De rente is hard gedaald in het nieuwe jaar. Over koersbewegingen in de eerste maand van het jaar, en belangrijker de gevolgen hiervan voor de rest van het jaar zijn boeken vol geschreven.

Vooral met betrekking tot aandelen hoor en lees je vaak over dit zogenaamde januari-effect, of zoals ze op Wall Street zeggen: ‘So goes January so goes the year’. Het leek ons leuk om te zien of dit ook voor de rente geldt.

Over het hoe en waarom van de voorspellende kracht, die er aan koersbewegingen in de eerste maand wordt gegeven, hebben we niets substantieels kunnen vinden.

De enige reden, die we kunnen verzinnen, is dat een kalenderjaar voor een handelaar of belegger de gefixeerde periode is waarbinnen hij/zij rendement moet maken voor zichzelf, zijn werkgever of zijn klanten. Aan het einde van deze periode wordt afgerekend over beslissingen die aan het begin van deze periode zijn genomen.

Ook in een sportwedstrijd zie je vaak vanaf het begin de intenties van de sporters. Als een ploeg een wedstrijd moet winnen dan zal er vanaf het begin met een aanvallende tactiek worden gestart. Zo zullen ook beleggers vanaf het begin hun posities innemen toewerkende naar het eindpunt waarnaar ze streven.

Om te zien of de rentebewegingen in deze maand januari gevolgen hebben voor de rest van het jaar, vergelijken we de veranderingen op de tien jaars Nederlandse staatsrente vanaf 1991. Hieronder is zichtbaar dat negentien keer de beweging in de maand januari
zich doorzet tot aan het eind van het jaar.

ohv vermogensbeheer januari effect op de rente

Zes keer is de maand januari geen goede voorspeller geweest. Met andere woorden: de kans is drie keer zo groot dat de beweging in de eerste maand van het jaar de trend voor de rest van het jaar goed aangeeft.

In 2016 begon het jaar met een een tien jaars Nederlandse staatsrente van 0.793%. Inmiddels is deze meer dan 45% gedaald tot 0.435%. Als het januari-effect ook werkt in 2016 kan andermaal de vraag worden gesteld: How low can we go? De Zwitserse tienjaars staatsrente is gedaald tot minus 0.30% en de tienjaars Japanse rente staat op minus 0.02%. Het antwoord is dus: in theorie nog lager.

OHV Vermogensbeheer

OHV is een onafhankelijke vermogensbeheerder en intermediair op de geld- en kapitaalmarkten en ontstaan in 1932. In de loop der tijd heeft OHV zich ontwikkeld tot sparringpartner en adviseur voor particulieren en instituten. Bij OHV zorgen wij ervoor dat de klant een goed gestructureerde portefeuille krijgt. Het beleid van OHV rust op drie pijlers.

1. Theoretische kennis – economische en technische cyclusmodellen die het mogelijk maken om het belang in aandelen tijdelijk volledig af te bouwen;
2. Marktkennis – de eigen handelsvloer van OHV waarbij we inzicht hebben in hoe kapitaal zicht opbouwt/afbouwt. Dit toont of instituten vertrouwen hebben in de economie en voor OHV een vinger aan de pols in de financiële markten;
3. Fundamentele kennis – onafhankelijke macro-economische en fundamentele analyse en research van financiële instituten.

Klik hier als je meer informatie over OHV wilt lezen