De snelle groei van indextrackers

Passief beleggen is in trek, en dat gaat ten koste van actief beheerde fondsen. In het eerste kwartaal van 2015 werd wereldwijd rond de $36 miljard in trackers belegd. Een ETF of Tracker is een instrument om een index te volgen. Zie ook de uitleg hieronder.

In dezelfde periode werd $28 miljard dollar terug getrokken uit actief beheerde fondsen.

Landschap beleggers verandert.

Simpel en goedkoop, deze aspecten worden voor beleggers steeds belangrijker. Mede daardoor is de groeiende vraag naar ETF’s of andere indexoplossingen goed te verklaren. Het doel van indextrackers is om de benchmark zo goed mogelijk te volgen i.p.v. de markt te verslaan spreekt veel mensen aan. Daarnaast staan ETF’s  bekend om hun lage kosten.

In het afgelopen decennium blijken indextrackers de meest succesvolle beleggingsinnovatie te zijn. In de jaren 90 kwamen de eerste trackers op de markt in de Verenigde Staten.

Ook in Europa is deze snelle groei sinds een aantal jaren te zien, deze groei zal volgens marktkenners voorlopig nog wel aanhouden. Arthur Kilaan, adviseur bij PWC, zegt dat de wereldwidde markt tot 2020 met gemiddeld 10% zal groeien.

Eenvoudig en goedkoop

Zoals bij indexfondsen het geval is zijn ook trackers populair door hun lage kosten. Een belegger betaalt voor bijvoorbeeld een actief beheerd fonds 1,04% (104 basispunten) van zijn ingelegde kapitaal. Voor een tracker betaalt een belegger slechts 0,15% (15 basispunten)

Beleggers gebruiken ook graag indextrackers omdat het eenvoudig is om zo de hele markt te kopen. Als je zelf een gewogen mandje samenstelt uit de S&P 500 zal dit je veel tijd en geld kosten.

Trackers worden door beleggers dus gebruikt om goedkoop een gespreide portefeuille samen te stellen. Onderzoek Jeffrey Schimacher van Morningstar zei: ”Het begon met aandelen, maar tegenwoordig zijn ook passieve obligatiefondsen opgekomen en komen er zelfs trackers beschikbaar op schuldpapier uit opkomende markten”

Kritiek op passief beleggen

Passieve fondsen verslaan de markt nooit, maar de beleggers in deze producten blijven ook niet achter. Actieve fondsen willen de markt juist verslaan, maar uit verscheidene onderzoeken is gebleken dat ze in werkelijkheid meestal achterblijven. Lees hier meer over deze onderzoeken.

Vanuit de kant van actieve beleggers komt kritiek als: passieve beleggers liften mee op de markt die door de actieve beleggers wordt gecreerd. Passieve beleggers daarentegen, vinden dat bij beleggen de winst van de een het verlies van de ander is.

Europa loopt achter

In Europa groeit de trackermarkt op dit moment sneller dan die in Amerika. Dit is misschien goed nieuws, maar Europese aanbieders lopen nog steeds achter op de grote aanbieders als BlackRock en Vanguard.

Deze twee organisaties hebben al meer dan 50% van de markt in handen. Wat betreft het gebruik van indextrackers is de Nederlandse financile industrie veel te laat. In Nederland hebben we op dit moment 1 aanbieder, dat is Think ETF’s.

De dominantie van de Amerikaanse partijen die als maar groeit heeft vooral betrekking op de omvang van deze organisaties. Kirst Kuipers, directeur Benelux van iShares (trackerdochter van BlackRock) zegt dat hun schaal ingezet kan worden om de kosten voor beleggers te verlagen en dat groter zijn helpt om sneller te kunnen innoveren.

Verkeerde keuze

Trackeraanbieders in Europa hebben een aantal jaar geleden een verkeerde technische keuze gemaakt. Ze maakten gebruik van synthetische trackers: een product dat is opgebouwd door middel van derivaten i.p.v. fysieke aandelen of obligaties.

De producenten van deze synthetische trackers hebben flink ingeleverd Nadat beleggers zich afvroegen of het wel veilig was, verloor het Franse Lyxor 5% marktaandeel en Deutsche Asset & Wealth Management maar liefst 10%

Beleggers profiteren voorlopig nog van de dominantie van de Amerikaanse partijen. Zij breiden hun marktaandeeel uit door de prijzen nog meer te drukken. Partijen uit Europa kunnen/willen maar deels meegaan met deze daling.

Trackermarkt groeit snel

Kooijman van Lyxor doet niet mee aan deze prijzenoorlog. Volgens hem levert een goedkope tracker niet altijd het beste rendement en zegt dat de prijzenoorlog meer een marketingverhaal is.

De markt voor trackers groeit snel. Fannie Wurts van het Franse Amundi Asset Management, ziet dat het steeds moeilijker wordt voor nieuwe toetreders. Kilian van PWC zegt dat met name de grote partijen zullen blijven groeien, maar dat er ruimte blijft voor nichespelers.


Wat je mogelijk ook interessant vindt is:

Waarom spreiding werkt…
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>