Kuddegedrag beleggers

Niemand wil de boot missen

De vraag waar elke belegger en vermogensbeheerder zich dagelijks mee bezig houdt is: Wanneer stap ik in of uit?

Bij vermogensbeheer draait het om niets te willen missen en zeker geen rendement, dit zit nou eenmaal in de mens. Beleggen is een voortdurend gevecht tussen emotie en ratio.

Stel u wilt Ahold kopen, eigenlijk kent u de balans niet van dat bedrijf en weet u ook niet hoe de toekomst er in die sector uit ziet. Het blijft dus een pure gok. Deze beslissing neemt u puur op basis van gevoel.

Een goede vermogensbeheerder neemt beslissingen op basis van ratio

Gevoel of ratio?

Gevoel gaat nog meer een rol spelen wanneer een belegger verliest. Over het algemeen zijn beleggers slechte verliezers. Ze houden tegen beter weten in slecht presterende aandelen vast en hopen dat het weer aantrekt. Vaak niet in de wetenschap dat de betreffende bedrijven compleet zijn veranderd. Zo is ING een veel kleinere onderneming dan voor de crisis. Nog maar 5 jaar geleden was het bedrijf 5 keer zoveel waard en noteerde het boven de 32 Euro.

U bent echt niet de enige belegger die heeft verloren. De AEX stond immers op 700 punten in 2000 en nu tijdens het schrijven rond de 330 punten. Meer dan gehalveerd dus.

Paniek neemt de overhand

Eind jaren 90 was iedereen een dief van zijn eigen portemonnee als hij of zij niet meedeed. Hebzucht vierde hoogtij en niets kon meer misgaan.

Tot dat er een aantal internet bedrijven over de kop gingen en de Twin Towers aangevallen werden. Het werd er niet beter op en beleggers kwamen met enorme verliezen te zitten.

In plaats van te verkopen met verlies bleven we lekker zitten wachten tot het weer opkrabbelde. Tot op de dag van vandaag hebben we dat punt niet bereikt. Probeer in tijden van paniek altijd vast te houden aan een lange termijn visie. Ook al is verkopen met verlies pijnlijk. Als de vooruitzichten rooskleuriger zijn is de weg naar herstel korter.

Vergeet niet dat 50% daling, 100% stijging betekent om op het oude niveau uit te komen.

Beleggen en gedrag

Gedrag is binnen de economische wetenschap steeds belangrijker. Behavioral finance gaat er vanuit dat we helemaal niet rationeel maar juist emotioneel handelen.

Heeft u liever 80% kans op 1000 euro verlies, of 100% kans op 700 euro verlies?

De meeste mensen kiezen voor 80% op 1000 euro verlies. Dan blijft er altijd nog 20% kans op winst!

Rationeel gezien klopt dit echter niet. Ok, die 700 euro bent u kwijt. Maar nooit meer dan dat. Op de lange termijn zal u bij de tweede optie gemiddeld 800 euro kwijt zijn.

Beleggen is een lange termijnplanning en geen eenmalige gok

Angst is en blijft een slechte raadgever

Na de dot com crisis wilde niemand meer beleggen. Het was immers levensgevaarlijk geworden. Het is echter wel zo dat bij lage koersen het kans op stijging groter en de kans op een daling kleiner is.

Als het eerste schaap over de dam is volgt de rest. Ook voor beleggen gaat deze term nog te vaak op.

In onderstaande grafiek zien we het gedrag van de belegger. U kunt deze afbeelding naast iedere willekeurige index leggen. Herkent u zichzelf hierin?

Bij zijn is meemaken?

Door kuddegedrag imiteren beleggers de beslissingen van de meerderheid. In plaats van risico’s en rendement goed tegen elkaar af te wegen wordt de markt blindelings gevolgd. Hierdoor bestaat het gevaar dat u kiest voor een alternatief dat niet past binnen uw profiel of asset-allocatie.

Op korte termijn, en als u er vroeg bij bent kan dit een verstandige beslissing zijn. Bij veel vraag en gelijkblijvend aanbod stijgt de prijs immers. Het gevaar schuilt echter in de verkoop. Stel er komt (voorbeurs) een winstwaarschuwing. U hoort dit pas als u RTL Z aanzet, of erger nog de krant de volgende dag leest.

Alle de grote institutionele beleggers hebben de boel al verkocht en er is al een hap van de koers af. De rest loopt er weer achteraan met als gevolg dat u met een grote koersdaling en eventueel met verlies moet verkopen. Dit weigeren veel beleggers te doen. Het trekt wel weer aan toch?

De krant van vandaag is het nieuws van gisteren

Ontdek via de vermogensscan of uw portefeuille goed is ingericht.


Wat je mogelijk ook interessant vindt is:

De mythe van actief beleggen
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>