We komen in het vermogensbeheer veel verschillende vergoedingen tegen. In dit blog leest u de meest voorkomende vergoedingen.

Het is moeilijk te zeggen of er een juiste structuur is. Het belangrijkste blijft dat u zich er prettig bij voelt en dat het voldoet aan uw verwachtingen. De hoogte van de vergoeding heeft wel degelijk invloed op het uiteindelijke rendement.

Beheer fee vermogensbeheer

In het vermogensbeheer kunt u kiezen voor een vermogensbeheerder waar de vergoedingsstructuur is opgebouwd uit een vaste vergoeding met de gebruikelijke transactiekosten. U betaalt bijvoorbeeld 1% over het beheerde vermogen.

Daarnaast bent u afhankelijk van het aantal mutaties dat uw beheerder toepast. De hoogte van deze transactiekosten ligt ook nogal uiteen.

Vraag altijd naar de te verwachten kosten en spreek uw vermogensbeheerder er op aan als hij afwijkt van de gemaakte afspraken. Belangrijke factoren zijn goede resultaten vermogensbeheer en de juiste rendement en risico verhouding.

All-in fee vermogensbeheer

Veel partijen werken met een all-in fee. Dit wil zeggen dat er een vaste vergoeding betaald wordt, inclusief transactiekosten. Het is dan eenvoudig partijen op kosten te vergelijken. Hier schuilt wel een gevaar.

Hoe meer verkopen de partij voor u moet uitvoeren, hoe meer kosten zij maken en hoe minder er voor de betreffende partij overblijft. Dit heeft tot gevolg dat de partij minder actief voor u zou kunnen worden. Genoeg redenen om een oogje in het zeil te houden.

Wilt u kosteloos gebruik maken van onze dienstverlening? Neem dan contact met ons op.

Performance fee vermogensbeheer

U kunt ook kiezen voor een beheerder die op basis van prestatie wordt afgerekend (no cure no pay). De zogenoemde performance fee met de gebruikelijke transactiekosten.

U betaalt alleen wanneer er daadwerkelijk winst is gemaakt en er een prestatie wordt neergezet.

Echter moeten we bij deze vergoeding goed letten op de high-watermark strategie.

High-watermark strategie, een wat…?

Het behalen van rendement gaat met pieken en dalen. High-watermark betekent dat uw beheerder eerst eventuele verliezen moet goedmaken alvorens er performance fee in rekening kan worden gebracht. U betaalt dus pas wanneer uw beheerder daadwerkelijk rendement voor u heeft gemaakt.

Voorbeeld High-watermark strategie

U begint met een portefeuille op 100. Vervolgens stijgt de portefeuille naar 120, u betaalt logischerwijs over de gestegen waarde, 120-100= 20. Daarna daalt de portefeuille van 120 naar 110, een verlies van 120-110= 10. U betaalt uiteraard geen performance fee, er is geen performance.

En als mijn portefeuille van 110 naar 120 stijgt?

De high-watermark zorgt ervoor dat u op pas vanaf het hoogste behaalde niveau, in dit geval vanaf 120, gaat betalen. Dus u hoeft niet opnieuw te betalen over de stijging van 110 naar 120.

Heeft u geen high-watermark opgenomen, dan wordt er afgerekend over de eerste stijging van 100 naar 120. Vervolgens moet u opnieuw performance fee afrekenen over de tweede stijging van 110 naar 120.

Sommige partijen gebruiken meerdere vergoedingsstructuren. Combinaties van bovenstaande vergoedingen zijn mogelijk.

Blijf op de kosten letten! Op de lange termijn is niets belangrijker dan de controle hebben over je kosten. Daarover kunt u hier meer lezen.  Kijk verder altijd nog naar overige en verborgen kosten. Wij hebben vrijwel alle vermogensbeheerders in kaart en kunnen in één oogopslag zien wie betrouwbaar is en wat de cowboys zijn.

Zie ook ons artikel in het Financiële Dagblad of in de Telegraaf.