Particulieren blijken slechte beleggers

Particulieren zijn slechte beleggers blijkt uit diverse onderzoeken. De particulier handelt te emotioneel, maakt veel transacties, neemt te hoge risico’s en stapt op de verkeerde momenten in en uit. Dit blijkt uit onderzoek dat de afgelopen jaren is gedaan naar online beleggers. Door de komst van internet is het makkelijker om de particuliere belegger online te volgen.

Particulieren beleggers amper bewust van de risico’s

Hoogleraar Rob Bauer kwam zes jaar geleden, in de periode 2000-2006 al met een onderzoek waarin 70.000 beleggers een negatief rendement scoorden van 1,76% per maand. Per maand ongeveer anderhalf procent lager dan de markt.

Uit een ander recent onderzoek van Universitair docent Arvid Hoffmann blijkt dat particuliere beleggers zich amper bewust zijn van de risico’s. De verwachtingen worden vooral gebaseerd op reeds gemaakte rendementen op dezelfde beleggingen.

Contra-indicator

Volgens de Amerikaan Roger Edelen zijn de handelingen van de particuliere belegger een goede indicator wat er niet gaat gebeuren op de markt. De gemiddelde vermogende particulier stapt in als er amper nog stijging in een aandeel is te verwachten. Kort daarop stapt de institutionele belegger uit. Zodra de institutionele beleggers verkopen, doen de particuliere beleggers niet direct afstand van hun posities en houden ze het te lang aan.

De Duitse onderzoeker Steffen Meyer komt met nog meer onthutsende cijfers. In de periode 2005-2010 deed hij onderzoek naar 8600 Duitse beleggers. Negen van de tien beleggers scoren slechter dan de markt en gemiddeld is die afwijking maar liefst 8,5% inclusief de kosten.

Beleggers met gedragsafwijkingen

Volgens docent Hoffmann vertonen beleggers gedragsafwijkingen en zijn de ongewenste gedragsafwijkingen bij particulieren extra sterk. Particulieren handelen veel, stappen vaak in één keer in met grote bedragen, en zitten in complexe producten die ze niet altijd begrijpen.

Internet stimuleert het gedrag en wekt de illusie dat je alles onder controle hebt. Maar ondertussen blijken de prestaties flink tegen te vallen.

De waan van de dag

De financiële sector begrijpt hoe de particuliere belegger denkt, constateert Hoffmann.

Toen de beurzen op een laagtepunt stonden, zag ik alleen maar reclame voor spaarrekeningen. Drie jaar lang was beleggen helemaal uit. En nu de beurzen weer op een hoogtepunt staan, moeten we ineens allemaal beleggen. Daar word ik een beetje treurig van.

Bent u zelf belegger en heeft u soortgelijke ervaringen dan is het wellicht verstandig om een gedeelte van uw vermogen uit te besteden aan een professional. Laat u zich vooraf in ieder geval goed voorlichten met betrekking tot de belangrijke factoren bij beleggen en vermogensbeheer.