Reclamespot Alex Vermogensbeheer misleidend?

Reclamespot Alex Vermogensbeheer misleidend?

Eind vorig jaar heeft de Reclame Code Commissie een klacht ontvangen naar aanleiding van de televisiecommercials van Alex Vermogensbeheer. Deze spotjes zouden volgens de indiener van de klacht misleidend zijn omdat het behaalde rendement, dat voorgespiegeld wordt niet zou kloppen. De klacht is intussen echter door de Commissie afgewezen.

Klik hier om ons E-book gratis te downloaden

De gewraakte spot van Alex vermogensbeheer

Het gaat hier om een reclamespot waarin de vermogensbeheerder Alex uitlegt dat ze het soms even rustig aan doen met beleggen als de beurs wat tegenzit. Het gaat om de volgende zin uit de commercial: “Als wij vinden dat de beurs tegen zit, beleggen we even niet in aandelen om daarna, als het tij gekeerd is, weer vol te focussen op de groei van uw vermogen.”

Bij beleggen draait het allemaal om de juiste rendement en risico verhouding.

De indiener van de klacht geeft bij de voorzitter van de Reclame Commissie aan dat Alex vermogensbeheer het beleggingsrisico bagatelliseert, omdat niet te voorspellen valt of het mee of tegen zal zitten op de beurs.

En hiermee is het behaalde rendement vanaf 2008 dat voorgespiegeld wordt door Alex misleidend.

Klacht is niet gegrond

De voorzitter van de Reclame Code Commissie gaat echter niet mee in de redenering van de klager. Hij geeft aan dat Alex zich niet baseert op voorspellingen op de beurs, maar slechts aangeeft in het spotje dat ze niet in aandelen belegt als het even tegen zit op de beurs. En dat is niet misleidend.

De klacht is volgens de commissie een verkeerde interpretatie van de boodschap in het spotje. En zouden er al verwachtingen worden gewekt t.a.v. het te behalen rendement, dan nog “kunnen deze niet misleidend of onjuist worden geacht”, aldus de commissie.

Daarbij komt dat Alex zich bij het spotje gehouden heeft aan de wettelijke regels. Aan het einde van de commercial wordt namelijk de wettelijk voorgeschreven mededeling die voor dit soort spotjes geldt weergegeven.

Alex vergeet ook uit te stappen!

Net als veel andere vermogensbeheerders leverde Alex vermogensbeheer in januari 2014 rendement in. Op de website van Alex is ook te zien dat ze niet zijn uitgestapt in januari, en dat terwijl de beurzen flink hebben ingeleverd. Ook in 2011 is Alex blijkbaar vergeten uit te stappen. De volgende rendementen werden behaald:

 1. Defensief: -4,3%
 2. Behoedzaam: -10,6%
 3. Offensief: -15,4%
 4. Speculatief: -24,4%
 5. Zeer speculatief: -24%

Meerdere klachten

Alex Vermogensbeheer, dat in het voorgaande jaar het vermogen heeft zien groeien tot 2.1 miljard euro, heeft in het verleden al eerder met de Reclame Code Commissie te maken gehad. Er zijn toen een aantal klachten ingediend, waarvan twee gegrond verklaard.

Meerdere Artikelen over Alex

 1. Alex vermogensbeheer 2,5 miljard euro onder beheer
 2. Jaarcijfers over 2013 van Alex
 3. Klanten Alex vermogensbeheer ontevreden over de resultaten van 2014
 4. Alex breidt uit naar Amerika
 5. Rendement Alex Vermogensbeheer
 6. 10 procent daling beheerd vermogen bij vermogensbeheertak Alex

Meer weten over vermogensbeheer? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.


Wat je mogelijk ook interessant vindt is:

De mythe van actief beleggen
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>