Direct afrekenen over uw ontslagvergoeding

Als u ervoor kiest om de ontslagvergoeding direct af te rekenen dan laat u de werkgever deze meteen uitbetalen. De werkgever houdt de verschuldigde belasting in. Vervolgens wordt het resterende (netto) gedeelte van uw ontslagvergoeding op uw bankrekening gestort.

Voor wie is direct afrekenen interessant?

Deze variant wordt meestal gekozen bij een relatief lage ontslagvergoeding, tot bedragen van circa 20.000 euro. Direct uitbetalen kan bijvoorbeeld een verstandige keuze zijn bij een grote (consumptieve) uitgave of als u schulden wilt aflossen, of omdat uitstellen voor u fiscaal niet loont.

Voordelen direct afrekenen van uw ontslagvergoeding?

Het voordeel is dat u meteen het geld in handen heeft. U beschikt direct over het netto gedeelte van uw ontslagvergoeding of gouden handdruk. Daarbij heeft u de volledige vrijheid ten aanzien van de besteding van het bedrag dat op uw privérekening staat. Daarnaast heeft u wat betreft uw ontslagvergoeding in de toekomst geen verplichting meer richting de fiscus.

Nadelen direct afrekenen van uw ontslagvergoeding?

  • Hoog belastingtarief

Het nadeel kan zijn dat u vaak een hoog belastingtarief betaalt. Dit is afhankelijk van uw inkomen in het betreffende kalenderjaar maar het belastingpercentage kan oplopen tot 52%. Uw werkgever houdt vervolgens de verschuldigde belasting in. Het komt er op neer dat u slechts een deel van uw ontslagvergoeding overhoudt.

Nadat het netto bedrag aan u is uitgekeerd op uw rekening wordt de vergoeding belast als vermogen in box 3. Het komt er op neer dat u over uw vermogen jaarlijks vermogensrendementsheffing verschuldigd bent van 1,2%.

De heffing wordt als volgt berekend: de belastingdienst gaat er van uit dat u een (fictief) rendement van 4% behaalt op uw vermogen. Er wordt 30% belasting geheven over het fictieve rendement van 4%, dit komt effectief neer op 1,2% over de hoofdsom.

  • Verlies van eventuele toeslagen

Als u er voor kiest om direct de ontslagvergoeding af te rekenen, zal het inkomen in dat jaar hoger zijn dan de gebruikelijke jaren. Door dit hogere inkomen loopt u de kans dat u geen recht meer heeft op eventuele toeslagen (huurtoeslag, kindertoeslag en zorgtoeslag) die u zou ontvangen in dit zelfde jaar.

Tip: Wanneer u verwacht dat uw inkomen in de toekomst in een lager belastingtarief valt, dan kunt u een aanzienlijk tariefvoordeel behalen door uw ontslagvergoeding in de toekomst periodiek te laten uitkeren (let op de lagere tarieven na 65 jaar).


Wat je mogelijk ook interessant vindt is:

De mythe van actief beleggen
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>