Pensioenfondsen met hogere kosten behalen geen extra rendement volgens Kas Bank

kasbank-en-de-relatie-van-kosten-tussen-kosten-en-een-outperformancePensioenfondsen halen in 2015 volgens Kas Bank geen extra rendement met hogere beleggingskosten. Dit is de conclusie van Kas Bank op basis van een onderzoek onder vijftig Nederlandse
pensioenfondsen. Deze vijftig pensioenfondsen beheren samen het pensioen van circa één miljoen Nederlanders beheren.

Volgens de heer Spil van de Kas Bank is dit een ‘voorzichtige’ conclusie.

‘We hebben slechts naar vijftig pensioenfondsen gekeken, terwijl er in totaal zo’n 250 fondsen zijn. Het is dus nog een relatief kleine groep’, aldus Spil.

Kas Bank heeft voornamelijk naar de pensioenfondsen uit haar eigen klantenbestand onderzocht. De vijf grootste pensioenfondsen van Nederland zitten niet in dit onderzoek zoals:

  1. Ambtenarenfonds ABP;
  2. Zorgfonds PFZW.

Kas Bank ondersteunt hiermee het gedachtegoed van passieve vermogensbeheerders. De actieve vermogensbeheerders zeggen hun kosten voor actief beheer goed te maken door de ‘outperformance’ die ze behalen.

De hamvraag is echter: is een vermogensbeheerder in staat om de markt te voorspellen en daarmee betere beslissingen voor haar klanten te maken, die vervolgens zullen leiden tot een hoger resultaat?

Volgens beleggingsspecialist Jan de Vries die we interviewde in onze podcast is dit niet het geval: Waarom Zou Je Als Belegger ‘Evidenced-Based’ Willen Beleggen

Hogere kosten zorgen niet voor een beter rendement

Kas Bank zegt hier het volgende over :

Het bruto rendement wordt wel hoger naarmate de pensioenfondsen meer kosten betalen voor het vermogensbeheer, maar het rendement wat ervoor terugkomt is te weinig om de hogere kosten goed te maken. 

Met andere woorden de kosten zijn hoger dan het extra behaalde rendement.

In 2014 deed Kasbank het onderzoek voor het eerst onder pensioenfondsen. Er was toen ook geen verband te vinden tussen hogere beleggingskosten en een beter rendement.

‘Nu blijkt dit verband er weer niet te zijn, dat maakt de conclusie weer iets sterker’, aldus Spil.

Onderzoeksbureau LCP die vanaf 2013 ook jaarlijks de kosten van alle pensioenfondsen met elkaar vergelijkt, heeft nog geen overeenkomst kunnen vinden tussen kosten en het totaal rendement.

Het is een bekend dilemma of de kosten van vermogensbeheer opwegen tegen het extra rendement wat hier ‘mogelijk’ voor terug komt.

Bronnen:


Wat je mogelijk ook interessant vindt is:

De mythe van actief beleggen
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>