Het consumentenprogramma Kassa, besteedde zaterdagavond aandacht aan de kosten die vermogensbeheerders in rekening brengen. Voor de gelegenheid hadden ze Pieter Wind van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) voor een toelichting uitgenodigd.

Paul Koster, voormalig bestuurder van de AFM, heeft het kostenonderzoek namens de Vereniging van effectenbezitters gedaan.

Weinig vermogensbeheerders in vergelijking van Kassa

In de vergelijking werden slechts 6 vermogensbeheerders meegenomen.

Hieronder vind je het fragment dat over de kosten van vermogensbeheerders gaat.

Niet alle kosten meegenomen

We juichen het toe dat ook consumentenprogramma’s aandacht besteden aan de kosten bij vermogensbeheer. Het is echter niet helemaal duidelijk hoe ze tot de kosten zijn gekomen. Kassa geeft aan dat ze niet alle verborgen kosten hebben meegenomen. Hierdoor lijkt het verschil in kosten met Alex vermogensbeheerder soms onredelijk groot.

Feitelijke kosten nog veel hoger!

Daarnaast heeft Kassa een belangrijke kans gemist. Ze hebben namelijk niet doorgerekend welk effect de kosten hebben op het uiteindelijke rendement. Meer daarover lees je in het artikel: De invloed van kosten.

Op de website van Kassa hebben ze wel een tabel geplaatst met daarin het eindvermogen, zie onderstaand. Hierdoor zie je dat de feitelijke kosten veel hoger zijn. Bij Alex hou je bijvoorbeeld maar € 59.647 over. Zou je geen kosten hebben dan zou het eindvermogen ruim € 89.000 zijn!

Kosten voor vermogensbeheerkassa lopen flink uiteen

Wij zijn er echter van overtuigd dat er betere vermogensbeheerders zijn dan die in de vergelijking van Kassa zijn meegenomen.

Zoek je een alternatief? Wij garanderen lagere kosten dan uw huidige vermogensbeheerder.
Doe nu de vermogensbeheer scan!

Kijk hier de hele aflevering van Kassa: Kosten voor vermogensbeheer lopen flink uiteen.

Bron: Kassa, Veb, AFM