Geautomatiseerd handelssysteem Alex zet klanten in de kou

‘Nieuwe speler op de markt’

Alex Vermogensbeheer, onderdeel van Binckbank, start onder leiding van Fernando Hagel in 2008. In het zog van de val van Lehman Brothers komen zij met een revolutionair concept op de markt, ontworpen door Janssen en compagnon Jan Adriaansen. Het gaat om een geautomatiseerd handelssysteem.

In 2014 Alex, in 2015 uw vermogensbeheerder?

Het is een vorm van beleggen die zich focust op bepaalde koerspatronen maar hierbij wel enkele fundamentele bedrijfsinformatie negeert. Het systeem lijkt simpel en ongenaakbaar, gaat de markt omlaag, verruilt het systeem alles voor veilige obligaties. Gaan de koersen weer omhoog, dan investeert men opnieuw in aandelen.

Het leek er op alsof dit systeem de toekomst was van het vermogensbeheer met indrukwekkende rendementen (ruim 40 000 rekeningen in april en een vermogen van maar liefst 2,5 miljard euro).

‘Niet alles is zonneschijn’

In 2014, een jaar dat op economisch vlak vele schommelingen kent op de markt, lijkt het systeem dan toch niet onfeilbaar. De aandelenmarkt blijkt heel veel snelle dalingen en stijgingen te kennen wat het systeem die Alex Vermogensbeheer hanteert niet aankan. Het systeem verkoopt bij een daling snel aandelen en koopt bij een stijging diezelfde aandelen opnieuw terug, alleen door de schommelingen bracht dit een aanzienlijk verlies met zich mee.

Het is een goed beleggingsjaar voor zowel aandelen als obligaties in 2014!

Dit heeft dan ook rampzalige gevolgen voor de inmiddels talrijke klanten die hun portefeuilles aanzienlijk zien slinken. Verliezen van meer dan 45.000 euro op een portefeuille van 300.000 euro is geen uitzondering. Dit overkwam klant Hoondert (geïnterviewd door het FD) die daardoor zoals velen aan de alarmbel trok.

‘Klanten in opstand’

De beleggers beginnen dan ook te klagen en lichten ook de bevoegde instanties in om onderzoek in te stellen. De beleggersvereniging VEB onderzoekt de zaak. Het Haagse claimbureau ‘Verenigingsmonitor’ is inmiddels een procedure gestart tegen Alex.

De klachten van beleggers blijven komen, één van de klachten onder andere is dat de modellen die Alex Vermogensbeheer hanteert niet zouden overeen komen met de werkelijke cijfers.

In 2014 wanneer de meeste aandelenmarkten afsluiten met winst, sluit Alex Vermogensbeheer af met grote verliezen en een hoop boze klanten. De uitleg die Alex Vermogensbeheer geeft voor de grote verliezen, is dat 2014 een abnormaal jaar was voor de aandelenmarkt met zeer grote abnormale schommelingen.

Het systeem is trendgebonden maar zeker niet feilloos. Zolang de aandelenmarkt normale schommelingen vertoont, kan het systeem volgens Alex perfect volgen. Maar wanneer de markt, zoals in 2014, een zijwaartse beweging gaat maken, met grote dalingen van korte duur en snelle stijgingen nadien, kan het systeem dit niet snel genoeg opvolgen waardoor het systeem zeer snel aandelen gaat verkopen bij een snelle daling en bij een snelle stijging diezelfde aandelen met grote verliezen gaat terugkopen.

De V-vormen in de aandelen zet het systeem van Alex Vermogensbeheer dus constant op het verkeerde been. Het verkeerd lezen van transactieoverzichten zoals bijvoorbeeld een korte daling van de koers zien als een langdurige daling zorgen voor een onherstelbare schade die heel veel klanten schade heeft toegebracht.

‘Er zijn oplossingen voor het probleem aldus deskundigen’

Deskundigen die het probleem reeds hebben onderzocht, zeggen dat er een heel simpele oplossing bestaat voor dit probleem. Alex Vermogensbeheer moet volgens hen meer gaan diversifiëren wat concreet inhoudt dat zij een grotere markt moeten gaan bespelen.

Het systeem hield zich tot voor kort enkel bezig op de Europese markt en die is te kleinschalig volgens de deskundigen in dit onderzoek, maar tegenwoordig belegt Alex ook in markten als Amerika.

Grotere markten afschuimen zoals dezelfde aandelen in andere valuta’s gaan aanbieden en verhandelen. Een andere optie is dat Alex Vermogensbeheer zich begeeft op de markt van grondstoffen waardoor het systeem een grotere speler kan worden op de aandelenmarkt.

‘Koppige speler’

Alex’vermogensbeheer blijft een koppige speler in het systeem die niet gelooft in de raad van de deskundigen. Het systeem blijft dan ook zijn eigen koers varen. In 2014 verhandelen ze nu ook Amerikaanse aandelen maar daar blijft het bij.

De enige oplossing die de eigenzinnige beheerder ziet is die van de shortselling wat inhoudt dat men bij snelle dalingen snel verkoopt en bij snelle stijgingen snel opnieuw verhandelt in aandelen.

Uiteindelijk houdt het bedrijf dus vast aan de oude waarden en wil het pad der vernieuwing niet inslaan wat dan weer kwaad bloed zet bij de klanten die nu al hun portefeuille hebben zien slinken.

‘Fonds Janssen vaart eigen koers’

Janssen en compagnon Jan Adriaansen, de ontwikkelaars van het systeem dat Alex vermogensbeheer hanteert, zijn inmiddels een eigen koers gaan varen. Zij geloven nog steeds dat het systeem kan meespelen op de aandelenmarkt maar ontkennen ook niet dat er nog enkele ‘kinderziektes’ in het systeem zitten.

‘Eindconclusie niet bemoedigend voor klanten’

De eindconclusie die wij kunnen trekken als we het hele verhaal bekijken, is dat er niet veel hoop is voor klanten van Alex Vermogensbeheer, dat ze hun verliezen op korte termijn gaan terugzien.

Het lijkt erop alsof de wetenschappelijke onderzoeken wederom gelijk zullen krijgen, waarin wordt geschreven dat beurzen niet (structureel) zijn te verslaan over de lange termijn. Alex presteert op het moment van schrijven met 4 van de 5 profielen onder haar eigen benchmark.

Waarom zou je een vermogensbeheerder geld betalen voor een structurele underperformance?

Het is dus oppassen geblazen voor potentiële klanten om zich niet te laten leiden door allemaal mooie verhalen zoals: “we stappen even uit als het iets minder gaat”. Blijf nuchter genoeg en schakel begeleiding in als u geen verstand van zaken heeft.


Wat je mogelijk ook interessant vindt is:

Waarom spreiding werkt…
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>