Beleggen en verlies nemen

In de afgelopen jaren is onze economische en financiële omgeving aanzienlijk complexer geworden. De banken crisis is pas net achter de rug en de volgende problemen staan alweer voor de deur. Dit gaat bij particulieren maar ook bij professionele beleggers vaak gepaard met flinke verliezen.

Bekijk ook het artikel over de asset allocatie en het behalen van rendement.

Maar is er een manier om dit verlies met beleggen te beperken?

Beleggen met emotie

Wie herkent het niet, de ene zwarte beursdag na de ander. Vasthoudend aan de gedachte ´stilte na de storm´ en dat er absoluut een keerpunt komt in deze uitzichtloze situatie.

Naast de directe financiële gevolgen waarin u een groot gedeelte van uw vermogen heeft weggespoeld, zijn er ook enkele psychologische gevolgen. We spreken van een verlies van ‘mentaal kapitaal’. Door de aanhoudende verliezen lopen we een deuk in het zelfvertrouwen op. Dit leidt tot minder vertrouwen in de huidige strategie en uw partner herhaalt voor de laatste keer die dodelijke zin:

Ik zei toch dat je niet moest gaan beleggen!

Het gevaar is dat we in een negatieve vicieuze cirkel belanden. We schuiven het nemen van moeilijke beslissingen voor ons uit en blijven twijfelachtig naar het scherm turen.

Hoe luidde die bekende anekdote ook alweer?

We moeten stilzitten om geknipt en geschoren te worden!

Een verliezer blijft verliezen

Een verliezer blijft verliezen blijkt een van de belangrijkste conclusies uit een onderzoek aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Economen vergelijken het tvspel ‘Miljoenenjacht’ met de beurshandel. Eenmaal op verlies blijken mensen steeds minder rationele beslissingen te nemen die leidden tot nog meer verlies. Ongeacht opleiding of achtergrond.

Bepaal dus vooraf goed de strategie die u wilt volgen of geef uw vermogen uit handen aan een professional. Als u gaat beleggen zonder strategie dan komt het in veel gevallen aan op emotie. Hierdoor kan het zijn dat u minder rationele beslissingen neemt u het risico loopt om een slechte verliezer te worden.

Update 01-05-2015: Meer weten over de emotionele cyclus van een belegger? Lees dan hier onze E-book. 

TIP: Als uw portefeuille met 50 procent daalt dan moet uw vermogen met 100% stijgen om op het oude niveau terug te komen. Voorkom dus grote verliezen en laat u niet leiden door emoties.


Wat je mogelijk ook interessant vindt is:

De mythe van actief beleggen
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>