U opent een (geblokkeerde) bankspaarrekening voor uw ontslagvergoeding

Het is mogelijk om uw ontslagvergoeding te laten storten bij een bank op een geblokkeerde spaarrekening. U kunt kiezen voor een direct uitkerende variant als u het geld meteen nodig heeft of voor een uitgestelde bankspaar variant. Banksparen kan interessant zijn als u het geld van uw ontslagvergoeding niet direct nodig hebt en bij relatief lage ontslagvergoedingen.

De bank zal de ontslagvergoeding beheren (garantie en / of beleggingen) en de ontslagvergoeding op zeker moment periodiek gaan uitkeren. De bank is verantwoordelijk voor de inhouding van loonheffingen en de afdracht hiervan aan de Belastingdienst.

Voordelen van een geblokkeerde bankspaarrekening

  1. Het verschil met een stamrechtverzekering is dat bij de bankspaarrekening valt het vermogen bij overlijden altijd toe aan de nabestaanden. Er hoeft dus geen contra verzekering te worden gesloten zoals dit meestal het geval is bij een lijfrente. Het nadeel hiervan is wel, dat de erfenis eerst afgerond moet zijn voordat er uitgekeerd kan worden.
  2. Er geldt op dit moment een garantie tot € 100.000,- bij banksparen. Deze garantie wordt gewaarborgd door het depositogarantiestelsel en geldt per bank. Dit vangnet heeft een verzekeraar niet. Bij bedragen boven de € 100.000,- is het verstandig om het geld over verschillende banken te spreiden.
  3. Aan banksparen zijn weinig kosten verbonden en is relatief eenvoudig.
  4. Met banksparen heeft u de mogelijkheid om uw ontslagvergoeding te laten renderen op drie manieren: met vaste rente, variabele rente, of via beleggen. Ten opzichte van de verzekeringsoplossing biedt banksparen iets meer flexibiliteit.

Nadelen van een geblokkeerde bankspaarrekening

  • U blijft gebonden aan de regels van de bank en bent minder flexibel in vergelijking tot een Stamrecht BV.

Tip: Laat u goed adviseren door een fiscalist. Een verkeerde beslissing is snel gemaakt en die kan achteraf grote nadelige gevolgen hebben.


Wat je mogelijk ook interessant vindt is:

De mythe van actief beleggen
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>