De Rabobank krijgt een boete van bijna een miljard dollar, omgerekend zo’n 720 miljoen euro voor manipulatie van de zogeheten Libor-rente, meldt de Financial Times. De boete wordt volgens de Britse zakenkrant mogelijk volgende week al uitgedeeld.

LIBOR is een afkorting van London Inter-Bank Offer Rate. Dit is het rentetarief dat banken onderling in rekening brengen voor leningen. Het wordt vastgesteld op basis van schattingen die banken zelf geven van de rente die op leningen moet worden betaald. Meerdere banken worden door Amerikaanse aanklagers verdacht van manipulatie van dat tarief door opzettelijk onjuiste schattingen te geven.

De Rabobank is de enige Nederlandse bank die in het panel van banken zat dat de Libor-rente vaststelde.

Naast Rabobank ook andere banken gedagvaard

De boete is hoger dan verwacht. Eerder kreeg de Zwitserse bank UBS al een boete van omgerekend 1,2 miljard euro vanwege het Libor-schandaal. Royal Bank of Scotland moest 453 miljoen euro betalen en Barclays 360 miljoen euro. Volgens de Financial Times zijn er ook nog andere banken gedagvaard, waaronder Bank of America, Crédit Suisse en Société Générale.

Rabobank geeft geen commentaar

De Rabobank wil het nieuws over de dagvaarding niet bevestigen en houdt het bij: “geen commentaar”. Ook de AFM en De Nederlandsche Bank willen er niet op reageren.

Bronnen: nos.nl, telegraaf.nl, ft.com