzen daarna met soms meer dan 15% onderuit gingen. Het is terecht dat beleggers een eigen verantwoordelijkheid hebben, toch moeten analisten naar mijn mening uitkijken met wat ze zeggen. Een verkeerde beslissing kan immers duur uitpakken, heel duur.

Blijf altijd kritisch!

Als zelfs beleggingsgoeroes en analisten van grote banken het al niet weten. Wie weet het dan nog wel? Ik kan me in ieder geval goed voorstellen dat veel mensen in de war raken van alle beschikbare informatie.

Probeer altijd kritisch na te denken over wat er gezegd en geschreven wordt. Ook al wordt iets 10 keer geroepen, het hoeft niet waar te zijn!

Het juiste instapmoment blijkt in ieder geval lastig te bepalen.

Zoek je zelf een goede vermogensbeheerder? Doe dan de vermogensbeheer scan, of neem contact met ons op!

Bron: Binck, Telegraaf, FD,


Wat je mogelijk ook interessant vindt is:

De mythe van actief beleggen
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>