Beleggers stappen massaal over van vermogensadvies naar vermogensbeheer

De waarde van beleggingsadvies

Vroeger was alles beter. Het beleggingsadvies van uw bank was gratis of in ieder geval heel goedkoop. Als u op advies van uw bank aandelen kocht of verkocht betaalde u transactiekosten. Bij een goed advies waren die transactiekosten meegenomen in de overwegingen, dus daar kon u zich nooit een buil aan vallen.

Binnenkort gaat dit veranderen. Minister Dijsselbloem van Financiën breidt het provisieverbod per 1 januari 2014 uit naar beleggingsdienstverlening. Dit betekent dat u vanaf die datum voor beleggingsadvies als dienst op zichzelf moet betalen. Ook als u besluit de adviezen niet op te volgen en er dus geen transactiekosten zijn. U zult zich voortaan dus terdege moeten afvragen hoeveel de adviezen die u krijgt van de bank voor u waard zijn.

Verschil vermogensadvies en vermogensbeheer

Als u ervoor kiest u door de bank te laten adviseren, belt de adviseur u van tijd tot tijd op met een concreet voorstel. U kunt dan kiezen om de voorgestelde transactie wel of niet uit te laten voeren. Op die manier houdt u zelf de touwtjes in handen. Vooral bij de defensieve beleggingsprofielen, waarbij het helemaal niet nodig is om vaak te handelen, had dit tot nu toe als groot voordeel dat u nauwelijks kosten had.

Nu u voor beleggingsadvies moet gaan betalen, kan het lonend zijn om over te stappen op een andere dienst, namelijk vermogensbeheer. Dit houdt in dat u met uw bank een zogenoemd mandaat afspreekt, waarin onder meer vastgelegd is hoeveel risico u maximaal wilt nemen. Vervolgens laat u het aan de bank over om namens u te beleggen binnen de grenzen van dat mandaat. Uiteraard wordt u wel op de hoogte gehouden van de transacties.

Goede raad is duur

Wellicht hebt u inmiddels van uw bank het nieuwe tarief voor beleggingsadvies te horen gekregen. Een toenemend aantal mensen die op dit moment beleggingsadvies hebben klopt bij ons aan omdat ze voortaan veel meer moeten betalen. De markt is sterk in beweging. Is advies wel de beste optie, of kunt u beter voor vermogensbeheer kiezen?

Eigenlijk staat deze vraag los van de kosten. In het algemeen zien we bij vermogensbeheer betere resultaten. Veel beleggers overschatten zichzelf en zijn toch echt beter af als ze de belangrijke keuzes aan experts overlaten.

Minstens zo belangrijk als de vraag of u moet overstappen naar vermogensbeheer, is de vraag of u wel bij uw huidige adviseur moet blijven. Er zijn in Nederland heel veel partijen die professioneel financieel advies aanbieden. Het is alleen niet eenvoudig om ze met elkaar te vergelijken.

Vergelijk Uw Vermogensbeheerder

Maak eens een afspraak met VUVB voor een persoonlijk gesprek. Wij zijn dagelijks bezig met het vergelijken van vermogensbeheerders. We nemen alle tijd om uw situatie door te spreken en samen met u een vermogensbeheerder uit te zoeken die bij u past.

Soms lukt dat heel snel, soms moeten we ook wat langer puzzelen voor we iemand hebben gevonden met wie u een ‘klik’ voelt. Over het algemeen slagen wij heel goed in onze missie, elke belegger in contact te brengen met de voor hem of haar juiste vermogensbeheerder.


Wat je mogelijk ook interessant vindt is:

Waarom spreiding werkt…
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>