5 tekenen van een goede vermogensbeheerder

In turbulente markttijden bent u snel geneigd de resultaten van uw vermogensbeheerder te herzien. Anderen wachten af totdat de beurs weer rustiger wordt. Het is hoe dan ook verstandig om met een kritisch oog te blijven kijken op welke manier uw beleggingen zijn gemanaged. Ogenschijnlijk kleine verschillen kunnen grote gevolgen hebben voor de resultaten.

Klik hier om ons E-book gratis te downloaden Dit E-book leert u in 10 stappen de juiste vermogensbeheerder te selecteren.

Kenmerken van vermogensbeheerders

Er zijn twee soorten minder goede vermogensbeheerders: beheerders met goedbedoelde ideeën zonder de financiële middelen om in deze snel-evoluerende-beroepsgroep te kunnen overleven, en diegene waar de belangrijkste focus ligt op het binnenhalen van nieuwe klanten in plaats van het beheren van bestaand vermogen om hun eigen praktijk rap te laten groeien.

Hoe weet je als vermogende particulier wat voor vermogensbeheerder tegenover je zit? In de wereld van ondoorzichtige vermogensbeheerders kan het lastig zijn om hier achter te komen. In dit artikel geven we u een aantal handvatten waar u op dient te letten.

1. Een goede beheerder richt zich alleen op vermogensbeheer

Een aantal vermogensbeheerders biedt teveel verschillende diensten aan, van beleggingsadvies tot financiële planning van fiscaal advies tot verzekeringsproducten. Ze maken de belofte om alles onder een dak te regelen. Zeldzaam is het bedrijf dat al deze zaken tegelijkertijd goed voor u regelt; nog zeldzamer is dat één persoon alles doet.

Bij het kritisch vergelijken van vermogensbeheerders zoals o.a. Alex Vermogensbeheer let u niet alleen op rendement maar ook op het risico en de kosten.

Een goede vermogensbeheerder zal vragen of u een solide financieel plan heeft, waar u op dit moment in het leven staat, en kan zelfs adviseren om externe hulp in te schakelen over bepaalde financiële onderwerpen.

De belangrijkste focus zou moeten zijn om u aan extra rendement te helpen. Dit lukt alleen als de vermogensbeheerder, aan de hand van dit op maat gemaakte plan, zijn gespecialiseerde vaardigheden gebruikt om de optimale asset allocatie voor u te bepalen.

2. Een goede vermogensbeheerder geeft openheid van zaken ten aanzien van behaalde rendementen

Als de adviseur niet openlijk met u spreekt over de na-kosten-gecorrigeerde-rendementen die hij of zij heeft verdiend voor beleggers, dan is het tijd om verder te kijken. Transparantie is en blijft een belangrijk aspect.

Ik zou op uw hoede zijn als een adviseur niet bereid is om zijn of haar resultaten uit het verleden met u te delen. Er zijn adviseurs die zullen zeggen dat ze u niet kunnen voorzien van het netto rendement omdat de portefeuilles individueel ingevuld worden. Als u dat te horen krijgt, vraag dan om het rendement van vergelijkbare portefeuilles.

Laat u niet met een kluitje het riet insturen! Zorg voor een heldere uitleg.

Gezien het feit dat een aantal vermogensbeheerders portefeuilles individueel inrichten, kan het verstandig zijn om een bredere reeks van individuele resultaten op te vragen.

Uiteraard moet u vooraf wel uw verwachtingen temperen en weten hoe een ´goed´ rendement eruit kan komen te zien, zeker als uw portefeuille is samengesteld om het risico van uw vermogen te minimaliseren. We willen allemaal een risico-vrij-rendement van 8 tot 10% op ons vermogen behalen, maar helaas is dat niet realistisch.

Veel beleggers maken de klassieke fout om het vermogen uit te besteden aan een vermogensbeheerder en zich uitsluitend te richten op recente, hoge rendementen over een korte periode oftewel ‘performance jagen’.

Beleggers moeten begrijpen op welke manier het rendement bereikt wordt en zich zeer bewust zijn van het genomen risico (met volatiliteit als één van de maatstaven voor risico). Realiseert u zich als belegger dat elke eenheid rendement meer risico met zich meebrengt.

3. Rendement is belangrijker dan service

Vermogensbeheerders kunnen gemakkelijk hun resultaten uit het verleden verdoezelen of gebrek hebben aan goed doordachte beleggingsstrategieën. Veel beleggers zijn hier niet van op de hoogte maar geen instelling in Nederland controleert beheerders op bovenstaande informatie.

Er vindt dus weinig controle plaats waardoor u makkelijker in de val trapt. Bij vermogensbeheer wordt de dienstverlening dan voornamelijk verkocht op basis van persoonlijk contact en een hoogwaardige service, in plaats van een degelijk beleggingsbeleid met onderbouwde resultaten.

Hoewel persoonlijk contact en service wellicht belangrijk voor u is. Blijkt uit de praktijk dat u niet bereid bent om hoge kosten te betalen – meestal een paar procent van uw vermogen – om alleen maandelijks op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen. U betaalt liever extra voor de vaardigheden van een beheerder die u helpen een goed rendement op uw vermogen te behalen.

4. De vermogensbeheerder heeft een onderbouwde beleggingsstrategie

Beleggers moeten op zoek naar een beheerder die zijn beleggingsbeleid kan onderbouwen. Welke keuzes er worden gemaakt vertaald in een schriftelijk voorstel die de beleggingsstrategie van de vermogensbeheerder verwoorden. Wat gebeurt er met uw portefeuille in het geval van een worst-case-scenario, zoals een volgende grote recessie?

De beleggingsstrategie moet onderbouwd zijn met wetenschappelijke onderzoeken. U hoeft zelf niet al die theorieën te begrijpen, maar uw beheerder zeker wel.

5. De vermogensbeheerder belegt niet in producten met financieel eigen belang

In de financiële wereld kan het soms lastig zijn om alle vergoedingen te doorgronden. Zorg ervoor dat uw vermogensbeheerder geen dubbele belangen heeft en niet vooral in eigen financiële producten belegt. Beheerders die een vergoeding ontvangen middels beleggingsfondsen en/of ETF´s moeten die kosten vooraf met u bespreken.

Vermogensbeheerders moeten u informeren over de totale kosten binnen uw effectenportefeuille. De totale kosten kunt u – schriftelijk – met inbegrip van een schatting van de transactiekosten, kosten in de beleggingsfondsen en/of ETF´s en andere eventuele kosten laten vastleggen. Vermogensbeheerders zijn hier niet pro-actief in.

Het is verstandig om te begrijpen hoe uw beheerder betaald krijgt. Op die manier zult u zich bewust zijn wanneer de adviseur beleggingsbeslissingen in uw voordeel neemt of hiervan zelf probeert te profiteren.


Wat je mogelijk ook interessant vindt is:

De mythe van actief beleggen
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>