Verborgen kosten vermogensbeheer

Circa twintig procent van de Nederlandse bevolking maakt gebruik van vermogensbeheer via beleggingsfondsen van een bank of vermogensbeheerder. Deze partijen dragen de verantwoording voor dit noemenswaardige kapitaal.

De diensten van een vermogensbeheerder of bank moeten glashelder en transparant zijn, tenminste dat zou je denken!

Niets is minder waar. Nog dagelijks komen wij vermogende particulieren tegen met verborgen kosten bij vermogensbeheer in hun effectenportefeuille. Kosten die soms oplopen tot wel boven de 6,5%.

Blijf vermogensbeheer vergelijken! Lees ook in de Telegraaf of het Financiële Dagblad wat wij voor u kunnen betekenen.

Totale kosten, oftewel Total Expense Ratio

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) verplicht vermogensbeheerders om verborgen- en ondoorzichtige kosten inzichtelijk te maken. De AFM heeft bijvoorbeeld de Total Expense Ratio (TER) verplicht gesteld voor beleggingsfondsen. Beleggers zouden op voorhand weten wat de totale kosten zijn.

Helaas ontdekt de onwetende consument vaak niet alle addertjes onder het gras. De TER omvat namelijk niet altijd alle kosten.

Banken en vermogensbeheerders brengen voor het beheren van uw vermogen periodiek een beheervergoeding in rekening. Naast deze vergoeding kunnen er ook nog transactiekosten (met of zonder opslag), distributievergoedingen, kickback-fee, bewaarloon, administratiekosten en niet te vergeten de BTW gerekend worden.

Let op: Als u de totale kosten scherp in de gaten houdt, kan u dit al snel duizenden euro’s op jaarbasis schelen! Bekijk de invloed van kosten op uw portefeuille.

De bijkomende kosten zijn doorgaans niet zichtbaar op de maandrapportage. Echter, worden deze kosten wel verrekend met de resultaten van het beleggingsfonds. Verborgen kosten drukken uw uiteindelijke netto rendement. Wanneer alle kosten apart worden berekend en uitgesplitst zijn, komen beleggers erachter dat de totale kosten kunnen oplopen tot enkele procenten per jaar.

Kickback fee of distributievergoedingen

Kickback-fee of distributievergoeding omvat een vergoeding die een beleggingsfonds aan een bank of vermogensbeheerder betaalt om te worden opgenomen in de portefeuilles van hun clientèle. De fee bedraagt veelal een derde tot de helft van de beheerkosten van het fonds. Daarnaast wordt er soms een eenmalige vergoeding in rekening gebracht. Schrik niet, maar deze kan oplopen tot 5% van het ingelegde bedrag.

Weet u zeker dat u de juiste beleggingsfondsen in uw portefeuille heeft? Ontdek de geheimen via onze vermogensscan!

Nogmaals, deze verborgen kosten ziet u niet want ze worden in het fonds verrekend. Echter kunnen de kosten aardig in de papieren lopen. Banken en vermogensbeheerders kunnen hier een aanzienlijke additionele inkomstenbron uit halen. Zoek een partij die transparant opereert en er geen dubbele belangen op nahoudt.

Transactiekosten

Als uw vermogen wordt beheerd door een vermogensbeheerder dan bepalen zij wanneer er een transactie voor u wordt verricht. U houdt een effectenrekening aan bij uw vermogensbeheerder op uw eigen naam die bij een depotbank loopt.

De depotbank vraagt aan uw beheerder een vaste kostprijs per transactie. Vervolgens kan de beheerder andere tarieven voor u als belegger hanteren. Een soort van onkostenvergoeding voor het uitvoeren van transacties voor hun clientèle.

Logisch zult u denken. Echter, leert de praktijk ons dat deze tarieven aardig uiteen kunnen liggen. In sommige gevallen zelfs wel meer dan 1% per transactie. Dit is gevaarlijk. Op zo’n moment kan het een perverse prikkel geven om extra inkomsten te genereren door onnodig veel transacties uit te voeren. Ook wel ‘churning’ genoemd.

De kosten voor u op een rijtje:

  1. Distributievergoeding: de vergoeding die aanbieders van beleggingsfondsen aan de vermogensbeheerder betalen om te worden opgenomen in de portefeuille van hun clientèle
  2. Transactiekosten: kosten voor aan- en verkoop van beleggingsproducten
  3. Spread: het verschil tussen de bied- en laatprijs (de spread) van een transactie. De spread maakt de koopprijs kunstmatig iets hoger en de verkoopprijs licht lager.
  4. Bewaarloon: vast bedrag per jaar dat in rekening wordt gebracht door de depotbank voor het bewaren van effecten.
  5. Dividendkosten: kosten voor het uitkeren van dividend op onderliggende effecten
  6. Administratiekosten: voor het administreren van de beleggingsportefeuille
  7. Accountantskosten: oprichtingskosten zoals kosten van het toezicht en het opmaken van jaarverslagen en prospectus

Transparantie en geen dubbele belangen

Gelukkig zijn er transparante vermogensbeheerders te vinden die bovenstaande kosten helder in kaart brengen en zelfs teruggeven aan haar cliënten. Zo weet u precies wat u betaalt en treden er geen dubbele belangen op.

Hoe we het ook wenden of keren, de dienstverlening vermogensbeheer kost geld. Maar het is toch wel prettig om te weten waar u precies voor betaalt, zodat uw beheerder niet achter uw rug om geld aan u verdient.

Update: Daarnaast wil een goedkope dienstverlening niet zeggen dat de resultaten daardoor verbeteren. Maar uiteindelijk drukken de kosten op het rendement en dus is het wel een belangrijke factor. Hierover kunt u hier meer lezen.


Wat je mogelijk ook interessant vindt is:

De mythe van actief beleggen
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>