Vertrek beleggingsteam zorgt voor onrust bij klanten ING

Het tweede beleggingsteam dat opstapt bij ING vermogensbeheer binnen een half jaar.

Het opstappen (test) van ervaren managers is zeer slecht nieuws voor een vermogensbeheerder, vaak leidt een dergelijk vertrek tot onrust bij vermogende cliënten.

Het beleggingsteam dat zich focust op aandelen uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika stapt over naar een Amerikaanse vermogensbeheerder, Lazard Asset Management.

Voor ING Investment Management komt het op een vervelend moment omdat het bedrijf waarschijnlijk deze zomer naar de beurs gaat met Nationale-Nederlanden.

Er werd intern al onderzocht of ING wel verder wilde met beleggingen in het Midden-Oosten. ‘Inmiddels heeft ING investment management besloten deze activiteit op te heffen. Volgens ING is € 314 miljoen aan beheerd vermogen niet rendabel.

Interne strubbelingen ING vermogensbeheer

ING Investment Management ambieerde lange tijd een rol als ‘leidende mondiale vermogensbeheerder’ in de top 5. Met het opheffen van het dit vanuit Dubai opererende beleggingsteam, raakt dat voornemen ver uit zicht.

De vermogensbeheerder geeft aan nog wel in alle belangrijke tijdzones aanwezig te zijn. ING Investment Management zit nog steeds in Azië, Europa en de Verenigde Staten.’ In het Haagse fondsenhuis zijn volgens diverse bronnen al tijden interne strubbelingen, daarnaast is de sfeer op de werkvloer zeer slecht.

Bronnen rond ING Vermogensbeheer spreken van een kloof tussen het management en de beleggingsteams. Dit leidt vanzelfsprekend tot veel interne onvrede.

Een reeks reorganisaties heeft de stemming verder verslechterd. Ook het feit dat het ING IM niet lukt om uit te groeien tot een wereldspeler, geeft aanleiding tot teleurstelling en frustratie. Miljarden weggestroomd Mede daarom zijn verschillende mensen de afgelopen jaren vertrokken uit de top van het bedrijf.

Verschillende fondsmanagers ING Vermogensbeheer kozen voor overstap!

Lazard Asset Management wist al eerder fondsmanagers bij ING vermogensbeheer los te weken. In april 2011 vertrok talent Tycho van Dijk samen met Tjeerd Keijzer naar de Amerikaanse vermogensbeheerder. Zij waren verantwoordelijk voor het beheer van het Global Opportunities Fund.

In mei 2013 vertrok de top van het team dat belegt in obligaties uit opkomende markten. De afdeling van Rob Drijkoningen maakte een transfer naar het concurrerende Neuberger Berman, een vermogensbeheerder uit de Verenigde Staten.

ING IM zag daarna maar liefst 5 miljard wegstromen omdat klanten hun geld terugtrokken.

Download ons gratis E-book, Selecteer de juiste vermogensbeheerder in 10 stappen.

ING slaagt er niet in talent vast te houden

Los van de interne problemen bij ING IM verbaast het kenners van de sector niet dat de vermogensbeheerder moeilijk talent binnen boord houdt.

Om niet vermorzeld te worden door grote partijen als Blackrock en Fidelity zette ING IM aanvankelijk vol in op groei. Daarvoor haalde het in 2007 de Belg Gilbert van Hassel weg bij JP Morgan in New York. Het lukt hem niet de gehoopte groei te realiseren. In 2013 is van Hassel weer vertrokken omdat hij elders betere kansen zag.

Het niet meer kunnen meespelen met de grote jongens is te merken aan de uitstroom van fondsmanagers, grotere concurrenten betalen meer. Daarnaast worden Nederlandse fondshuizen een halt toegeroepen door de nieuwe regelgeving die het uitkeren van bonussen aan banden legt. Vanaf 2015 mag een bonus in de Europese financiële sector nog hooguit 100% van het vaste salaris bedragen. In Nederland zal de grens zelfs op 20% liggen.

Een aantal Nederlandse fondshuizen zal eventueel vertrekken uit Nederland.

Het is de vraag of alle problemen bij ING ook gevolgen heeft voor vermogende particulieren die beleggen bij ING vermogensbeheer. Er wordt binnen de portefeuilles gebruik gemaakt van deze fondsen en die fondsen worden in de toekomst weer gemanaged door nieuwe fondsmanagers. Dat is slecht voor de continuïteit volgens Jos van Heese van Vergelijk Uw Vermogensbeheerder.

Robeco vermogensbeheer

Eerder deze week werd bekend dat het Rotterdamse fondsenhuis Robeco in 2012 heeft laten onderzoeken hoe het de nieuwe bonusregels kan omzeilen. De vermogensbeheerder overweegt te verhuizen naar Londen.

Bron: Financieel Dagblad


Wat je mogelijk ook interessant vindt is:

De mythe van actief beleggen
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>