Uw ontslagvergoeding wordt gebruikt als koopsom voor een lijfrente (stamrechtverzekering)

U kunt uw ontslagvergoeding geheel of gedeeltelijk gebruiken als een koopsomstorting voor een stamrechtverzekering. De werkgever stort de ontslagvergoeding rechtstreeks en zonder heffing van belasting en premies, op de bankrekening van de verzekeringsmaatschappij. Het begrip ‘stamrecht’ betekent ‘recht op periodieke uitkeringen’. Het bedrag van uw ontslagvergoeding zal in een verzekering aangroeien totdat u besluit om de verzekering tot uitkering te laten komen.

De stamrechtverzekering kent drie varianten:

  1. Direct ingaande lijfrente
  2. Uitgestelde lijfrente
  3. Combinatie

Lijfrente op basis van garantie of beleggen?

Bij een direct ingaande lijfrente kunt u kiezen voor een vast gegarandeerd bedrag per maand (zuivere lijfrente). Ook kunt u kiezen voor een beleggingslijfrente (gerichte lijfrente).

Als er voor een lijfrente op basis van garantie wordt gekozen dan weet u van te voren waar u aan toe bent. De rentevergoeding over de koopsom is onder andere afhankelijk van de rentestand op dat moment. Mocht dit bedrag te laag uitvallen of u belegt liever, dan kunt u kiezen voor een beleggingslijfrente.

Voordelen om te kiezen voor een lijfrente verzekering

Het voordeel is dat u, net als bij banksparen en de stamrecht BV, de hele ontslagvergoeding bruto in handen krijgt. U betaalt geen belasting over de waarde van de ontslagvergoeding. Pas op het moment dat u de koopsom in de vorm van periodieke uitkeringen gaat onttrekken, dan pas gaat u belasting betalen. Dit kan in veel gevallen tegen een gunstiger tarief dan wanneer u het bedrag ineens krijgt uitgekeerd. Uw jaarinkomen gaat immers niet ineens pieken.

Nadelen om te kiezen voor een lijfrente verzekering

Het aankopen van een lijfrente is vaak minder interessant vanwege hoge en onduidelijke kosten die de verzekeraars rekenen. U bent veel minder flexibel dan een Stamrecht BV en u wordt gebonden aan regels van de verzekeraar. U kunt geen geld lenen uit uw kapitaal, zoals dit wel bij een Stamrecht BV kan.

Neem voor meer mogelijkheden met uw ontslagvergoeding gerust contact met ons op.


Wat je mogelijk ook interessant vindt is:

De mythe van actief beleggen
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>