Bekijkt u hier het originele artikel uit het FD. De tekst is hieronder nogmaals bijgevoegd.

Onvrede over opgelegd advies maakt ondernemerschap los

‘Veel mensen voelen zich misleid door hun vermogensbeheerders’, zegt Maurice Flinterman (27), een van de ondernemers achter de jonge site VergelijkUwVermogensbeheerder.nl.

Hun sector heeft de schijn tegen. ‘Beloften over rendementen werden niet waargemaakt, zegt Flinterman. ‘Vermogens zakten in.’ Funest voor het vertrouwen in de sector.

Flinterman weet waar hij over praat. In een eerder leven waren hij en zijn zakenpartner Jos van Heese (30) enkele jaren actief bij een vermogensbeheerder uit de Amsterdamse grachtengordel.

Harken naar klanten

Van Heese: ‘We harkten daar klanten binnen en maakten scherpe concurrentieanalyses. We kennen de markt goed, maar stonden niet altijd achter de adviezen die we moesten geven.’ De naam van hun oude werkgever willen ze liever niet in de krant zien.

Transparantie

Beide jonge entrepreneurs bieden kapitaalkrachtige geïnteresseerden naar eigen zeggen transparantie. met hun vergelijkingssite, die sinds eind vorig jaar zesduizend bezoekers trok, zorgen ze dat er iets te kiezen valt. Van ruim tweehonderd spelers hebben ze er zestig in kaart. Over een jaar moeten dat er 120 zijn. En als ervaren intermediairs gidsen ze cliënten naar een passende vermogensbeheerder — hun tweede activiteit.

Van Heese: ‘We willen echt alle cijfers boven tafel, te beginnen de voorgespiegelde rendementen. Anders doen we geen zaken. Ons doel is om transparantie en openheid te creëren in het doolhof van vermogensbeheerders.’ Dat leidt tot vragen als: wie zijn betrouwbaar en wie zijn de cowboys? Want er zijn heel wat partijen die hun beloften niet nakomen. Nee, ze noemen geen namen.

Ontdek de verschillen tussen de vermogensbeheerders en doe de vermogensbeheer scan.

Website

‘De website ziet er indrukwekkend uit’, zegt een intermediair die zijn chique cliënten in contact brengt met een handvol gespecialiseerde en zelfstandige vermogensbeheerders en bij voorkeur ook zelf onder de radar opereert.

‘Flinterman en Van Heese hebben hun marketing goed op orde.’

‘Zelf zien we de vergelijkingssite als ons visitekaartje’, zegt Jos van Heese trots. Dat geldt ook voor het gratis te downloaden e-book Selecteer uw vermogensbeheerder in 10 stappen. Tot dusver zijn ruim 275 exemplaren van hun site gehaald.

Vermogend

Als intermediairs begeleiden Flinterman en Heese 21 cliënten met vermogens vanaf € 100.000 in slechts vier stappen naar de zes bancaire en zelfstandige vermogensbeheerders.

Het zakenduo is transparant over hun eigen inkomsten.

Van Heese: ‘Juist als je andere partijen kritiseert wegens hun ondoorzichtige kostenstructuur, moet je zelf glashelder zijn.’

Flinterman zegt van de vermogensbeheerder die de cliënt kiest een deel van de beheervergoeding te ontvangen, over het ondergebrachte vermogen, Hij benadrukt dat iedere beheerder een vergelijkbare vergoeding betaalt. Deze vergoeding wordt duidelijk gecommuniceerd naar onze cliënten.

‘Daarmee laten we onze onafhankelijkheid goed zien.’

Rekenvoorbeeld

Hij geeft een rekenvoorbeeld.‘Stel dat de beheerder aan de klant een alles dekkende gage berekent van 1,5%, dan betalen ze ons daarvan bijvoorbeeld 30%. In het eerste jaar is de vergoeding iets hoger. Het voordeel voor de vermogensbeheerder is dat wij hem het hele voortraject uit handen nemen. Bovendien hoeft de beheerder minder uit te geven aan marketing en acquisitie.’ Dit percentage hangt af van het te beleggen vermogen.

Het stappenplan oogt eenvoudig. Na een vermogensbeheer scan en een persoonlijk plan volgt een selectie van enkele vermogensbeheerders.

Vervolgens worden de cliënten begeleid bij de gesprekken met de vermogensbeheerders en de keuze van de beleggingsvoorstellen. Resultaten worden nabesproken.

Cruciaal

De gesprekken met de potentiële vermogensbeheerders zijn cruciaal. Bij de vermogensbeheerders op kantoor stellen Flinterman en Van Heese de kritische vragen voor hun clientèle. Wat zijn de transactiekosten? Wat is de beheerfee? Werkt u met beleggingsfondsen? Hoe zit het met kickback fees en distributievergoedingen?

Kunnen ze zelf de ondoorzichtige praktijken wel doorzien?

Flinterman: ‘We kennen de branche van binnenuit. Onafhankelijkheid is een moeilijk begrip in deze branche.

Bij grootbanken heb je snel dubbele belangen. Ze promoten producten van zichzelf of derden.’

Op deze manier denkt Flinterman binnen een jaar met honderd klanten quitte te spelen. Hoewel concurrenten — Beleggingsassistent. nl en Vermogensmediair.nl — tegengas bieden, moet de vergelijkingssite over een paar jaar een begrip zijn. ‘Te vergelijken met Independer voor verzekeringen.’

Kaf of koren?

Young entrepreneurs Maurice Flinterman en Jos van Heese nemen de sector op de korrel. Hun vergelijkingssite en hun e-book beschouwen ze als hun visitekaartjes.

Als intermediairs begeleiden ze klanten naar vermogensbeheerders die hun allemaal dezelfde vergoeding uitbetalen. Het duo zegt zich daarmee te onderscheiden van de concurrentie.